Poremećaj erekcije
  • Sviđa mi se
Poremećaj erekcije ili erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja erekcije i/ili zadržavanja potrebne erekcije za zadovoljavajući spolni odnos. Erekcija nastaje uslijed živčanih podražaja penisa čime se on puni krvlju, a potpomognuto djelovanjem hormona i psihe. Simptomi koje pacijent doživljava su izostanak uzbuđenja, nemogućnost postizanja ili zadržavanja erekcije, nemogućnost ejakulacije ili preuranjena ejakulacija.

Nekoć se erektilna disfunkcija smatrala isključivo posljedicom psiholoških stanja muškarca, no danas se zna da ona uz psihološku komponentu, može biti posljedica nekih težih bolesti i njihova liječenja te nekih kirurških zahvata ili ozljeda. Može se javiti u bolesnika s dijabetesom, aterosklerozom, bubrežnom insuficijencijom, srčanim bolestima, hormonalnim smetnjama i kod neuroloških bolesti. U nekih bolesnika ona može biti prvi pokazatelj npr. krvnožilnih bolesti te je važno da se muškarci kod češće pojave erektilne disfunkcije jave urologu. Povremene, rijetke pojave disfunkcije normalne su ako su muškarci izloženi fizičkom ili psihičkom stresu, kao i kod pretjerane konzumacije alkohola i pušenja.

Prvi korak u liječenju problema jest svakako otvoreni razgovor s partnericom kako se dodatno ne bi pojačavao psihološki teret koji muškarac osjeća. Liječnik urolog će pregledom ustanoviti uzrok problema, posebno ako je on nastao zbog neke bolesti urološkog trakta, a često će se konzultirati i liječnik endokrinolog ili internist te po potrebi psiholog. Erektilna disfunkcija se može liječiti raznim metodama, a kod nekih pacijenata mogu se primijeniti i lijekovi.

Lijekovi koji se primjenjuju, preko enzimatskog mehanizma utječu na povećanje dotoka krvi u penis, ali djeluju samo ako postoji tjelesno uzbuđenje. Važno je znati da ove lijekove ne mogu primjenjivati svi pacijenti s erektilnom disfunkcijom jer njihova primjena ovisi o uzroku. Kod nekih pacijenata ovi lijekovi su kontraindicirani s obzirom na prisustvo neke druge bolesti, a kod nekih, pak, mogu izazvati jake nuspojave. Također se treba strogo pridržavati uputa o primjeni lijeka kako ne bi nastale neželjene posljedice.

Nažalost, postoje i primjeri zlouporabe ovih lijekova, posebno u mlađih muškaraca, koji nemaju erektilnu disfunkciju, ali ih koriste za postizanje produženja erekcije. Ovakva primjena bez liječničke preporuke može biti štetna i opasna.
Erektilna disfunkcija poznata je još od davnina i kao lijek često su se koristili biljni preparati koji djeluju na libido muškarca, pojačanje izdržljivosti ili smanjenje stresa. Za korijen ginsenga (Panax ginseng) se smatra da poboljšava opći psihofizički status i smanjuje stres te se može primjenjivati jer gotovo nema nuspojava. Sličan je i korijen mace (Peruanski ginseng, Lepidium mevenii), koji su koristili još i ratnici Maja za izdržljivost u borbi. Johimbin (Pausiniystalia yohimbe) u nekih pacijenta ima dokazani učinak, ali može izazvati vrlo snažne nuspojave: hipertenziju, nesanicu, razdražljivost, halucinacije, kožne reakcije, pa se o primjeni obvezno treba savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. Sličan preparat je i DHEA (dihidroepiandrosteron), koji djeluje hormonskim mehanizmom te se i za njegovu primjenu također treba savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.
Lagana prehrana, izbjegavanje alkohola i pušenja, redovita fizička aktivnost, rješavanje stresa i otvoren razgovor s partnericom neizostavni su u sprečavanju i liječenju erektilne disfunkcije.

Aleksandra Grundler, mag.pharm.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?