Skrivene opasnosti biljnih lijekova

  • Sviđa mi se
S više od osam milijuna kuna godišnjeg prihoda, prodaja biljnih lijekova cvjeta. Kada u račun uključimo i biljne proizvode dostupne na tržištu kao dodatke prehrani, svota se penje na vrtoglavih 40 milijuna kuna.
Ovo tržište u usponu proširilo se iz specijaliziranih trgovina zdravom hranom u sve lokalne ljekarne i samoposluživanja. Oko 70 tisuća hrvatskih građana svakodnevno koristi biljne lijekove, a medicinska istraživanja pokazuju da su mnogi od njih izrazito uspješni. Budući da se prodaju u ljekarnama, potrošači ih smatraju sigurnim inačicama konvencionalnih lijekova, što u većini slučajeva i jesu. Česta je javna zabluda da prirodno znači i bezopasno, tvrdi magistra farmacije Sanja Lovreković iz virovitičke Ljekarne Novoselac. Uvijek savjetujemo pacijentima da biljne pripravke koriste oprezno kao i sintetičke lijekove. Mnoge biljke sadrže farmakološki aktivne tvari koje ih čine uspješnima u liječenju bolesti, ali to također znači da mogu imati i neželjene pojave. Dok lijekovi koji se izdaju na recept prije dobivanja licencije prolaze rigorozna klinička testiranja kako bi se osigurala njihova uspješnost, sigurnost i kvaliteta, većina biljnih proizvoda oslobođena je tog postupka. U nekim zemljama, poput Velike Britanije, za to postoje povijesni razlozi. Ondje je Henrik VIII iz zakona o otrovima izuzeo ljekarne kako bi mogle pripravljati biljne lijekove i proizvode, pa ta iznimka i danas stoji. U Hrvatskoj su biljni lijekovi kao i druge skupine lijekova regulirane zakonodavstvom, stoga podliježu postupku dobivanja odobrenja pri hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Taj postupak uključuje ocjenu kakvoće, sigurnosti primjene i djelotvornosti lijekova. Do kraja 2005. godine za medicinsku je primjenu u Republici Hrvatskoj bilo odobreno ukupno 15 biljnih lijekova. Taj se broj do kraja 2010. godine udvostručio, što je dobro jer se sve više biljnih pripravaka iz kategorije dodataka prehrani proizvodi po dobroj proizvodnoj praksi za biljne lijekove, objašnjava mr.sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med., specijalistica kliničke farmakologije i toksikologije i voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju, potrošnju lijekova i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a. Trenutačno je interes proizvođača da svoje biljne proizvode provedu kroz program licenciranja lijekova slab s obzirom na to da je proces dugotrajan i skup. Imajući to na umu, ne treba se čuditi da mnogi proizvođači deklariraju svoje proizvode kao dodatke prehrani. Ironično, u skladu sa zakonima o prehrani, nazivi proizvoda smiju sugerirati medicinsko djelovanje, kao što je npr. Omegatenzin, i mogu biti deklarirani za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Međutim, ne postoji uvjet da se mora navesti doziranje, jamstvo kvalitete ili čistoća sastojaka. Ovaj nedostatak regulacije zabrinjava stručnjake, budući da se povećava broj znanstvenih dokaza da određeni biljni lijekovi imaju potencijal da preuveličaju ili oslabe djelovanje lijekova koji se izdaju na recept.

Gospina trava

Procjenjuje se da četrdeset tisuća hrvatskih građana koristi prirodni ekvivalent Prozaca kako bi pobijedili depresiju, tjeskobu ili stres. Liječnici su u uglednom medicinskom časopisu British Medical Journal preporučili gospinu travu kao prvi izbor za terapiju u borbi protiv slabe do srednje teške depresije jer je više od 30 kliničkih istraživanja potvrdilo njenu učinkovitost. Osim što može izazvati kožne alergije kod izlaganja suncu, gospina trava također može štetno djelovati u kombinaciji s lijekovima kao što su varfarin ili digoksin, koji se propisuju srčanim bolesnicima, s teofilinom za astmatičare te lijekovima protiv epileptičkih napadaja. Spojevi iz gospine trave aktiviraju jetrene enzime što uzrokuje prebrzu razgradnju lijekova čineći ih manje djelotvornima. Gospina trava također kemijski reagira s triptania, koji su prisutni u lijekovima protiv migrene, što uzrokuje nagomilavanje serotonina u mozgu, uzrokujući mučninu, komu ili čak zatajenje bubrega. Utječe i na razinu estrogena. Nekoliko žena koje su uzimale oralnu kontracepciju imalo je iznenadna krvarenja dok su uzimale preparate od gospine trave, što upozorava na rizik od trudnoće. Tko god uzima receptom propisan lijek, trebao bi se posavjetovati s liječnikom obiteljske medicine ili ljekarnikom prije korištenja pripravaka od gospine trave, upozorava magistra Lovreković. Ako već konzumirate pripravke od gospine trave istovremeno s propisanim lijekom, nemojte prestati trošiti lijek sve dok se ne konzultirate s liječnikom, no postoji mogućnost da se doza mora prilagoditi.

Ulje žutog noćurka

Mnoge žene koriste ovaj popularni pripravak kako bi ublažile predmenstrualne tegobe. Također ublažuje iznimno neugodan svrbež uzrokovan ekcemom. Međutim, ako uzimate lijekove protiv epileptičnih napadaja, prije korištenja ulja žutog noćurka konzultirajte se s obiteljskim liječnikom. Pojedini bolesnici kojima su lijekovi protiv epileptičnih napadaja pomogli, nakon korištenja ovog preparata ponovo su ih počeli dobivati.

