• Akne

  Poštovana, tinejdžerica sam i imam problema s aknama. Koristila sam Hyseac kremu i Benzaknen gel 5%, ali nema znatnog poboljšanja. Lice mi ...je jako crveno, akne su upaljene i bole me. Dijagnoza je Acnae enuedonicae et populo pustulocae faciei. Zamolila bih vas da mi date neki savjet kako da se riješim akni. Unaprijed hvala.
  Blagi oblici akni, uz redovito čišćenje, zdravu prehranu (bez puno šećera i masnoće) i primjenu odgovarajućih preparata za njegu nečiste kože, obično nestaju do 20. godine. Za čišćenje se preporučaju otopine tzv. micelarne tekućine (koje se ne ispiru) ili gelovi za čišćenje koji se ispiru vodom. Na tržištu je mnoštvo proizvoda iz više dermokozmetičkih linija (npr. Vichy, Avene, Bioderma, Eucerin...). Za njegu se preporučaju proizvodi koji hidratiziraju, a namijenjeni su masnoj koži (ne smiju sadržavati ulja) i možete ih primijeniti po cijelom licu (uvijek na očišćeno lice), a lokalno na bubuljice možete nanijeti preparate u obliku sticka. Ako uz redovito čišćenje i tretman navedenim preparatima niste uspjeli popraviti stanje svojeg lica, obratite se ponovo dermatologu. Kod težih oblika akni potrebno je i liječenje lijekovima, lokalno (mazanjem), a ponekad i sistemskom terapijom npr. antibioticima ili hormonima ili posebnim lijekovima za liječenje akni, ali samo po preporuci liječnika.


 • Perineva

  Dugogodišnji sam korisnik lijeka CILAZIL PLUS 5mg +12,5 mg koji mi je radi nestašice na tržištu sada nedostupan baš kao i zamjenski CO-CAZAP...ROL. Ponuđeni lijek od strane doktora, PERINEVA ( na bazi Perindopriluma ), po osobnom osjećaju i dnevnom praćenju tlaka, u ciklusu od 10 dana koliko ga koristim, nisam zadovoljan rezultatom djelovanja istog, ne regulira tlak unutar sva 24h, prisutne nuspojave. Molim vas za informacije: - Da li će se CILAZIL PLUS ili CO-CAZAPROL vratiti na tržište i biti dostupni? - Postoji li koji dugi lijek na bazi CILAZAPRILA i HIDROKLOROTIAZIDA koji je dostupan? - Koliko je vremena otprilike potrebno koristiti novi lijek za objektivnu procjenu njegovog djelovanja u kategoriji ovih lijekova? Molim vas vaš prijedlog nove terapije.
  Cilazapril, ramipril, trandolapril, perindopril, lizinopril i enalapril pripadaju skupini tzv. ACE-inhibitora, lijekova za liječenje hipertenzije i drugih koronarnih poremećaja. Vrlo su slični po djelovanju, dobro se podnose i rijetko izazivaju nuspojave (obično glavobolja, vrtoglavica, umor, kašalj...). Lijek Cilazil plus kojeg ste koristili kombinacija je cilazaprila sa diuretikom hidroklorotiazidom. Već dugo ga nema na tržištu, kao i istovrsnog lijeka Co-Cazaprola (to su jedini lijekovi ovog sastava). Za Co-Cazaprol nema informacije kada bi mogao doći na tržište, a za Cilazil plus očekivani dolazak je početak 08. mj. 2014 (službene str. Hrvatske agencije za lijekove). Uobičajeno je očekivanje regulacije krvnog tlaka unutar mjesec dana uzimanja lijeka. Ne znam koje vam se nuspojave događaju kod uzimanja perindoprila, ako vam smetaju obratite se liječniku kako bi ev. promjenio doziranje ili lijek.
 • Interakcije

