Farmaceutsko onečišćenje planeta

U travnju je u cijelom svijetu obilježen Dan planeta Zemlje. U Hrvatskoj su toga dana aktivisti i građani sudjelovali u brojnim akcijama čišćenja okoliša kako bi se ukazalo na potrebu bolje zaštite prirode radi zaštite ekosustava, odnosno biljnih i životinjskih vrsta, ali i zaštite zdravlja stanovništva.  No što je s lijekovima?

Dan bez cigarete – prilika za novi početak

Pušenje se smatra najvećom prijetnjom javnom zdravlju. Postoje procjene koje pokazuju da svakih šest sekundi jedna osoba u svijetu umire od posljedica bolesti povezane s udisanjem duhanskog dima.

Što je adrenalinski autoinjektor

Adrenalin se daje u stanju anafilaktičkog šoka, stanja koje se javlja kod teških alergijskih reakcija, a kod kojeg je najopasnije oticanje jezika i grla te stezanje bronha, što dovodi do gušenja. Upravo injekcija adrenalina dovodi do naglog opuštanja bronha i oslobađanja dišnih putova.

Uz Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. travnja. Riječ je o jednoj od najčešćih neuroloških bolesti, odnosno poremećaju središnjeg živčanog sustava. Zahvaća otprilike jedan posto starijih od šezdeset godina, no nije neobično ni da se javi u mlađoj dobi, nakon dvadesete godine. 

Kako izbjeći nuspojave lijekova u ustima

Neki lijekovi mogu prouzročiti prilično neugodne probleme u ustima, a ta se nuspojava često zaboravlja. Jedna od najstarijih i najpoznatijih nuspojava je diskoloracija trajnih zuba kod djeteta čija je majka u trudnoći uzimala antibiotik tetraciklin pa se zato ti antibiotici nikad ne propisuju trudnicama. Ako je nuspojava jaka, terapiju treba prekinuti, no ako je nužna primjena lijeka, bolesniku se mogu ublažiti smetnje.

Trump ponovno potaknuo raspravu o cjepivu

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izaziva brojne kontroverzije uzrokujući rasprave svojih istomišljenika i oponenata. Jedni ga oduševljeno podržavaju, a drugi su pak zgroženi njegovim razmišljanjima i postupcima. Činjenica jest da će promjene koje nastaju u SAD-u utjecati i na promjene u cijelom svijetu. SAD se voli dičiti svojim znanjem, inovativnošću, voli isticati svoju dominaciju i bogatstvo, no takva slika vrijedi za manji broj američkog stanovništva.

    ANKETA

Koristite li redovito tijekom toplih mjeseci pri odlasku u prirodu sredstva za zaštitu od insekata (repelente)?