Termalne vode za lice

Danas se termalne vode sve češće koriste za liječenje raznih kožnih oboljenja u dermatologiji i za svakodnevnu njegu osjetljive kože
Termalne vode za lice
  • Sviđa mi se
Termalne vode danas zauzimaju značajno mjesto u dermatologiji i sve se više koriste u svakodnevnoj brizi za kožu
Termalne vode i njihova ljekovitost poznata je još iz antičkih vremena. Termalna voda, prema međunarodnoj definiciji, je ona voda koja izvire na termalnim izvorima koji u svakom godišnjem dobu imaju istu temperaturu vode koja je viša od 20°C. Voda koja izvire je voda obogaćena mineralima. Ovisno o izvorima, gdje se nalaze i kroz kakvo podzemlje prolazi voda, razlikuju se i sastavi pojedinih mineralnih voda. Voda dolazi iz dubina od više stotina metara, pri samoj površini otapa različite minerale (kalcij, cink) i njihove soli te elemente u tragovima. Termalne vode se koriste za kupanje i imaju terapeutsko djelovanje. Ljudi s problemima koštano-mišićnog sustava, bolesti krvnih žila i slično često koriste terapijsko djelovanje termalne vode za liječenje. Izvori termalnih voda se koriste i za liječenje raznih dermatoloških problema (dermatitisa, ekcema i sl.)

Danas se termalne vode sve češće koriste za liječenje raznih kožnih oboljenja u dermatologiji i za svakodnevnu njegu osjetljive kože. Najpoznatiji izvori termalne vode koja se koristi u dermatologiji su: Avène, Uriage, Vichy i La Roche Possay. Razlika između tih proizvoda je u količini minerala i elemenata u tragovima. Na tržištu ove vode možete pronaći u obliku sprejeva, zaštićenim od vanjskog zagađenja. To su hipoalergeni preparati, bez mirisa i bakteriološki čisti pripravci.

Upotreba
Termalna voda ima protuupalno svojstvo te se to svojstvo koristi u liječenju. Mnoge znanstvene studije su potvrdile djelotvornost minerlane vode u liječenju raznih dermatoloških oboljenja. Ona potiče obnovu oštećene kože (regeneraciju kože), smanjuje iritacije i crvenila kože, vraća mekoću, smanjuje svrbež, osjećaj zatezanja i pečenja kože. Svoje mjesto primjene pronalazi i kod dermatoloških postupaka (čišćenje lica, dermoabrazija, pilinzi...), na putovanjima, kod pelenskog osipa, prilikom osvježenja kože u ljetnim danima, nakon brijanja, depiliranja... Može se primjenjivati za sve vrste oboljenja i njege kože. Pogodna je za korištenje i kod male djece i starijih.
Možemo reći da je glavno djelovanje ovih preprata hidratizacija kože. Nanesena na lice ostavlja blagi sloj minerala koji zadržava vlagu u koži i hidratizira je. Suhoj koži vraća vlažnost i sprečava nastanak bora i akni. Poznato je da naš organizam ne može bez vode i da se naše stanice bez vode isušuju te se ubrzava njihovo starenje i propadanje. Vrlo je važna hidratacija organizma iznutra, ali i izvana. Za to nam upravo i najviše koriste termalne vode.

Na kožu se obilno nanosi raspršivanjem po koži. Ostavi se nekoliko minuta da djeluje te se nakon toga obriše.
Termalne vode koriste se i kao podloga za izradu dermatoloških krema. Tako su nastale cijele kolekcije kozmetike na bazi termalnih voda. Takva kozmetika upravo zbog sastava mineralnih voda ima blagotvoran učinak na kožu.

Nuspojave
Bilo kakve vrste nuspojava nakon korištenja ovih proizvoda nisu zabilježene. Ovi proizvodi se smatraju sigurnim za svakodnevnu primjenu i kod djece i kod odraslih.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?