Kineski biljni pripravci


Teško je nadzirati uvoz nekvalitetnih biljnih pripravaka iz Kine, Indije i Afrike, za koje stručnjaci procjenjuju da su u barem 15 posto slučajeva onečišćeni. Budući da se korištenje kineskih biljnih lijekova naglo povećalo, na tržištu je dostupan velik broj takvih biljnih pripravaka. Problemi nastaju kad prodavači nesvjesno preporuče pogrešan biljni pripravak ili neprimjerenu dozu. U literaturi se često spominje slučaj iz 1993. godine kada je u Belgiji više od 100 pacijenata oboljelo od takozvane kineske biljne nefropatije, bolesti koja rezultira zatajenjem bubrega. Naime, došlo je do zamjene dviju biljaka istog kineskog naziva fangji. Potpuno neopasna biljka Stephania tetrandra, koja se koristi za izradu farmaceutskih diuretskih pripravaka, zamijenjena je opasnom, izrazito toksičnom, vučjom stopom. U skladu s preporukama Međunarodne agencije za istraživanje tumora, proizvodi koji sadržavaju aristolohičnu kiselinu, aktivnu tvar koja se nalazi u sjemenkama vučje stope, smatraju se neprihvatljivima za tržište. Savjetuje se također da se ista ne upotrebljava u medicinske svrhe, prenosi Hrvatska agencija za hranu. Stručnjaci su sada zabrinuti dokazima prema kojima vučja stopa - koja se primjenjuje i u liječenju zadržavanja tekućine u organizmu i reumatskih simptoma - može uzrokovati rak bubrega i mokraćnog trakta. Bilo je i slučajeva povlačenja kineskih biljnih dodataka prehrani od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zbog zamjene aktivne tvari prirodnog porijekla sintetskim lijekovima, kaže dr.sc. Josipa Cvek, mr. pharm., specijalistica u Odjelu za ocjenu kakvoće lijeka HALMED-a. Ovakav način krivotvorenja rastući je svjetski problem s biljnim proizvodima porijeklom iz Azije. Namjerno dodavanje sintetskog lijeka u biljni proizvod bez njegova navođenja na deklaraciji mogući je uzrok nuspojava te se s ciljem zaštite javnog zdravstva takviproizvodi, čim se otkriju, odmah povlače s tržišta. Američki mediji nagovješćuju trend: potrošači na internetu traže upravo one čudesne biljne mješavine za, primjerice, mršavljenje, potenciju ili povećanje mišićne mase, za koje se doznalo da su onečišćeni receptnim lijekovima.

Ginko biloba


Zbog navodnog smanjenja oksidativnog stresa, biljku uzdanicu ajurvedske medicine bolesnici diljem svijeta koriste kao nadopunu terapiji protiv slaba pamćenja i problema s krvožilnim sustavom. Ginko ima jako malo nuspojava ako osoba samo njega troši, međutim korišten u kombinaciji s varfarinom (lijekom protiv zgrušavanja krvi) može prouzročiti krvarenje, zbog čega predstavlja ozbiljan rizik pacijentima s bolestima srca i krvnih žila. U jednom znanstvenom časopisu navodi se primjer 78-godišnjakinje koja je uzimala varfarin nakon operacije ugradnje srčane premosnice. Ne obavijestivši prethodno svojeg liječnika, koristila je preparat ginka bilobe s propisanim lijekovima te je zbog toga doživjela izljev krvi u mozgu. Češnjak, ginseng, danshen (Salvia miltiorrhiza), vražja kandža (Harpagophytum procumbens) i đumbir također mogu pojačati efekte standardnih lijekova za razrjeđivanje krvi. Uzimanje nekih ljekovitih biljaka očito može imati ozbiljne posljedice. Tek je nekolicina liječnika obiteljske medicine i farmaceuta adekvatno informirana o doziranju i nuspojavama biljnih lijekova. Liječnici moraju shvatiti da mnogi pacijenti redovito koriste biljne preparate uz svoje propisane lijekove, ali ih ne spominju jer smatraju da su nevažni, objašnjava nam Sonja Saratlija, liječnica iz Virovitice. Ona već dugi niz godina u svojoj ordinaciji opće medicine traži od pacijenata da navedu svaki lijek koji koriste - bio on alternativan ili ne - uključujući proizvođača i dozu. Liječnici opće prakse trebaju uvijek biti informirani o trendovima kako bi sigurno integrirali dopunske i standardne terapijske metode te kako bi pacijentima mogli dati stručni savjet. Trenutno su nesretnom potrošaču koji uđe u drogeriju ili neku trgovinu bioproizvodima oznake na biljnim proizvodima zbunjujuće i šture. Jedini način da se sazna je li biljni proizvod medicinski licenciran zapravo je nezamjetan, nejasan broj na pakiranju. Dok velike kompanije troše novac na istraživanja i proizvode kvalitetne proizvode, drugi mogu legalno proizvoditi inferiorniji lijek s manje aktivnih sastojaka, kaže Martina Bacan, diplomirana inženjerka nutricionizma i vlasnica nutricionističkog savjetovališta Biovital. Kada je potrošaču ponuđen izbor proizvoda, često će posegnuti za jeftinijim ali i nedjelotvornim proizvodom. Na početku 2004. godine Europska unija uvela je direktivu kojom do sredine 2011. svi biljni pripravci moraju biti pravilno licencirani prije prodaje. Svaki biljni lijek koji ne ispuni ovaj uvjet bit će povučen s tržišta Europske unije. Ovakva regulativa poboljšat će kontrolu samih proizvoda te adekvatno zaštititi potrošača od lošeg i opasnog lijeka, kaže nutricionistica Bacan.
Reader's Digest Hrvatska, 01.10.2011., Zoran Hrnjak

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?