Prirodni dodaci za jačanje imuniteta

Za pravilan rad imunološkog sustava od presudne je važnosti i adekvatan unos cinka, željeza, bakra, selena, vitamina A, B6, C i E
Prirodni dodaci za jačanje imuniteta
  • Sviđa mi se
Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i za dug te kvalitetan život, a imunost može biti urođena i stečena tijekom životnog vijekaImunitet je obrambeni mehanizam, snaga našeg organizma da se obrani od utjecaja stranih mikroorganizama. Imunološki sustav ima ulogu da prepozna i uništi štetne strane tvari koje mogu dovesti do raznih oboljenja. Imunost može biti urođena i stečena tijekom života. Imunološki sustav čine stanice koje se nalaze posvuda po tijelu (limfni čvorovi, slezena, timus). Ako naš imunološki sustav dobro funkcionira, nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, ali nećemo imati ni alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i za dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava, podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).
Brojni su čimbenici koji mogu oslabiti funkcioniranje našeg sustava obrane. U prvom redu to su stres, iscrpljenost i kronični umor, zatim neprimjeren način prehrane uz smanjen unos pojedinih nutrijenata te vitamina, minerala i antioksidansa, kao i stil življenja s nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenje i sl.

Preparati za jačanje imuniteta

Za pravilan rad imunološkog sustava od presudne je važnosti i adekvatan unos cinka, željeza, bakra, selena, vitamina A, B6, C i E (nalaze se u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama).


Vitamin C


Svakako je nezaobilazan nutrijent za podršku imunitetu vitamin C. On izravno utječe na stimulaciju stanica obrambenog sustava, podupire i jača imunitet, a ima i snažno antioksidativno djelovanje. Za vrijeme bolesti pojačano se troši, a u ljudskom organizmu se ne stvara, pa potrebe za njim izrazito rastu tijekom prehlada i upalnih bolesti.

Echinacea

Od biljnih sredstava za podršku imunološkom sustavu svakako je najpoznatija echinacea.
Pri odabiru preparata koji sadrže echinaceu potrebno je obratiti pažnju na vrstu koja se u njemu nalazi. Naime, na temelju kliničkih studija utvrđeno je da su djelotvorne isključivo vrste Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Važno je znati da je upotreba preparata od echinacee ograničena. U kliničkoj fitoterapiji je jasno definirano da se ne smije ni u kom slučaju koristiti duže od osam tjedana, a najbolji učinak se postiže ako se uzima 1-2 tjedna u visokim dnevnim dozama. Za djecu postoje posebni preparati u obliku otopine koja ne sadrži alkohol. Uporaba echinacee je indicirana kod kroničnih bolesti dišnog sustava te sklonosti čestim infekcijama kao što su prehlade. Nipošto se ne smije koristiti kod autoimunih bolesti kod kojih imunološki sustav napada vlastito tkivo (multipla skleroza). Nije dopuštena ni njezina uporaba kod AIDS-a (paradoksalno ubrzava umnožavanje virusa) te tuberkuloze i reumatoidnog artritisa.

Probiotici

Također od velike koristi mogu biti i pripravci s probioticima, osobito nakon učestale uporabe antibiotika koji narušavaju ravnotežu crijevne flore. Postoje različite kombinirane formule probiotika, npr. s kolostrumom, koji sadrži korisne tvari s imunostimulirajućim i protuupalnim djelovanjem.

Propolis


Propolis se dobiva miješanjem biljnih materijala koje sakupljaju pčele s probavnim enzimima i voskom. Propolis sadrži oko 200 sastavnica, a najvažniji su: vosak, esencijalna ulja, biljni balzami i smola, cvjetni prah, vitamini i oligoelementi itd. Svojstva propolisa (boja, miris) se razlikuju ovisno o sastavu te o godišnjem dobu. Najvažnije aktivne sastavnice propolisa čine polifenolni spojevi - flavonoid. Flavonoidi posjeduju niz korisnih farmakoterapijskih učinaka od kojih su najvažniji antioksidacijski, antimikrobni (djeluju na stanice bakterija, gljivica i virusa), antitumorski, hepatoprotektivni, protuupalni te kardioprotektivni.
Propolis na tržište dolazi u obliku tinktura, kapi, sprejeva, tableta, kapsula te masti i krema. Posebnu pozornost treba obratiti kod djece, trudnica i dojilja te izbjegavati primjenu alkoholnih tinktura zbog velikog sadržaja alkohola u njima. Mogućnost pojave alergijskih reakcija na propolis je vrlo mala (nuspojave su moguće uglavnom kod osoba alergičnih na pčele).

Matična mliječ

Matična mliječ je mješavina cvjetnog praha, meda i žlijezda slinovnica. Matična mliječ sadržava visoku koncentraciju biološki aktivnih sastavnica koje mlade pčele luče iz svojih mliječnih žlijezda i neophodna je za prehranu i reprodukciju u pčelinjem svijetu. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije sastojaka prisutnih u mliječi. Na tržištu su dostupni brojni suhi liofilizirani pripravci, no smatra se da daleko veću ljekovitu vrijednost posjeduje svježa matična mliječ. No, svježu matičnu mliječ treba čuvati hermetički zatvorenu i na niskoj tempetaruri (-18oC).
Ljekovita svojstva matične mliječi proizlaze iz njezina sastava koji čine: aminokiseline, proteini, šećeri, masti, vitamini (vitamini A, C, D, E, vitamini B kompleksa), hormoni. Čista matična mliječ koristi se kao 50-postotna alkoholna otopina i ukapava se ispod jezika. Dnevna doza za odrasle je od 100 do 200 mg, a za djecu od 20 do 50 mg. U ljekarnama je nalazimo umiješanu u med, u kapsulama ili u kombinaciji s različitim ljekovitim biljem u obliku otopina.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?