U potrazi za eliksirom mladosti

Plazma obogaćena faktorima rasta metoda je koja se u posljednje vrijeme ističe kao eliksir mladosti 21. stoljeća. U samo 15-ak minuta, koliko traje tretman, postižu se odlični rezultati
U potrazi za eliksirom mladosti
  • Sviđa mi se
Kao nezaobilazni dio života starenje nam donosi mnoge fizičke promjene koje nas baš ne oduševljavaju. Gubitak tonusa i svježine kože, njezino boranje, pjege i oštećenja samo su neki od vidljivih tragova vremena. Najčešći uzrok starenja su, naravno, godine, ali i brojni drugi čimbenici, poput načina prehrane, stila života ili pak utjecaja okoliša, pa tako i pretjeranog izlaganja suncu. 
Estetska medicina, a s njome i kozmetička industrija ne odustaju od potrage za „svetim gralom“ ljepote, eliksirom mladosti. Dosad su se na tržištu nudili (i nude se) brojni tretmani i preparati kojima se ne možemo uvijek niti sjetiti imena.

Pa ipak, možda je upravo PRP tretman (od eng. Plasma Rich Platelet), odnosno ACP metoda (eng. Autologous Conditioned Plasma) najbliži cilju kojem težimo. Posljednjih je godina postao vodeći tretman estetske medicine kada je riječ o pomlađivanju, ali i usporavanju procesa starenja lica. Tijekom anti-aging tretmana mnoge su žene skeptične jer ne žele prkositi prirodi, no u ovom slučaju biološki potencijal organizma u potpunosti dolazi do izražaja.

Kako se to postiže? Koristi se vlastita plazma, kao sastavni dio naše krvi, ali obogaćujemo je faktorima rasta iz trombocita – stanica koje su odgovorne i za zgrušavanje krvi. Zahvaljujući primjeni tih faktora tijelo ima sposobnost regeneracije mekih, ali i tvrdih tkiva.

Bez dodataka

Nakon aplikacije plazme obogaćene faktorima rasta počinje proces oporavka kože i potkožnog tkiva. Stvara se novi kolagen koji se s vremenom zateže te tako vraća tonus opuštenoj koži. U roku tri do četiri tjedna vidljivi su prvi rezultati, a potpuna regeneracija kolagena očekuje se nakon tri mjeseca.

Plazmu obogaćenu trombocitima dobivamo tako da se uzima manja količina krvi koja se potom centrifugira te injicira u tretirano područje. Tretman ne traje dulje od 15 minuta. Riječ je o vlastitoj plazmi bez ikakvih dodataka. Autologna plazma primjenjiva je na sve tipove kože, a ubodi na mjestu primjene samo ponekad uzrokuju pojavu manjih modrica.

Promjena nakon prvog tretmana

Postoje brojni znanstveni radovi koji potvrđuju učinkovitost primjene autolognog kondicioniranog seruma. Dokazano je da tijekom stimulacije dolazi do pojačanog stvaranje kolagena u mekim tkivima, ali i pojave novih krvnih žila. Rezultati pokazuju da se starenje prouzročeno godinama, kao i vanjskim čimbenicima, poput pušenja i izloženosti kemikalijama, može odgoditi i spriječiti PRP metodom pomlađivanja.

Pomlađivanje opuštene i naborane kože vrata ACP metodom iznimno je učinkovito, a rezultati su brzo vidljivi i više nego očiti. Svaki pacijent uočava velike promjene već nakon prvog tretmana - poboljšanje elastičnosti kože, uklanjanje akni, zaglađivanje bora… Čest nerazmjer između tonusa kože lica i vrata moguće je vidljivo poboljšati u samo nekoliko tjedana.

Broj tretmana ne može se odrediti bez pregleda te ovisi o zdravlju i stanju kože. Za najbolji rezultat preporučuju se tri do četiri tretmana, koji se odvijaju u razmacima od četiri do šest tjedana. No liječniku treba prepustiti protokol liječenja koji će ovisiti o stanju kože.

Sigurno i učinkovito

PRP metoda pomlađivanja najbolje se kombinira s tretmanima lica i dekoltea, kao što je dermapen. Riječ je o tretmanu koji se danas često naziva standardom usluga takozvanih anti-aging procedura. To je automatski uređaj koji koristi mikroiglice u stvaranju sitnih uboda na koži, a rezultat je pojačano stvaranje kolagena kao osnovnog sastojka naše kože. Kad se kombinira s autolognom kondicioniranom plazmom, postiže se maksimalan učinak pomlađivanja kože.

Dakle, lokalnom primjenom vlastite krvne plazme dokazano se potiče regeneracija tkiva, u ovom slučaju kolagena i elastina. Tako možemo iskoristiti biološki potencijal našeg organizma na potpuno siguran, bezbolan i učinkovit način.

I za kraj, pitanje koje zanima sve tragače za mladošću jest koliko traju rezultati. Rezultati liječenja PRP metodom se razlikuju, no kod većine pacijenata traju i do godinu dana. Touch-up tretmani, odnosno tretmani održavanja koji se preporučuju, svakako donose bolji rezultat.

Što tretiramo PRP/ACP metodom?

  • pomlađivanje lica i smanjenje bora
  • opuštenu kožu vrata i dekoltea 
  • opuštenu kožu ruku
  • vlasište
  • ožiljke i akne

Autor članka: Milan Milošević,
dr. med. specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?