• Magnezij

  Poštovana, trebala bih Vaš savjet u vezi uzimanja magnezija kao dodatka u prehrani. Naime, zbog manjih smetnji sa srcem, tj. povremenih pal...pitacija i preskakanja otkucaja, kardiolog mi je preporučio uzimanje magnezija, ili u obliku šumećih tableta ili kapsula (ostavio mi je mogućnost izbora), bez korištenja ikakvih dodatnih lijekova. Također, naveo je kako će mi magnezij biti od koristi pri smanjenju umora i iscrpljenosti, kao i blagih grčeva mišića koje ponekad osjećam. Međutim, ne znam kako i na koji način unositi magnezij, tj. u kojem obliku? Bi ste li mi, molim Vas, mogli preporučiti neki proizvod? Inače, imam 22 godine i studentica sam. Lijep pozdrav i unaprijed hvala!

  Mineral magnezij važan je za mnoge tjelesne funkcije i može se primijeniti u više indikacijskih područja, a osobito za sve vaše tegobe koje ste opisali. U preparatima– dodacima prehrani, na tržištu dolazi u različitim oblicima (šumeće ili obične tablete ili kapsule, prah koji se direktno bez vode uzima na usta, tekućina). Nije toliko bitno u kojem ga obliku uzimate, no ako vam nije problem progutati, preporučam vam tablete. Važnije od toga je kem. spoj, tj. vrsta soli u kojoj se Mg nalazi u preparatu. Smatra se da se organske magnezijeve soli (aspartat, citrat, laktat..) bolje apsorbiraju, tj. više su iskoristive za razliku od anorganskih magnezijevih soli (oksid, sulfat, karbonat),  koje imaju i laksativni učinak. Kako se magnezij u organizmu ne apsorbira lako, mogućnost njegove apsorpcije se povećava dodavanjem nekoj organskoj ili amino kiselini, tako da na tržištu postoji i tzv. kelirani magnezij (npr. od Twinlaba, Natural Wealth, Solgar..…). Važna je i doza, te kontinuirano uzimanje. Količina magnezija koja nam je potrebna ovisi o životnoj dobi, za vas je to doza od 350 ili 375 mg koja je i najčešća u preparatima. U posebnim stanjima (npr. trudnoća, menopauza, osobe koje su dugotrajno izložene fizičkom i psihičkom stresu, srčani bolesnici, dijabetičari, sportaši) postoje povećane potrebe za magnezijem.  I vi možete uzeti dvostruku dozu ukoliko ne uzimate dovoljno Mg iz prirodnih izvora (integralne žitarice, posebno ječam i zob, orašasti plodovi, čokolada, mahunarke, grožđice, banane, zeleno lisnato povrće…). Budući da je u organizmu na različite načine povezan s drugim mineralima i vitaminima, dobra je i kombinacija Mg npr. s B i C vitaminom ili s kalcijem.

   

 • Bioidentični hormoni

  Poštovani, mogu li uzimati bioidentične hormone zbog preuranjene perimenopauze, a imala sam trombozu, kolektomiju zbog ulceroznog kolitisa... i imam primarni sklerozirajući kolangitis.
  U svojem pitanju ne navodite koliko vam je godina, te imate li kakvih neugodnih simptoma, ili bi se odlučili na ovu terapiju radi prevencije učinka hormonalne neravnoteže u menopauzi (na kardiovaskularni sustav, kosti i ostalo…). Bio-identični hormoni počeli su se primjenjivati prije 10-ak godina i zagovornici ove metode tvrde da su učinkovitiji i sigurniji u odnosu na konvencionalnu terapiju, obično se koriste u obliku gela ili kreme i individualno se doziraju. Kod nas ova vrsta terapije nije zaživjela, nemamo registrirani niti jedan preparat, ali se mogu nabaviti iz uvoza. Obratite se ginekologu koji se bavi terapijom bioidentičnim hormonima, prije eventualne preporuke za takvu terapiju treba učiniti i potrebne laboratorijske pretrage, a svakako napomenite i ostale bolesti od kojih bolujete.
  Više o ovoj terapiji možete pročitati na našoj web stranici http://www.adiva.hr/sve-prednosti-terapije-bioidenticnim-hormonima.

