Rješenje i pol za vašu bol

Oslobodite se neugodnog bola uz stručnu podršku vašeg ADIVA ljekarnika
Rješenje i pol za vašu bol
  • Sviđa mi se
Do 31. siječnja se u ADIVA ljekarnama provodi savjetodavna kampanja o ublažavanju bola

Bol je neugodan emocionalni i osjetni doživljaj, povezan sa stvarnim ili mogućim oštećenjem tkiva koji nam ometa svakodnevne aktivnosti, kvari raspoloženje, ometa koncentraciju, otežava rad i umanjuje uživanje u slobodnom vremenu. Osim bolesti, bol se često javlja uslijed umora, stresa, konfliktnih situacija, nakon sportskih aktivnosti, tijekom mjesečnice i u nizu drugih situacija. Bol prati različita stanja i prirodni je mehanizam kojim nam naše tijelo signalizira da se događa nešto štetno. Bol prati velik broj bolesti, a sam doživljaj boli ovisi o fizičkom i psihičkom stanju pojedinca. Bol se treba ukloniti ili umanjiti koliko je god to moguće, a utvrđivanje uzroka prvi je korak k njezinu otklanjanju.

Osjet i mjerenje bola

Svaka osoba tijekom života doživi bol uslijed ozlijede, kao simptom neke bolesti ili iz bilo kojeg od gore navedenih razloga, ali svaki čovjek je doživljava drugačije, čak i bol izazvanu jednakim podražajem - nekoga boli jako, a nekoga malo. Osim samog osjeta boli, kod osobe se često javljaju i drugi prateći osjećaji: uzrujanost, ljutnja, tuga, jad, nemoć, strah.

Iako je bol jedan od najčešćih simptoma koje pacijenti osjećaju, zbog individualnog doživljaja, jačina boli se ne može objektivno izmjeriti. Još uvijek ne postoji mjerni instrument koji bi mogao objektivno izmjeriti jačinu boli. Stručnjaci se najčešće služe raznim skalama za procjenu boli: skalama s brojevima od 1 do 10, skalama sa slikama ili kombinacijom oboje, a kojima bolesnik označava intenzitet svoje boli. Kroz razgovor se dodatno verbalno potvrđuje te pobliže opisuje karakter doživljene boli i njenog intenziteta. Pacijenti opisuju bol kao tupa bol, žarenje, pečenje, lagana neugoda, jaka neugoda, oštri bol, probadajući bol, grčevi….

Liječenje bola

Bol je simptom koji nas upozorava na već nastalo ili neko moguće oštećenje u organizmu i kao takav nam je dobrodošao. Međutim, bol se treba liječiti i ne treba je pustiti da se pojačava, da traje i iscrpljuje organizam. Neliječena akutna bol može preći u kroničnu bol koja se puno teže liječi.

Lijekovi za liječenje boli zovu se analgetici i djeluju različitim mehanizmima, a ovisno o vrsti i jačini boli, mogu se primjenjivati i samostalno ili u različitim kombinacijama. Neki analgetici mogu imati značajnije nuspojave te se moraju uzimati s oprezom, stoga je za takve analgetike potrebna preporuka liječnika.

Prvi lijek izbora za liječenje blage do umjerene boli je prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) paracetamol, jer djeluje na različite vrste boli, dobro se podnosi i ima najmanje nuspojava. Osim toga, može se nabaviti bez recepta, a ADIVA ljekarnik će vas podučiti o pravilnoj primjeni.

Što još možemo učiniti?

  • Mišićno koštani bolovi - lijekovi se često kombiniraju s kratkom poštedom, a potom usmjerenom tjelesnom aktivnošću. Često je potrebna i pomoć fizikalne terapije koja može uključivati vježbe, terapiju u vodi, terapiju strujom, ultrazvukom ili magnetom, čime se opuštaju mišići, umanjuje osjećaj boli i povećava pokretljivost.
  • Glavobolja – može se ublažiti odmaranjem i relaksacijom područja vrata i glave. 
  • Menstrualni bolovi - mnogim ženama pomaže mirovanje i utopljavanje.
  • Migrena i neke vrste kronične boli – bolovi se mogu pokušati ublažiti tehnikama relaksacije, antistres programima ili uz pomoć psihologa.

Metode samopomoći
  • pokušajte smanjiti stres, relaksirajte se i dostatno odmarajte
  • redovito provodite tjelesnu aktivnost, pokušajte je usmjeriti na "osjetljiva" mjesta
  • redovito jedite raznoliku hranu i povećajte unos vode
  • ako konzumirate veće količine kave ili cigareta, smanjite ih
  • budite oprezni pri dizanju i nošenju teških predmeta

Do 31. siječnja u programu savjetovanja o ublažavanju bola sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene, a na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je i plakat kampanje „Rješenje i pol za vašu bol“.

Kampanja se provodi u suradnji s tvrtkom Sandoz i njihovim proizvodom Lekadol®.Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o ublažavanju bola, nalazi se ovdje.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?