Tri tehnike za lakše pamćenje koje ćete zapamtiti

Ako se ubrajate među one koji imaju problema s pamćenjem popisa za kupnju ili imena novih prijatelja i poznanika, ovi su savjeti upravo za vas
Tri tehnike za lakše pamćenje koje ćete zapamtiti
  • Sviđa mi se
Ljudsko pamćenje je fascinantno. Način na koji ono funkcionira može biti zadivljujuće, čudno, a često i – frustrirajuće. Dokaz za frustraciju izazvanu zaboravljanjem pruža nam se svaki put kada uđemo u trgovinu, a ne možemo se sjetiti što smo htjeli kupiti. S druge strane, da nam netko u istoj toj trgovini dođe i zamoli nas da se prisjetimo pjesmice koju smo morali naučiti napamet u osnovnoj školi, vjerojatno bismo je bez problema mogli recitirati.
Zašto se možemo prisjetiti nebitnih stvari koje smo naučili prije nekoliko desetljeća pitanje je za neku drugu temu, ali sada možete naučiti kako sljedeći put bez problema zapamtiti sve što trebate kupiti.

Testirajte kratkoročno pamćenje

Premda u dugoročnoj memoriji možemo zapamtiti neograničen broj informacija, u kratkoročnoj možemo pohraniti samo šest do devet nepovezanih informacija. Ne vjerujete? Isprobajte sami na ovom brzom primjeru: dvije minute (ne dulje!) gledajte popis napisanih riječi, a zatim - ne gledajući više u popis - zapišite sve riječi kojih se možete prisjetiti.

Pronaći  Rakun  Lampa  Raznolikost  Papir
 Roman Lula  Kuća  Mramor  More 
 Sokol Gledanje  Mogućnosti Proljeće  Pravda 
 Tonalitet Plava  Slika  Kruh  Dobitak 
 Iskra Stablo  Volumen  Boja  Noć 

Znanost kaže da ćete se moći prisjetiti samo nekoliko ovih riječi. Slično je i s pamćenjem namirnica za kupnju – uvijek nešto zaboravimo.

Tehnike za brzu pomoć

No budete li primjenjivali nekoliko tehnika pamćenja, stručnog naziva mnemotehnike, stvari će se početi mijenjati u vašu korist. Postoji mnogo mnemotehnika, a ovo su samo neke koje su primjenjive svakodnevno.

1. Metoda ključnih riječi za ključnu prednost u učenju stranih jezika

Želite naučiti novi strani jezik, ali vam nepoznate, čudne riječi izazivaju glavobolju? Sljedeći put kada pred sobom budete imali rječnik stranog jezika, sjetite se ove jednostavne tehnike. U njoj za stranu riječ nađite riječ u hrvatskom jeziku koja zvuči slično, a potom ih na neki način mentalno povežite. Primjerice, dobijete li naglu „amneziju“ pri susretu s engleskom riječi “lizard” (gušter), sjetite se da ona zvuči slično hrvatskoj riječi “lizati”. Nakon toga dvije riječi mentalno povežite tako da zamislite velikoga guštera kako liže kuglicu sladoleda.

2. Mnemonici za one koji ne pamte imena

Ako trebate zapamtiti nekoliko nepovezanih pojmova, u pomoć stižu rečenični mnemonici. Njima nepovezane pojmove slažemo u logičnu rečenicu ili priču. Primjerice, u drugom stupcu mogli bismo od navedenih riječi smisliti rečenicu: Rakun puši lulu i gleda u plavo stablo.

Ova mnemotehnika dobro dođe i kada trebamo upamtiti ime nekoga s kim se prvi put upoznajemo. Ako nas na večeri, primjerice, upoznaju s nekim tko se zove Ante Zmajević, lako ćemo zapamtiti njegovo ime ako se sjetimo neke druge, nama bliske osobe koja se zove Ante i zamislimo je kako kroti zmaja. Bonus - zabava zbog smiješnih asocijacija je zajamčena.

3. Bizarno predočavanje za slonovsko pamćenje
Ovo je možda najučinkovitija metoda za pamćenje popisa namirnica za kupnju. Opće je poznato da bizarne informacije lakše pamtimo, a na ovaj način možemo tu činjenicu iskoristiti u svoju korist služeći se metodom bizarnog predočavanja. Primjerice, ako trebate kupiti deterdžent, naranče, pastu za zube i mačju hranu, jednostavno zamislite neko vama dobro poznato mjesto, primjerice spavaću sobu, i u nju stavite te namirnice na neobična mjesta. Tako biste mogli zamisliti naranče ispod jastuka, deterdžent na televizoru, mačju hranu u ormaru, a pastu za zube prolivenu ispod kreveta.

Ako vam se ove tehnike čine teškima, sjetite se da je i vožnja automobila na početku bila teška, ali nakon nekog vremena postala je stvar automatizma. Stoga pri sljedećoj kupnji ili upoznavanju s novom osobom isprobajte neku od ovih tehnika. Ako i zaboravite nešto s popisa ili ipak ne uspijete zapamtiti ime, ne brinite se - vježbom svoje pamćenje, ali i mnemotehnike dovodite do savršenstva, a pritom se i dobro zabavljate.

Autorica članka: Iva Gregov, mag. psih.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?