 • Masna jetra

  Poštovana, suprug ima 49 godina i sistematskom pregledu rečeno mu je da ima povećanu i masnu jetru.Nalaz glasi: voluminozna jetra oko131mm ...u MCL ehogenije strukture steatonična,bez fokalnih lezija ili znakova dilatacije intra. Molim Vas da nam protumačite nalaz i date savjet kako se liječiti. Bi li pomogao silimarin ili neki drugi biljni pripravak. Suprug nije alkoholičar, ali je bivši vojnik pa je bio dosta pod stresom. Živimo u Gorskom kotaru. Uzgajamo koze, pa me zanima može li pomoći sirutka.
  Masna jetra posljedica je nakupljanja masti u jetri (kada prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva). Uzroci mogu biti neki lijekovi i toksini, alkohol, te debljina, šećerna bolest, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, neke nasljedne bolesti i virusne bolesti (hepatitis C). Dijagnosticira se ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova. Ne postoji specifično liječenje ovog stanja, a korisno je smanjenje tjelesne težine i prekid uzimanja tvari koja je dovela do masne jetre, tjelesna aktivnost, provođenje dijete, izbjegavanje nepotrebnih lijekova te regulacija šećera u krvi. U ishrani treba značajno smanjiti unos masne hrane, šećera, soli i alkohola. Masna jetra čest je nalaz na UZ pregledima i ne mora biti zabrinjavajuće, no za detaljno tumačenje nalaza vašeg supruga obratite se liječniku.
  Što se tiče sirutke, to je vrlo vrijedan nusproizvod u proizvodnji sira, njeni proteini imaju velik udio esencijalnih aminokiselina važnih za zdravlje i dobro je da ju uzimaju svi (osim osoba osjetljivih na laktozu). U tradicionalnoj medicini sirutka se upravo preporučuje za probleme s jetrom, pogotovo kozja. Također, u svrhu zaštite i regeneracije jetre preporučljivo je uzimati biljni lijek Silymarin.
 • Ulja za kosu

  Poštovana magistra Petrović, koje je Vaše mišljenje o vremenu potrebnom da bi ulja za kosu (poput čičkovog i ricinusovog ulja) najbolje dje...lovala? Je li dobro ulja nanijeti na vlasište i pustiti da djeluju preko noći i ujutro isprati kosu ili je to previše vremena? Ima li nekakvo optimalno vrijeme koje preporučujete?
  Prirodna biljna ulja poput ricinusovog, čičkovog, bademovog njeguju kosu i vlasište, daju potrebnu zaštitu od gljivica, sprječavaju nastanak peruti i suhoće vlasišta i sprječavaju opadanje kose te pospješuju njen rast. O načinu kako se upotrebljavaju i optimalnom vremenu djelovanja (od 1 sat do nekoliko sati) postoje različite preporuke. Mislim da predugo djelovanje (cijelu noć) nije dobro, jako će zamastiti vlasište i teško će se isprati, pogotovo ako je inače masno vlasište. Preporučam da se na lagano ugrijano vlasište (sušilom za kosu),  umasira ulje, kosu omota  ručnikom i ostavi da djeluje 1 do 2 sata, nakon čega treba temeljito isprati vlasište. Ponavljajte postupak jednom tjedno, tijekom 2 – 3 mjeseca, kada biste trebali primijetiti rezultate.
 • Cefiksim

  Poštovani, da li se antibiotik Cefiksim smije popiti zajedno s jogurtom (u ovom slučaju voćnim)?

  Oralni cefalosporinski antibiotik Cefiksim indiciran je za liječenje različitih akutnih infekcija. Uobičajena doza je 200-400 mg dnevno, ovisno o težini infekcije, a prisutnost hrane ne utječe značajno na njegovu apsorpciju. Ovaj antibiotik, kao i sve oblike lijekova koji se  uzimaju na usta (piju), treba uvijek uzeti s dosta tekućine, najbolje s čašom vode. Razlozi za to su da lijek glatko prođe kroz grlo i da ne  zapne u jednjaku i da bi se tableta što brže razgradila bez mogućeg utjecaja nekog od sastojaka hrane ili pića s kojim se popije lijek. Dakle, popijte vaš antibiotik s čašom vode, a jogurt pojedite  cca. 15-ak minuta prije ili poslije.