  Poštovana, moj otac star 62 god.od redovne terapije uzima: ujutro - Pantoprazol, Litalir 3 kom., Kvetiapin 200 mg 1 kom., folacin 1 kom., al...opurinol 1 kom. popodne-martefarin prema INR-u, trenutno 2,1 i 1/2, 1 i 1/2, 2 kom. Navečer - prazine 100 mg 1 kom, kvetiapin 200 mg 1 kom., folacin 1 kom. Osim navedenog, dva put tjedno fursemid od 40 mg 1 kom ujutro te kalinor 1 kom popodne iza ručka. Prema uputi doktora iz ambulante za bol preporučeno mu je da uzima Lyrica 25 mg prva četiri dana ujutro po 1 kom, a nakon toga po 1 kom od 25 mg ujutro i navečer. Doktorica me zamolila da provjerim moguće interakcije Lyrica-e i kvetiapina, pa vas ovim putem molim za odgovor smije li moj otac uzimati Lyrica-u ili da ipak za savjet potražim i pomoć psihijatra koji je ordinirao kvetiapin? Lijepi pozdrav
  Terapija vašeg oca kombinacija je više vrsta lijekova od kojih su neki vrlo ozbiljni u smislu mogućnosti pojava nuspojava. Antipsihotik kvetiapin treba uzimati točno prema uputi koju je dao specijalist i pratiti djelovanje. Lijek Lyrica (pregabalin), antiepileptik je koji se koristi i za liječenje neuropatskih boli, vašem ocu propisan je u maloj dozi. Iako nema podataka o eventualno mogućim interakcijama s kvetiapinom, kod slijedeće posjete psihijatru koji je propisao kvetiapin, treba napomenuti da pacijent uzima Lyricu.
 • Migrena

  Poštovana, čula sam da biljka lopuh može pomoći kod migrene. Kako se ja godinama borim s njom, a ne podnosim ništa osim voltaren čepića, mož...ete li mi nešto reći o spomenutoj biljci i gdje bih ju mogla nabaviti te kako se uzima. Ima li nuspojava jer se liječim homeopatski zbog bolesnog želuca na lijekove, nemam žuč, a imam gastritis i refluks uz jaku kiselinu. Hvala vam
  Migrena je srednje jaka do jaka pulsirajuća bol koja se javlja uvijek samo na jednoj strani glavi, a praćena je obično i sa mučninom i osjetljivošću na svijetlo. Kod napada migrene treba mirovati, najbolje je leći u tihoj i tamnoj prostoriji, a preporuča se uzeti i neki analgetik (npr. paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen). Ako analgetici ne pomažu ili ih iz nekog razloga ne smijete uzimati, postoje i drugi načini da si olakšate ovu neugodnu bol. Nekada su uspješni homeopatski lijekovi ili aromaterapija – utrljavanje u sljepoočicu eteričnih ulja (npr. metvice, lavande, eukaliptusa ili slično). U narodnoj medicini poznato je i da neke biljke pomažu npr. imela, lopuh, povratić,... Ne preporučam da sami spravljate pripravke, jer neke od ovih biljaka u večim količinama mogu biti i toksične. Kao preventiva preporuča se dovoljno sna, izbjegavanje stresa, a u prehrani izbjegavajte namirnice s velikom količinom tiramina (čokolada, masna hrana, kofein, pivo...) i pušenje. Mogla bi pomoći i masaža vratnog dijela kralježnice za opuštanje napetih mišića. Za sprečavanje akutnih napada migrene postoje učinkoviti lijekovi (sumatriptan i slični ) koji se uzimaju u točno preporučenoj dozi u samom početku napada i to u obliku tableta ili nazalnog spreja.
  Liječenje uključuje postavljanje točne dijagnoze od specijalista - neurologa, kako bi vam liječnik opće prakse mogao propisati lijek po preporuci specijalista. Neki bolesnici uspješno liječe migrenu akupunkturom.

 • Zdravstveni problemi sportaša

  Poštovana, treniram nogomet i u zadnje vrijeme mi se, usred utakmice počne mutiti pred očima i jako pulsirati u glavi. Nakon tog slijedi jak...a glavobolja kojoj do sada nisu pomogli nikakvi lijekovi. Da li je ovo moguće nekako spriječiti? Unaprijed hvala.
  Ne znam koje ste lijekove uzimali, da li su propisani od liječnika ili ste koristili lijekove protiv bolova koje ste sami nabavljali. Svatko tko osjeća simptome koje ste opisali, mora otići liječniku da se ustanovi koji je njihov uzrok. Posebno sportaš kao vi, koji je izložen posebnim tjelesnim naporima mora biti pod liječničkim nadzorom. Savjetujem vam da što prije posjetite liječnika.
 • Suha i osjetljiva koža lica

