Prognoza epidemije gripe

Od prvih slučajeve gripe u Hrvatskoj (27.11.2016.), pa do danas, laboratorijski ih je potvrđeno više stotina, objavljeno je na stranici gripa.hr
Prognoza epidemije gripe
  • Sviđa mi se
Stvarni broj osoba oboljelih od gripe trenutno je znatno veći i kreće se oko više tisuća. S obzirom da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u slijedećih nekoliko tjedana taj broj znatnije porasti.
U Hrvatskoj se svake godine zabilježi više desetaka tisuća oboljelih od gripe, a neki od njih razviju i teže komplikacije, ponekad i sa smrtnim ishodom. Trenutno kod nas cirkuliraju četiri tipa virusa influence A/H1N1/pdm09 i A/H3N2/, B - linija Victoria i B - linija Yamagata, a trenutno je najviše zastupljen virus A/H3N2/ koji je ove sezone i doživio neke promjene.

Ovisno o kretanju broja oboljelih te intenzitetu epidemije u slijedećem razdoblju moći će se procijeniti može li ove godine taj podtip virusa činiti neku veću štetu. Vrhunac gripe očekujemo u siječnju i veljači, a znatniji pad oboljelih može se očekivati tek za ožujak.

Ove godine protiv gripe se cijepilo oko 150.000 starijih osoba, 90.000 s kroničnim bolestima te 10.000 zdravstvenih djelatnika.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?