   

 • Gospina trava i Valerijana

  Poštovana, smiju li se Aktivin-H (gospina trava) i tinktura valeriane uzimati istovremeno? Imam problema s nesanicom i općenito stresom i ...anksioznošću. Imam 49 godina. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  Biljni lijek Aktivin-H (sadrži ekstrakt gospine trave) primarno je namijenjen simptomatskom liječenju blagih oblika depresije. Simptomi depresije isprepliću se često i s anksioznosću (strah, tjeskoba) i nesanicom. Ako prepoznajete sve te simptome kod sebe možete uzimati gospinu travu, 1 kapsulu ujutro prije doručka, a drugu navečer prije spavanja. U ovakvoj shemi doziranja nema potrebe za drugim preparatom za pomoć kod anksioznosti i nesanice.  Djelovanje se može očekivati nakon 2 – 4 tjedna uzimanja, preporuča se da terapija traje najmanje do 6 tjedana, a moguće su i nuspojave kao i interakcije s nekim lijekovima (npr. s alprazolamom, amitriptilinom, kontracepcijskim pilulama, lijekovima protiv alergije, s drugim antidepresivima. Za pomoć kod stresa i anksioznosti mogu pomoći biljni preparati koji sadrže  valerijanu, melisu (matičnjak) ili pasifloru. Iako nisu strogo zabranjeni uz gospinu travu, nema potrebe uzimati oboje.

 • Klimakterij

  Poštovani, imam 48 godina i osjećam da ulazim u klimakterij - zadnjih 12 mjeseci su ciklusi neuredni, povremeno se javlja noćno znojenje, a... ono što me najviše muči je depresija i razdražljivost. Inače sam odličnog zdravstvenog stanja (uredne kontrole), bitno je napomenuti da u obitelji imam teške srčane bolesnike (i otac i majka). Koji preparat ili preparate bi mi preporučili? Lijepi pozdrav i hvala.

  Po svim simptomima koje opisujete vi ulazite u menopauzu, što je i očekivano u vašim godinama. Ako su vaše tegobe toliko intenzivne da značajno remete kvalitetu života, možete si pomoći nekim biljnim pripravkom. Tzv. fitoestrogeni, supstance iz nekih biljaka, djeluju poput estrogenih hormona i mogu uspješno nadomjestiti gubitak hormona zbog čega se javljaju različiti neugodni simptomi klimakterija, a bez štetnih nuspojava. To su supstance koje sadrže mahunarke, posebno soja, zatim iz crvene djeteline, ili najčešće upotrebljavana biljka – cimicifuga. Ekstrakti ovih biljaka alternativa su hormonskoj nadomjesnoj terapiji za somatske i psihičke probleme povezane s menopauzom.

  Nedostatkom hormona (posebno estrogena) povećava se i rizik za nastanak kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i senilne demencije, pa kada je to potrebno,  ginekolog može propisati hormonsku nadomjesnu terapiju(HNL). Terapija lijekovima– hormonima nosi određene rizike nuspojava pa se propisuje kada je zaista potrebna i kada  je korist veća od potencijalne štetnosti. O eventualnoj potrebi zaštite srca i krvnih žila kod vas, s obzirom na obiteljsku anamnezu, savjetujte se sa specijalistom, a za sada možete koristi neki od biljnih preparata koji se nabavljaju bez recepta.    

