Kad nuspojava postane poželjna

Početkom srpnja novozelandski znanstvenici objavili su zanimljivu vijest da cjepivo protiv meningitisa uzrokovanog bakterijom meningokokom neke osobe štiti i od gonoreje. Ta je vijest razveselila većinu medicinskih stručnjaka, i to zbog nekoliko razloga. Naime, godinama se u javnosti provlače teze o velikoj štetnosti cjepiva i njihovim strašnim posljedicama.

Klimatske promjene prijete zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) redovito izvještava, daje mišljenja i smjernice o globalnim pitanjima zdravlja, a najnoviji izvještaj odnosi se na klimatske promjene i njihov utjecaj na zdravlje ljudi. Na našem planetu se, bez sumnje, događaju klimatske promijene. 

Je li sjemenka marelice ljekovita

Posljednjih godina u tiskanim medijima i na internetskim portalima mogu se pronaći razni tekstovi o povoljnom učinku sjemenki marelica u liječenju karcinoma, a odnedavno se u trgovinama zdrave hrane mogu i kupiti sjemenke marelica. Nažalost, nema dovoljno dokaza koji bi potkrijepili njihovu učinkovitost, no razumljivo je da će teško oboljeli prihvatiti svaku mogućnost koja nudi nadu u izlječenje.

Oprez s voćnim sokovima za malu djecu

U časopisu Pediatrics američko društvo pedijatara (The American Academy of Pediatrics, AAP) objavilo je prošli mjesec nove prehrambene preporuke za novorođenčad, malu djecu, školsku djecu i adolescente. Novost je preporuka za potpuno izbjegavanje davanja voćnih sokova do prve godine djeteta.

Farmaceutsko onečišćenje planeta

U travnju je u cijelom svijetu obilježen Dan planeta Zemlje. U Hrvatskoj su toga dana aktivisti i građani sudjelovali u brojnim akcijama čišćenja okoliša kako bi se ukazalo na potrebu bolje zaštite prirode radi zaštite ekosustava, odnosno biljnih i životinjskih vrsta, ali i zaštite zdravlja stanovništva.  No što je s lijekovima?

Dan bez cigarete – prilika za novi početak

Pušenje se smatra najvećom prijetnjom javnom zdravlju. Postoje procjene koje pokazuju da svakih šest sekundi jedna osoba u svijetu umire od posljedica bolesti povezane s udisanjem duhanskog dima.

    ANKETA

Kako ublažavate iritaciju kože opečene suncem?