  Moja koža lica je veoma suha i veoma osjetljiva. Često se osipa prištićima, naročito jabučice ispod očiju. Smeta mi jače sunce. Molio bih pr...eporuku za kremu za lice. Hvala na savjetu. Poštovanje
  I muškarci moraju njegovati kožu lica, naročito ako je suha i osjetljiva. U ljekarnama ima velik izbor medicinski ispitane kozmetike za posebne potrebe raznih tipova kože, npr. preparati iz dermokozmetičke linije Eucerin, npr. krema za lice s 5% ureje, lagana i blaga hidratantna krema za svakodnevnu uporabu za suhu kožu, s dvije prirodne tvari (urea i laktati) za hidrataciju. Također i iz linije proizvoda Vichy (npr. Aqualia krema) ili iz velikog izbora preparata Avene. Predlažem vam da tijekom ljeta, umjesto neke druge kreme, dok ste izloženi suncu, štitite lice kremom sa zaštitnim faktorom namijenjenu suhoj koži (također iz navedenih dermokozmetičkih linija). Ne znam koliko vam je godina, no sigurno ćete, uz savjet ljekarnika, naći rješenje za vaš kozmetički problem. Ukoliko se stanje kože bude pogoršavalo, potražite pomoć dermatologa.
 • Mršavljenje

  Poštovana, vježbam već 5 mjeseci i nisam skinuo niti 1kg. Zanima me da li bih trebao uzimati nekakav preparat da bih skinuo višak kilograma ...(12kg) i ako da, koji preparat preporučate. Hvala na informacijama
  Nisu mi poznati podaci o vašoj životnoj dobi, tjelesnoj težini, prehrambenim navikama, ev. bolestima od kojih bolujete, te BMI (indeks tjelesne mase), pa ću vam odgovoriti općenito. Postoji bezbroj dijeta i raznih preparata koji obećavaju brze rezultate, nekima pomognu privremeno, no čim se vratimo starim navikama, kilogrami se vraćaju. Preparati za pomoć pri mršavljenju djeluju na više načina. Neki sadrže tvari koje bubre u želucu i djeluju tako da stvaraju osjećaj sitosti i time smanjuju potrebu za većom količinom hrane. Sredstva za mršavljenje koja sadrže kofein, zeleni čaj, kapsaicin ili gorku naranču djeluju na principu ubrzavanja metabolizma i time potiču povećanje potrošnje energije. Ako nemate neke druge zdravstvene probleme, možete uzeti neki preparat, no ništa neće pomoći ako se ne promjeni način prehrane. Nije dovoljno da samo vježbate, osim fizičke aktivnosti (min. 30 min. dnevno), potrebno je i reducirati unos kalorične hrane. To ne mora biti biti neka stroga dijeta, najbolje je prihvatiti pravilan način prehrane, kao što je npr. naša mediteranska prehrana, koja će imati povoljan učinak na cjelokupno zdravlje. Ona podrazumijeva povećan unos voća, povrća (posebno mahunarki), cjelovitih žitarica i ribe, uz umjeren unos mesa (posebno crvenog) i znatno smanjen unos zasićenih masnoća i jednostavnih šećera, a važna je i primjena maslinova ulja. Prihvaćanjem takvog načina prehrane i dnevnim unosom 1100 do 1300 kcal, uz fizičku aktivnost , u razdoblju od 6 mjeseci do godinu dana moguće je izgubiti 10 – 15 % tjelesne mase, a da se pri tom ne naruši zdravlje i da nema nepoželjnog „jo-jo“ efekta.

 • Nesanica

  Poštovani, već pet godina koristim Sanval za nesanicu. Uzimam navečer 20 mg i to mi koristi. Pokušala sam promijeniti lijek uz savjet doktor...a (Cerson, Zan, itd.) ali nijedan mi ne pomaže. Kako su se stvari promijenile Sanval se više ne može propisivati pa vas molim da mi preporučite koji bi bio dobar supstitut (zolpidem) koji bi mi mogao pomoći. Obzirom da već više od deset godina imam problema sa spavanjem (autistično dijete, hypotireoza, itd.) Sanval mi je jedini pomagao da se koliko toliko odmorim i da imam miran dan. Zahvaljujem
  U lijekove za spavanje ubrajaju se, osim lijekova iz skupine benzodiazepina (koji se koriste i za smirenje) i nebenzodiazepinski hipnotici kao što je npr. zolpidem (Sanval, Zonadin, Lunata,...- isti su lijekovi različitih imena, ovisno o proizvođaču) koji vi uzimate već dugo vremena. Poznato je da osim pozitivnih efekta u smirivanju i pomoći pri nesanici, ovi lijekovi imaju i nezgodne nuspojave, mogu izazvati pospanost ili mamurluk nakon buđenja, smetenost tijekom dana, a nakon duljeg vremena primjene izazivaju navikavanje, pa su potrebne veće doze za jednaki učinak. Zato kliničke smjernice kazuju da se trebaju primjenjivati samo za kratkotrajno liječenje nesanice (do 4 tjedna), a prestanak uzimanja treba biti postupan, jer može doći do povratnog efekta, još teže nesnice kad ih se prestane uzimati. Sasvim razumijem vaše probleme i potrebu za mirnim snom, no morati ćete nešto promijeniti. Pokušajte s biljnim lijekovima (sadrže npr. valerijanu, hmelj ili pasifloru) ili homeopatskim lijekom za nesanicu.
 • Folna kiselina

