Internet - ovisnost 21. stoljeća

Živimo u digitalnom dobu u kojem smo poslovno i privatno svakodnevno vezani uz računala i digitalne medije. Bez interneta je danas teško zamisliti radni dan, ponajprije zbog velike količine podataka do kojih brzo i lako dolazimo u dva, tri klika. No posljednjih se godina učestalo govori o posljedicama korištenja računala i interneta na zdravlje, pa je tako i ovisnost o internetu postala predmet istraživanja i proučavanja.

U pet minuta otkrijte svoju razinu stresa

Malo je onih koji bi danas mogli reći da žive opušteno, da su zadovoljni. Živimo užurbano, svakodnevica je žestoka bez obzira na to jesmo li nezaposleni ili prezaposleni, tu su djeca, financijska opterećenja, veće i manje nesuglasice s drugima... Izvori stresa i njegovi simptomi se isprepleću, često u začaranom krugu.

Hobijem iscijelite tijelo i dušu

Medicinski se stručnjaci slažu - biti oduševljen hobist dobro je i zdravo jer hobiji smanjuju stres i odvlače pažnju od svakodnevnih briga. Ako uživate u obrađivanju svoga vrta, ne mogu vas istodobno izjedati problemi koje imate na radnome mjestu. Volite li, primjerice, pletenje ili nešto drugo što uključuje ponavljanje pokreta, to vas opušta, daje vam osjećaj mira i spokoja, što se kasnije odražava i na sniženje krvnog tlaka.

Koraci za svladavanje emotivnog prejedanja

Ako ste se nebrojeno puta našli u nelagodnoj situaciji te ste posegnuli za hranom u većim količinama kako biste se smirili iako niste bili gladni, ako imate osjećaj da nemate kontrolu nad hranom koju unosite, dobili ste na tjelesnoj težini, loše se osjećate, umorni ste, ne spavate - vjerojatno patite od jednog od poremećaja hranjenja.

Kada ste se posljednji put naspavali?

Spavanje je nužno za zdravlje. Gotovo trećinu života prospavamo te itekako moramo paziti na zdravi san. Iako većinom znamo da je tako, premalo je onih koji će kvalitetu spavanja staviti u gornji dio liste prioriteta. Sjećate li se uopće kako je to biti doista odmoran i naspavan, onako kako ste se osjećali u djetinjstvu?

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Po čemu se prepoznaje ADHD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), odnosno hiperkinetski poremećaj, neurorazvojni je poremećaj obilježen hiperaktivnošću, impulzivnošću i teškoćama pažnje. Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica. Mnogi se roditelji dvoume je li kod njihova djeteta riječ o tom poremećaju jer su neka, za ADHD karakteristična ponašanja prisutna kod svakog djeteta u nekom razvojnom razdoblju ili u određenoj situaciji.

    ANKETA

Od ponuđenih mjera zaštite zdravlja jetre, što biste učinili odmah?