Psihoaktivne gljive možda postanu odobreni lijek

Psihoaktivne gljive sadrže aktivne supstancije psilocin i psilocibin te se nazivaju i psilocibinske gljive. Pripadaju rodu Psilocyba, iako manji sadržaj tih aktivnih supstancija sadrže i neke gljive iz drugih rodova (Copelandia, Gymnopilus, Panaeolus ili Stropharia).

Medicinski kanabis na recept

U Hrvatskoj je odnedavno dostupan lijek koji sadrži medicinski kanabis, odnosno djelatne supstancije indijske konoplje - kanabinoide. Za potrebe izrade lijekova kanabinoidi mogu biti prirodni, odnosno izolirani iz same biljke ili sintetski.

Bezglutenska hrana - pomodarstvo ili potreba?

Gluten je odnedavno u velikom žarištu pozornosti - sve je više osoba koje se odlučuju na prehranu bez glutena i sve je više namirnica na kojima se nalazi deklaracija da su bez glutena. 

Studenti farmacije ruše stigmu

Ovom kampanjom studenti su pokazali koliko su mnogo već naučili te da su postali osjetljivi prema onima koji će jednoga dana trebati njihovu stručnu pomoć. Svojom kampanjom zaista su pridonijeli ovogodišnjem danu Dostojanstva u mentalnom zdravlju.

U Hrvatskoj je obilježen Dan ljekarnika

Hrvatski ljekarnici obilježavaju svoj dan 29. listopada. Naime, tog je datuma 1271. godine zaključen ugovor kojim je otvorena ljekarna u Trogiru, prva na našim prostorima.

Svjetski dan pranja ruku

Pranje ruku jedna je od osnova osobne higijene, ali i dio kulturnih i vjerskih običaja, no činjenica je da samo 34 posto ljudi, koji si to mogu priuštiti, pravilno pere ruke. Zanimljivo, spoznaja o vezi između pranja ruku i zdravlja stara je tek dvjestotinjak godina.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?