 • Menopauza

  Poštovana mag. Petrović, molim Vas da mi objasnite što se događa sa hormonima u menopauzi, te kako biljka konopljika može, i može li umanji...ti tegobe ovog razdoblja? Unaprijed hvala!
  Jajnici proizvode i izlučuju spolne hormone (estrogen i progesteron) i tako reguliraju ovulaciju i menstruaciju i pomažu održavanju trudnoće, ali to ne traje tokom cijelog životnog vijeka. Kada se rezerva folikula (odnosno jajnih stanica) potroši, žena ulazi u menopauzu. Prestaju menstruacijski ciklusi, kraj je reproduktivne dobi žene, a pad funkcije jajnika tj. smanjena produkcija hormona dovodi do brojnih kliničkih simptoma. Mogu se individualno pojaviti i tegobe kao što su umor i iscrpljenost, psihičke tegobe najčešće u vidu depresije, poremećaj spavanja i napadi vrućine i znojenja, tzv. "valunzi". U nekih žena ove su tegobe intenzivne pa značajno remete kvalitetu života, dok dio žena prolazi taj period bez većih problema. Nedostatkom hormona (posebno estrogena) povećava se i rizik za nastanak kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i senilne demencije.
  Kada je to potrebno, samo po uputi liječnika, može se započeti liječenje hormonskom nadomjesnom terapijom (HNL). Terapija lijekovima - hormonima izaziva brojne kontroverze. Stručnjaci se ne mogu složiti, no prevladava mišljenje da je potencijalna štetnost ipak manja od koristi u smanjivanju simptoma menopauze i preventivi osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Danas su dostupni i biljni hormoni (tzv. fitoestrogeni), supstance iz nekoliko biljnih vrsta koje pokazuju biološku aktivnost sličnu djelovanju estrogenih hormona. Najpoznatiji su izoflavonoidi koje sadrže mahunarke, posebno soja, zatim slični spojevi – kumestani iz crvene djeteline, lignani iz sjemenja i žitarica, te najčešće upotrebljavana biljka – cimicifuga. Brojne studije potvrđuju učinkovitost ekstrakta ovih biljaka kao alternative hormonskoj terapiji, za somatske i psihičke probleme povezane s menopauzom. Na našem tržištu ima preparata – dodataka prehrani od svih navedenih biljaka, od više proizvođača. Teško je preporučiti određeni, jer žene različito reagiraju, a očekivani učinak može se pojaviti nakon mjesec dana uzimanja.
  Biljka konopljika (Vitex agnus castus ) naziva se „ženski lijek“, od davnina je poznata kao lijek s hormonskim djelovanjem, a danas se pripravci konopljike koriste više za ublažavanje tegoba mjesečnog ciklusa, mastopatije, za PMS, neplodnost, ne toliko za pomoć kod problema menopauze.
 • Beloderm – kortikosteroidi za primjenu na koži

  Pozdrav, imam pitanje, naime doktorica mi je umjesto povučenog lijeka Clarelux (za bolest vitiligo) preporučila da koristim Betnovate, no ka...ko sam bila u inozemstvu dobila sam kremu Beloderm, a farmaceut je rekao da krema ima isti sastav kao Betnovate te da se kod njih samo drugačije zove, zanima me je li to istina? Unaprijed Vam hvala!

  Nakon što je krajem prošle godine povučen preparat Clarelux (sadrži vrlo jaki kortikosteroid klobetazol), HALMED (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) je izdao preporuku da se u dogovoru s liječnikom promjeni terapija drugim sličnim dostupnim lijekom iz iste terapijske skupine. Na našem tržištu ima dosta sličnih lijekova u toj skupini, jedan između njih je i Beloderm (sadrži betametazon – jaki kortikosteroid). Preparat Betnovate ima isti sastav kao i Beloderm, no  nije dostupan na području RH.  

 • Prehlada kod bebe

  Poštovana, beba mi ima 2 mjeseca i primjetila sam lagano curenje iz nosa i kašalj koji nije stalni već se onako povremeno zakašlje. Temperat...ure za sada nema, zanima me što mogu tako maloj bebi dati za kašalj ako preraste u nešto ozbiljnije? Imam balzam za prsa, a ima li kakav sirup ili čepići koji se mogu dati? Nosić tretiram fiziološkom, a za temperaturu imam čepiće. Hvala vam na odgovoru!
  Za ublažavanje blagih simptoma kod vašeg djeteta ne trebate poduzimati ništa više osim onoga što već činite. Dovoljno je vlaženje zraka u prostoriji, dovoljan unos tekućine, čišćenje nosa i odstranjenje sluzi. I dalje čistite nosić sprejevima morske vode ili fiziološkom otopinom, a ako kašalj bude češći i jači možete davati piti malo sljezovog čaja. Nikakav lijek za kašalj (pa ni u čepićima) ne daje se tako malom djetetu, ev. tek nakon 6 mjeseca starosti. Također i čepići za snižavanje temperature, oni najslabiji za djecu od 120 mg, ne daju se djetetu tjelesne težine manje od 8 kg. Bitno je pratiti opće stanje djeteta - ako se pojavi visoka temperatura (39°C i više), jaki „hripajući“ kašalj, otežano disanje, gubitak apetita ili pojava osipa na koži - treba se hitno javiti pedijatru.

    ANKETA

Koristite li redovito tijekom toplih mjeseci pri odlasku u prirodu sredstva za zaštitu od insekata (repelente)?