• Menopauza - bioidentični hormoni

  Poštovani, već tri godine sam u menopauzi i imam užasne probleme. Prekomjerno znojenje koje mi toliko utječe na život da skoro i ne izlazim,... valunzi, nesanica i ostali simptomi. Bila sam kod ginekologa i on mi je preporučio Zoloft, kao malo će mi olakšati simptome iako ja znam da je to antidepresiv. Molim Vas pošto uskoro moram opet kod istog ginekologa možete li mi reći koja zamjenska terapija bioidentičnim hormonima bi mi olakšala tegobe. Nažalost ne mogu kupovati preparate koji se nude (Feminal,Refemin itd...) Ima li neki lijek koji preko HZZO-a mogu dobiti, a da sadrži estrogen, progesteron i testosteron, a da nema loše nuspojave. Zahvaljujem!
  Za olakšavanje simptoma menopauze, osim prirodnih preparata (neke ste naveli u svojem pitanju) koristi se HNL. Hormonalno nadomjesno liječenje (HNL) podrazumijeva primjenu hormona estrogena (s progesteronom u žena s uterusom), a provodi se za uklanjanje simptoma menopauze (koji su rezultat deficita estrogena), te kako bi se spriječio gubitak kosti. Postoji veći broj takvih lijekova, uzimaju se samo po preporuci liječnika i kada za to postoje opravdani razlozi (npr. rizik od osteoporoze). Terapija ovom skupinom lijekova nosi određene rizike, ovisno o dobi žene kada počinje HNL, vrsti preparata, dozi hormona, načinu primjene (oralno ili transdermalno, tj. preko flastera) i trajanju terapije, kao i o zdravlju žene, debljini i njezinim životnim navikama. Objavljivanjem studija o štetnosti HNL pred desetak godina smanjio se interes za tu vrstu liječenja, a povećalo se zanimanje za alternativne metode. Počelo se spominjati bio-identične hormone za koje zagovornici tvrde da su učinkovitiji i sigurniji u odnosu na konvencionalnu terapiju, no mnogi stručnjaci smatraju da oni nemaju nikakvu prednost nad HNL-om, a i nije im dovoljno istražena djelotvornost ni rizičnost. Kod nas ova vrsta terapije nije zaživjela, nemamo registrirani niti jedan preparat. Preporučam vam da se svakako savjetujete sa vašim ginekologom o nastavku terapije antidepresivom (pogotovo ako nemate nikakvo poboljšanje) i eventualno razmotrite korištenje klasične HNL terapije (može se propisati na recept HZZO-a) ukoliko za to nema prepreka u vašem slučaju.
 • Lactocare

  Pozdrav, imam jedno pitanje za vas. Danas je mojoj bebi 15 dan i počinjemo sa korištenjem Lactocare Baby kapi. Jedna doza je pet kapi dnevno..., što znači da pet kapi dajem odjednom, je li tako? I ona u zadnja dva dana ima dosta tvrdu stolicu i grčeve, čitala sam da su ove kapi sa probiotikom što znači da bi one trebale da joj reguliraju stolicu? I uz njih prestajem da dajem kapi za grčeve ili? Unaprijed hvala!
  Gotovo sva djeca prolaze fazu dojenačkih kolika. Za grčeve je odgovoran zrak koji dijete proguta tijekom hranjenja i koji se nakuplja u crijevima, pa to rezultira bolovima, razdražljivošću i isprekidanim snom djeteta. Preparati koji pomažu su npr. simetikon, (pod trgovačkim nazivom Sab simplex, u kapima) ili homeopatski pripravci npr. Chamomilla ili Colocyntis. Po novijim saznanjima, za rješavanje različitih simptoma probavnih smetnji kod djece (bolni grčevi, plinovi, nadutost, proljev i zatvor) preporučaju se probiotici. Preparat koji navodite (uzima se 1 puta dnevno 5 kapi u mlijeku) odlična je kombinacija dvaju sojeva mliječnih bakterija uz dodatak vitamina D3, koji se daje djeci za normalan rast i razvoj kostiju. Nema potrebe davati više preparata za grčeve, a ako ćete davati Lactocare morate pripaziti na dozu D3 vitamina ukoliko ga dijete već uzima u kapima Plivit D3. Lactocare baby u preporučenih 5 kapi sadrži 400 IU (internacionalne jedinice) vitamina D3 što i jest minimalna preporučena doza, a liječnici obično propisuju 400 - 1.000 IU vitamina D3 (to je 2 - 5 kapi Plivita D3). Ovisno o propisanoj dozi vitamina D3, možete davati samo Lactocare ili Lactocare u kombinaciji s dodatkom vitamina D3, a ovisno koliko vitamina D3 je liječnik propisao (primjerice, ako dijete treba uzimati 3 kapi vitamina D3 (600 IU vitamina D3), tada se može davati Lactocare baby uz dodatak jedne kapi Plivit D3. Nije preporučeno uzimanje veće doze vitamina D3 od one koju je propisao pedijatar, jer može doći do predoziranja.
 • Celijakija

