Smokva i šljiva – prirodni laksativi

Šljiva i smokva bogate su i magnezijem, koji je vrlo važan za normalnu crijevnu peristaltiku
Smokva i šljiva – prirodni laksativi
  • Sviđa mi se
U prirodi imamo niz dostupnih biljaka koje imaju dobra svojstva kao laksativi i nemaju mnogo nuspojava te se mogu davati i djeci. Takve biljke su šljiva i smokva, široko dostupne u našem podneblju
Kada govorimo o prirodnim laksativima, znamo da su najbolje namirnice koje sadrže puno vlakana. Jedan od najpoznatijih laksativa su suhe šljive i smokve. Osim njih laksativno djelovanje pokazuju i grožđe, marelice, repa, kokos, avokado, rabarbara...
Redovito pražnjenje crijeva vrlo je važno za zdravlje. Loša probava rezultira nakupljanjem štetnih tvari, što za posljedicu ima nelagodu, osjećaj napuhnutosti, umor i glavobolju te se na kraju javlja zatvor. Često se za zatvor koristi pojam opstipacija ili konstipacija.

Čest problem u djece

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva. Pod pojmom konstipacije govorimo o sporom prolaženju stolice kroz debelo crijevo; ona se nagomilava, suha je i tvrda. Čest uzrok tome je neredovito pražnjenje crijeva. Konstipacija je pojava kada osoba ima rijetku potrebu za pražnjenjem, tvrde i oskudne stolice te se javlja osjećaj da debelo crijevo nije dovoljno ispražnjeno.

S vremenom, ako se obuzdava normalna fiziološka potreba, refleksi za pražnjenje crijeva postaju sve slabiji.
Problem s redovitim pražnjenjem crijeva vrlo je čest, osobito u djece. Dječja prehrana nije bogata vlaknima i tekućinama, što dodatno utječe na probleme sa stolicom. Smatra se da dijete pati od zatvora ako ima stolicu rjeđe od tri puta tjedno. Taj problem obično nije razlog za zabrinutost jer se može spriječiti i prevenirati. Pravilna i raznovrsna prehrana (uravnotežena količina masti, bjelančevina i ugljikohidrata), tjelesna aktivnost i pijenje tekućine (najmanje 1,5 litara vode dnevno) mogu prevenirati nastanak zatvora. Preporučuje se redovit doručak i uključivanje vlaknaste hrane (voće, povrće i integralne žitarice) u prehranu. Ako tim mjerama ne možemo riješiti problem, treba potražiti savjet liječnika ili ljekarnika.

Rješenje za konstipaciju i opstipaciju

Na tržištu postoji niz pripravaka koje koristimo za rješavanje konstipacije ili opstipacije. Preporučuje se prvo početi s promjenom životnih i prehrambenih navika, a tek potom korištenje preparata koji olakšavaju probavu. U prirodi imamo niz dostupnih biljaka koje imaju dobra svojstva kao laksativi, nemaju mnogo nuspojava te se mogu davati i djeci. Takve biljke su šljiva i smokva, široko dostupne u našem podneblju. Danas na tržištu imamo sirupe, kocke i tablete koje su kombinacija tih dviju biljaka. Pomoći nam mogu ako se koriste i kao suhi plodovi koji su ugodnog okusa te se lako mogu dati djeci.
Osim kombinacije šljive i smokve, postoje i druge kombinacije sa senom koje nisu prikladne za djecu, stoga je važno posavjetovati se s ljekarnikom prije korištenja laksativa.

Prunus domestica, Rosaceae – šljiva

Šljiva je kao biljna vrsta oficinalna u farmakopejama Brazila i Portugala. Možemo reći da je šljiva jedno od najčešćih prirodnih sredstava koje koristimo za pomoć u opstipaciji.
Šljiva blagotvorno djeluje na peristaltiku crijeva. Na tržištu dolazi u obliku sirupa u kombinaciji sa smokvom. Takav preparat može se preporučiti i djeci jer ne izaziva naviku. Šljiva sadrži visok postotak netopivih vlakana (6 g na 100 g voća) i šećera sorbitola (15 mg na 100 g voća), koji kao osmotski laksativ apsorbira vodu i zadržava je u lumenu crijeva čineći stolicu mekom, te polifenola (184 mg na 100 g voća). Netopljiva vlakna se ne razgrađuju u probavnom sustavu, ostaju u njemu i upijaju vodu te na taj način čine volumen stolice većim, što olakšava prolaz kroz crijevo.
Šljiva je bogata magnezijem, čemu također možemo pripisati njezin laksativni učinak. Za poboljšanje peristaltike i spontano pražnjenje crijeva pomaže svakodnevna konzumacija 50 g suhih šljiva tijekom tri tjedna. Aktivna tvar koju sadrži šljiva, dihidroksifenil-izatin, potiče kontrakcije crijeva, što je vrlo važan proces u redovitom pražnjenju crijeva.

Ficus carica L., Moraceae – smokva

Smokva raste u obliku grma ili niskog stabla s velikim listovima. Domovina biljke je Mala Azija. U nas je obična i česta vrsta koja dobro uspijeva uz more. Omiljena je slastica ljeti. U Hrvatskoj se kultivira vrsta Ficus carica var. domestica.

U ljekarničke svrhe koristi se osušeni plod smokve (Caricae fructus). Plodovi smokve sadrže i do 50 posto invertnog šećera, organskih kiselina (jabučna, limunska i vinska kiselina), sluznih polisaharida i pektina, vitamina i minerala, posebice magnezija koji je vrlo važan za normalnu crijevnu peristaltiku. Prilikom sabiranja plodova smokve potreban je oprez jer listovi smokve sadržavaju fotosenzibilne spojeve i izazivaju fotodermatitis. Smokva je prirodan izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ona povoljno djeluju na regulaciju probave.

Kao laksativ smokva se koristila još u starom Egiptu. Koristi se kao hladni macerat (1 dio droge na 3 dijela vode), kao sirup ili u obliku voćnih kocki. Sirup izrađen prema farmakopeji sadrži do 50 posto invertnog šećera, organskih kiselina, sluznih polisaharida i pektina.

Osim što je poznat laksativ, smokvino mlijeko puno se koristi u tradicionalnoj medicini kao lijek za liječenje virusnih infekcija na koži koji su uzrokovani virusom HPV (obične bradavice) i herpes simpleks virusom (HSV-1). Aktivne tvari u mlijeku smokve su furokumarini, fitosteroli, masne kiseline, aminokiseline.

Autorica članka
Katarina Fehir Šola, mag. pharm.,
mag univ. fitofarmacije s dijetoterapijom

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?