Što je adrenalinski autoinjektor

Adrenalin se daje u stanju anafilaktičkog šoka, stanja koje se javlja kod teških alergijskih reakcija, a kod kojeg je najopasnije oticanje jezika i grla te stezanje bronha, što dovodi do gušenja. Upravo injekcija adrenalina dovodi do naglog opuštanja bronha i oslobađanja dišnih putova.

Uz Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. travnja. Riječ je o jednoj od najčešćih neuroloških bolesti, odnosno poremećaju središnjeg živčanog sustava. Zahvaća otprilike jedan posto starijih od šezdeset godina, no nije neobično ni da se javi u mlađoj dobi, nakon dvadesete godine. 

Kako izbjeći nuspojave lijekova u ustima

Neki lijekovi mogu prouzročiti prilično neugodne probleme u ustima, a ta se nuspojava često zaboravlja. Jedna od najstarijih i najpoznatijih nuspojava je diskoloracija trajnih zuba kod djeteta čija je majka u trudnoći uzimala antibiotik tetraciklin pa se zato ti antibiotici nikad ne propisuju trudnicama. Ako je nuspojava jaka, terapiju treba prekinuti, no ako je nužna primjena lijeka, bolesniku se mogu ublažiti smetnje.

Trump ponovno potaknuo raspravu o cjepivu

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izaziva brojne kontroverzije uzrokujući rasprave svojih istomišljenika i oponenata. Jedni ga oduševljeno podržavaju, a drugi su pak zgroženi njegovim razmišljanjima i postupcima. Činjenica jest da će promjene koje nastaju u SAD-u utjecati i na promjene u cijelom svijetu. SAD se voli dičiti svojim znanjem, inovativnošću, voli isticati svoju dominaciju i bogatstvo, no takva slika vrijedi za manji broj američkog stanovništva.

Morski psi mogu pomoći u rješavanju mnogih bolesti

Pomisao na morskog psa kod većine ljudi izaziva strah i paniku, no to su životinje koje zaslužuju divljenje i poštovanje te čiji je opstanak ugrožen. Zbog dokumentiranih napada na ljude, ali još više zbog filmske fikcije, neopravdano su stavljeni na popis jednih od najstrašnijih predatora.

Kakva nam je bila zdravstvena 2016.

Početkom svake nove kalendarske godine rezimiramo prethodnu, događaje koji su je obilježili, nova postignuća te s novom nadom i iščekivanjem novih rezultata počinjemo novu godinu. U 2016. godini nije bilo otkrića posve novih važnih lijekova, nego samo poboljšanja postojećih formula poznatih skupina lijekova

    ANKETA

Od ponuđenih mjera zaštite zdravlja jetre, što biste učinili odmah?