  Pozdrav! Ja sam jedna od kojih boluje od celijakije. Godinu dana sam na dijeti, osim glutena meni smeta i puno drugih proizvoda koji me k...ao što su mljeko , jaja , soja, kikiriki, a čini mi se da mi mnogo smeta i šećer. Kako ću preživjeti ja sama neznam pa bi vas htjela pitati mogu li piti neki lijek, hoće li mi proći nakon nekog vremena ili ostaje zauvijek. Ako možete da mi odgovorite bit ću vam mnogo zahvalna!
  Celijakija je kronična, dosta rasprostranjena i nažalost neizlječiva bolest. Problem je i što su simptomi veoma različiti od bolesnika do bolesnika, a neki su i sasvim netipični, pa je bolest često neprepoznata. Pretpostavljam da ste poduzeli dijagnostičke postupke koji dokazuju da se radi baš o toj bolesti. Jedini je način liječenja striktna bezglutenska prehrana, koja neće riješiti bolest, ali će poboljšati kvalitetu života, jer će strogim pridržavanjem dijete simptomi ubrzo nestati. Osim što su zabranjene namirnice koje sadržavaju pšenicu, rižu i ječam, gluten je jako rasprostranjen i inače u prehrani (npr. u gotovim juhama, umacima, sladoledu, hrenovkama), pa je za bolesnika najvažnije da se detaljno upozna s listom zabranjenih namirnica. Razumijem da vam je teško, no morate prihvatiti život po posebnom režimu prehrane jer jedino ćete tako držati bolest pod kontrolom. Ako još niste, svakako kontaktirajte Hrvatsko društvo za celijakiju (www.celijakija.hr) gdje možete dobiti sve potrebne informacije i razmijeniti iskustva sa drugim oboljelima, što kod ovakvih bolesti može biti od velike koristi.
 • D-LIMONEN – želučane tegobe

  Čitao sam u jednom časopisu, kako se D-LIMONEN koristi za bolesti želuca. Nažalost, taj pojam u farmaciji ne postoji, ili, bar ne pod tim... imenom. Ljubazno Vas molim da mi odgovorite: 1.- koje je njegovo komercijalno ime, 2.- gdje se može kupiti, i 3.- kako se koristi 4.- možda znate i cijenu? Unaprijed i najljepše zahvaljujem. S poštovanjem.
  Limonen (odnosno njegov d-izomer) pojam je iz organske kemije i označava tekući ugljikovodik koji pripada skupini monoterpena. Glavni je sastojak ulja u kori agruma te u smoli četinjača (npr. smreke) i jakog je citrusnog mirisa. Koristi se kao prirodno sredstvo za aromatiziranje namirnica (voćni sokovi, bezalkoholna pića, pekarski proizvodi, sladoled..), u proizvodnji kozmetike, te kao biljni insekticid. Postoje podaci o istraživanjima djelovanja d-limonena na otapanje žučnih kamenaca, na neutralizaciju želučane kiseline te o antitumorskoj aktivnosti, no ta djelovanja nisu znanstveno dokazana. Koliko mi je poznato kod nas nema preparata u kojemu je ovaj spoj deklariran kao sastojak. U Sloveniji se proizvodi mast od smrekove smole za pomoć kod artritisa, prehlade, dekubitusa… Kao prirodni lijek za različite želučane tegobe (simptomatsko liječenje funkcionalne dispepsije, probavnih grčeva, potporno simptomatsko liječenje gastritisa) možete koristiti kombinaciju tekućih ekstrakata 9 vrsta biljaka (biljne kapi Iberogast).
 • Crni kim - dojilje

