Stručnjaci savjetuju: Godišnjeg odmora nemojte se odreći ni pod koju cijenu

Vrijeme je godišnjih odmora kojima se svi veselimo, a jeste li ikad razmišljali o tome kako najbolje te dragocjene dane iskoristiti za kvalitetan odmor?
Stručnjaci savjetuju: Godišnjeg odmora nemojte se odreći ni pod koju cijenu
  • Sviđa mi se
Zapitali smo naše stručnjake zbog čega je godišnji odmor koji nestrpljivo čekamo križajući dane na kalendaru, toliko bitan. Dakako, nema boljeg lijeka za umor od godišnjeg odmora, a stručnjaci se slažu oko toga da se znakovi umora koji se neprimijetno nagomilavaju, nikako ne smiju zanemariti.
Umor smanjuje radnu produktivnost i negativno utječe na stav prema radu, a s obzirom na brzinu nastanka postoji akutni i kronični odmor. Stoga je godišnji odmor vrlo bitan za zdravlje i duh te ga nikako ne bismo smjeli ne iskoristiti.

„S obzirom na vrstu rada, umor može biti psihička, kao posljedica intelektualnog rada, ili tjelesna pojava, kao posljedica fizičkog opterećenja pojedinih mišićnih skupina ili čitavog tijela (opći umor). Prve znakove umora često je teško objektivno utvrditi, a upravo je to važno za ona zanimanja u kojima je potrebna velika koncentracija. Zato se godišnjeg odmora nemojte odreći ni pod koju cijenu. Koristite ga racionalno kako se ne bi pretvorio u svoju suprotnost“, objašnjava prim. dr. sc. Vlasta Dečković-Vukres, dr. med. specijalist medicine rada iz HZJZ-a.

Prema riječima naše ugledne psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić, kad smo umorni ponašamo se kao kad smo pod utjecajem alkohola. 'Usporeniji smo, refleksi su nam usporeniji. Kod manjeg umora opada prvo kreativnost. Kako se umor poveća, opada kvaliteta rada, pa kad se još poveća umor, onda i kvantiteta rada opada i na kraju osoba uopće ne može raditi, oči se zatvaraju, glava klone na prsa i - mi spavamo', kaže prof. psihologije Uvodić-Vranić, dodajući kako bi idealno trajanje godišnjeg odmora trebalo biti tri tjedna.

Pročitajte više na Tportalu 

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?