Vitamin D pomaže u liječenju Crohnove bolesti

Jeste li znali da Crohnova bolest može povećati rizik od nedostatka vitamina D?
Vitamin D pomaže u liječenju Crohnove bolesti
  • Sviđa mi se
Prema Crohn's & Colitis Foundation of America, gotovo 68% osoba oboljelih od Crohnove bolesti, pati od nedostatka vitamina D. To stanje se javlja zato što upala crijeva sprječava pravilnu apsorpciju hranjivih tvari.
Crohnova bolest povećava rizik od razvoja osteopenije i osteoporoze. Održavanje adekvatne razine vitamina D je važno za zdravlje kostiju. Ovaj vitamin je teško nadoknaditi prirodnim putem, osim preko sunčeve svjetlosti. Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da vitamin D može biti koristan za osobe s Crohnovom bolešću.

Crohnova bolest je bolest crijeva (IBD) koja uzrokuje upalu probavnog trakta, a vitamin D djeluje protuupalno. Istraživanja otkrivaju da vitamin D utječe na aktivnost dendritičnih stanica, imunoloških stanica koje mogu reagirati upalno i dovesti do pojave Crohnove bolesti.

Ustanovljeno je da su ispitanici koji su primili vitamin D, zajedno s liječenjem usmjerenim na smanjenje razine proteina koji stimulira upalu, imali znatno nižu razinu upalnog procesa od onih koji nisu dobivali taj vitamin. Ovi rezultati upućuju na to da vitamin D može biti koristan i pojačati učinke drugih tretmana za Crohnovu bolest.

Centarzdravlja.hr

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?