  Poštovani, molila bih vas za informaciju s obzirom da imam bebu od dvadeset dana starosti i dojim, a ujedno sam ovo proljeće tj. od prije t...jedan dana počela osjećati dosta jake alergije od svrbeža po tijelu, naticanja očiju, curenja nosa te ono najgore hvata me astma i grlo mi se jako stisne da teško i dišem, a svaki udisaj tjera na kašalj. Da li smijem uzimati ulje crnog kima? Navodno je odličan za astmu kao i čaj od anisa no kako dojim ne znam smijem li jer sam čula sa raznih strana da smijem, a opet s druge strane da ne pa sam dosta nesigurna što učiniti. Unaprijed hvala.
  Preparati sa uljem crnog kima (sadrži korisne masne kiseline) poznati su tradicionalni lijek za pomoć kod različitih zdravstvenih poremećaja, pa tako i za alergiju. Informacije o biljnim preparatima često su kontradiktorne, pa i navodi u uputama istog proizvoda od različitih proizvođača. U slučaju ulja crnog kima, studije (na životinjama) su pokazale da glavni aktivni sastojak – timokinon ne pokazuje štetna djelovanja u trudnoći i dojenju. Možete uzimati 2 puta po 1-2 male žličice, ili kapsule jačine 500 mg 3 puta na dan. Preporuča se dugotrajnije uzimanje, min. 8 – 12 tjedana, a može se uzimati i uz preporučenu terapiju od liječnika. Za lijekove protiv alergije, antihistaminike, poznato je da se izlučuju u mlijeko, pa se izbjegavaju tijekom dojenja. Možete koristiti i proizvode koji se nanose direktno na sluznicu nosa i štite je od kontakta s alergenom. Sasvim su neškodljivi, u doticaju s vlažnom sluznicom nosa stvaraju gel koji oblaže nosnu sluznicu i tako stvaraju mehaničku barijeru prodoru peludi. Ako vam se stanje pogorša, pogotovo ako se radi o astmi, potražite pomoć kod liječnika.
 • Koksartoza

  Danas sam bila kod ortopeda zbog bolova u kukovima i koljenu. Poslao me na rtg zdjelice i oba koljena i oba kuka DIJAGNOZA SY CB chr SY LS ...chr Coxarthrosis bil pp lat sin Coxarthrosis bil. Na moje pitanje odgovorio je da nije za operaciju ništa, da nije niti loše da popijem koju tabletu za bolove i fizikalna terapija. Pa vas molim ako mi možete objasniti o čemu se radi. Puno hvala.
  Učestala bolest starije dobi, koksartroza (coxarthrosis) tj. artroza kuka, degenerativna je promjena zglobne hrskavice koja zatim uzrokuje promjene i na ostalim djelovima zgloba, a posljedice su otežano, čak i onemogućeno kretanje i bol. Nažalost, promjene su ireverzibilne, a liječenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma te poboljšanju funkcije i osposobljavanju za svakodnevne aktivnosti. Primjenjuje se fizikalna terapija, tjelovježba, po potrebi terapija lijekovima i u krajnjem slučaju kirurško liječenje. Od lijekova koriste se analgetici, antireumatici, antiflogistici (protiv upale) i miotonolitici (za opuštanje mišića). Za pretile osobe važno je i smanjenje tjelesne težine. Preporučam vam da se javite svom liječniku opće medicine da vas savjetuje o vježbama koje možete sami provoditi kod kuće, ili da vas uputi fizijatru, te da vam propiše neki od lijekova protiv bolova. U skupini NSAR (tzv. nesteroidni antireumatici) ima više vrsta lijekova koji su vrlo učinkoviti, ali se moraju oprezno uzimati zbog mogućih nuspojava i interakcija.
 • Uklanjanje dlačica iznad usne

  Poštovana, imam brčiće iznad gornje usne no po riječima dermatologa nisam kandidat za laser. Rečeno mi je da pitam u ljekarni za neku tekući...nu ili slično kojom bi ih posvijetlila,u biljnim ljekarnama to nemaju. Čupanje voskom i šećernom pastom više ne radim jer boli, a i pucaju mi kapilare na tim mjestima. Kako da se riješim tog problema? Mogu li se manje bradavice sa obraza odstranjivati sa biljnim kapima rosopasa i koliko je to učinkovito? Hvala i lijep pozdrav.
  Svaka metoda depilacije više ili manje je bolna i malo iritira kožu, ali žene su većinom spremne to pretrpjeti. Ako želite samo izbijeliti dlačice, možete to učiniti 6% hidrogenom, nabavite u ljekarni, 1 puta dnevno namažite i nakon 20 do 30 minuta isperite. Još je jednostavnije mazanje s posebnom kremom za izbjeljivanje dlačica (npr. domaći prizvod Čupko). Iz iste kozmetičke linije možete nabaviti i kremu za depilaciju osjetljive kože lica, ako se jednog dana odlučite za to.
  Za uklanjanje virusnih bradavica može se koristiti svježi sok ili tinktura rosopasa, u ljekarnama ili drogerijama nabavite proizvod Rosopas biljne kapi i slijedite uputstvo za uporabu.
 • Čaj od gospine trave

  Poštovani, počela sam piti čaj od gospine trave. Pijem ga nekoliko dana, međutim nakon što popijem šalicu čaja gospine trave, pijem ga pr...ije spavanja, primijetila sam da mi se usta osuše, vrti mi se u glavi, pojavi se u meni neki nemir  i pojavi mi se neko crvenilo na rukama. Obzirom da sam čitala da su to sve nuspojave koje se mogu pojaviti kada se konzumira čaj gospine trave, zanima me smijem li nastaviti piti čaj ili ga moram prekinuti piti jer mi ne odgovara. Hvala na odgovoru!

