Tri tehnike za lakše pamćenje koje ćete zapamtiti

Ljudsko pamćenje je fascinantno. Način na koji ono funkcionira može biti zadivljujuće, čudno, a često i – frustrirajuće. Dokaz za frustraciju izazvanu zaboravljanjem pruža nam se svaki put kada uđemo u trgovinu, a ne možemo se sjetiti što smo htjeli kupiti. S druge strane, da nam netko u istoj toj trgovini dođe i zamoli nas da se prisjetimo pjesmice koju smo morali naučiti napamet u osnovnoj školi, vjerojatno bismo je bez problema mogli recitirati.

Pet koraka do opuštanja

Napokon vam je počeo zasluženi i dugo očekivani godišnji odmor. Prvo se jutro sretni i naspavani budite, no nedugo poslije počinjete osjećati nemir – kao da ste nešto zaboravili, vrtite se u naslonjaču, svaki čas gledate na sat i korite se jer imate osjećaj da morate žuriti, a nema razloga, vremena je dovoljno.

Ljubiti je zdravo, ako ljubimo onog pravog...

Kad se spomene poljubac, u našim je krajevima te općenito u zapadnom svijetu prva asocijacija onaj romantičan, strastveni francuski poljubac. No ljubljenje, pogotovo u usta, nije zajedničko svim ljudima, pa čak i danas postoje kulture u kojima nema prostora za poljupce.

Moj tata je najbolji

Riječ majka ima dva značenja. Prvo, majka je ženska osoba koja je rodila dijete. I drugo, majka je simbol ljubavi, brižnosti, dobrote i požrtvovnosti. Sigurno ima dosta razloga zbog kojih je ta riječ dobila i vezala uza se svoje drugo značenje. No i otac je važna osoba te ima ključnu ulogu u životu svoje djece.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Jesam li dobar roditelj?

U životu se, kao roditelji, barem s vremena na vrijeme pitamo radimo li dobro svoj „posao“ odgoja. Pritom odgovor treba tražiti u prirodi koja nas sigurno ne bi ostavila bez sposobnosti da podižemo svoje potomstvo. Moćan, ispunjavajući osjećaj roditeljstva prisutan je kad je naše dijete sretno i drago - tada nas instinkti prirodnog, urođenog roditeljstva vrlo precizno vode kroz odnos s djetetom.

Internet - ovisnost 21. stoljeća

Živimo u digitalnom dobu u kojem smo poslovno i privatno svakodnevno vezani uz računala i digitalne medije. Bez interneta je danas teško zamisliti radni dan, ponajprije zbog velike količine podataka do kojih brzo i lako dolazimo u dva, tri klika. No posljednjih se godina učestalo govori o posljedicama korištenja računala i interneta na zdravlje, pa je tako i ovisnost o internetu postala predmet istraživanja i proučavanja.

    ANKETA

Kako ublažavate iritaciju kože opečene suncem?