  Koja je količina folne kiseline optimalna da bi se spriječilo moguće javljanje poremećaja uzrokovanih nedostatkom folne kiseline. Možemo li ...se predozirati uzimanjem folne kiseline i koje su posljedice? Koja je mjerna jedinica kod lijeka Folacin JGL, da li je riječ o miligramima il mikrogramima? Lijepi pozdrav
  Folna kiselina ili vitamin B9, jedan je od vitamina B-skupine, topivih u vodi. Potreban je svima, a za vrijeme trudnoće potrebe se višestruko povećaju – poznato je da sprečava kongenitalne malformacije u fetusa, uključujući oštećenje neuralne cijevi. Najveće potrebe za folnom kiselinom su mjesec dana prije trudnoće i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće (obično 12 tjedana). Preporučena dnevna doza za žene tijekom reproduktivnog razdoblja je 400 μg (=0,4 mg), u nekim se zemljama brašno i kruh obogaćuju folnom kiselinom. Ako se unosi isključivo prehranom, ne može doći do predoziranja, ali unosimo li folnu kiselinu kao suplement dugotrajnom i konstantnom upotrebom, može se prikriti nedostatak vitamina B12 i željeza u organizmu. Zato je potreban oprez kod unosa folne kiseline u preparatima – dodacima prehrani, kako ne bi došlo do predoziranja zbog prisutnosti u hrani.

  Preporuča se uzimanje mjesec dana prije planirane trudnoće i tijekom cijele trudnoće i dojenja neku od prenatalnih vitaminsko-mineralnih kombinacija u kojoj su izbalansirani sastojci za povećane potrebe trudnice i za pravilan razvoj ploda. Npr. preparat Elevit prenatal koji sadrži optimalnu dozu željeza (60 mg) i folne kiseline (0,8 mg), te ostale vitamine i minerale. Lijek Folacin sadrži višestruko veću dozu folne kiseline (5 mg) i namijenjen je prije svega liječenju megaloblastične anemije, a za prevenciju poremećaja u razvoju neuralne cijevi uzima se , ako je potrebno, samo po preporuci liječnika.
 • Kupanje djeteta u bazenu

  Poštovani, da li kod odlaska na bazen sa djetetom (2 godine) na nešto posebno trebam obratiti pažnju odnosno posebno se pripremiti (osim pel...ena za kupanje, tuširanje poslije kupanja...) unaprijed hvala na odgovoru pozdrav Mihaela
  Kupanje i plivanje omiljene su i korisne tjelesne aktivnosti za sve, no treba biti oprezan ako se radi o maloj djeci. Ne znam da li ste mislili na kupanje u malom dječjem bazenčiću ili u javnom bazenu. Iako se u njima vrši redoviti zdravstveni nadzor vode (kemijska, mikrobiološka kontrola) i voda se klorira, to ne garantira apsolutnu zaštitu, pogotovo za osjetljive skupine (mala djeca, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom). Iako je rizik malen, može doći do konjuktivitisa, upale uha, crijevnih bolesti, gljivičnih infekcija... Ukoliko ćete koristiti javni bazen neka to bude manji, namijenjen upravo maloj djeci. Djecu nikada ne ostavljajte bez nadzora u vodi ili u blizini vode, može se utopiti u vodi dubokoj svega par cm. Dobro bi bilo koristiti rukaviće za plivanje ili prsluk za spašavanje. Izbjegavajte pothlađivanje i pazite da dijete dobro zaštitite od sunca (pokrivalo za glavu i krema s visokim zaštitnim faktorom). Obavezno je tuširanje čistom vodom nakon izlaska iz vode.


    


ANKETA

Pri boravku na suncu koji zaštitni faktor koristite?