  Gospina trava ili Hypericum perforatum odavno je poznata po svojoj ljekovitosti, a u oralnom obliku upotrebljava se kod bolesti živčanog sustava, tj. blagih i srednje teških depresija, potištenosti i nesanice. Iako je to prirodni lijek, mora se uzimati oprezno jer su moguće nuspojave (probavne smetnje, alergijske kožne reakcije), a  moguće su i  interakcije s drugim lijekovima  (alprazolam, diazepam, amitriptilin, digoksin, lanzoprazol, omeprazol, antikoagulans varfarin). Ne smiju se uzimati s drugim lijekovima protiv depresije, lijekovima protiv AIDS-a i lijekovima protiv alergije, također se ne daju djeci mlađoj od 12 godina, trudnicama i dojiljama. Nuspojave koje opisujete pojavljuju se rijetko, pogotovo sve zajedno. Ne znam uzimate li još neke lijekove, pa je to uzrok, ili ste jako osjetljivi. U svakom slučaju prekinite s korištenjem čaja, a nemojte uzimati niti neki drugi pripravak. Za vaše probleme obratite se liječniku.

 • Masna koža lica - pužev gel

  Lijep pozdrav. Imam problem sa licem, dosta je masno i stalno imam prištiće i od toga mi se prave ožiljci. Probala sam sve i jedan prep...arat za lice, ali nije pomoglo. Sad sam vidjela da reklamiraju pužev gel, bi li to možda pomoglo? Hvala!

  Kod osjetljive i masne kože posebno je važno čišćenje lica. Ne znam što koristite, najbolje je upotrijebiti losione ili blage gelove (bez ulja i alkohola) bazirane na termalnoj vodi. Na tržištu ima veliki izbor dobrih i provjerenih proizvoda iz više dermokozmetičkih linija (Vichy, Uriage, La Roche-Posay, Avene...). O preparatu  kojeg navodite nemam puno više informacija osim onih koji se navode u reklami, a tu uvijek treba biti skeptičan jer se navode samo odlični rezultati za razne probleme na koži. Sastojci koji se navode da su prisutni u kremi (alantoin, kolagen, elastin, glikolna kiselina, vitamini i peptidi...) dobro djeluju na kožu, možete probati.

 • Inkontinencija

  Poštovana, Redovna sam čitateljica časopisa ADIVA, stoga sam se odlučila obratiti u Vašu rubriku „Pitanje ljekarniku“ prvi puta, jer me z...anima Vaš odgovor, a i zadovoljna sam kako ljudima odgovarate na postavljena pitanja. Rođena sam 1967. godine. Unazad dvije godine imam izraženu inkontinenciju. Ciklusi mi više nisu redoviti, ali ih imam, obilni su čak i preobilni. Obavila sam pretrage, išla sam na pregled urologu, sve je u redu sa mjehurom, ginekološki sam u redu također, bez operacija. Išla sam na grijanje laserom, radila sam Kegelove vježbe, pijem Uvin H čaj, pila sam Ninur kapsule, ali baš da je bolje, vrlo slabo. Noći su mi često ispunjene ustajanjem, a događa mi se da jedva uspijem skinuti odjeću i rublje, te se u jednom danu znam preoblačiti po 2-3 puta! Molim Vas odgovor, mora li to baš tako biti ili mogu inkontineciju nekako ublažiti? Hvala puno!

  Razumijem nastojanje da rješite vaš problem, imate premalo godina da biste se trebali pomiriti s time. Dosta toga ste već pokušali, no osim onoga što ste naveli, postoji još mogučnost terapije lijekovima te eventualno kirurška intervencija. Ne navodite kojeg je tipa inkontinencija kod vas, što je važno zbog različita pristupa u liječenju. Dva su glavna tipa inkontinencije: stresna, koja je posljedica slabljenja mišića dna zdjelice ili promjena u mokraćnoj cijevi i urgentna inkontinencija, kod koje bolesnik ima naglu neodgodivu potrebu za mokrenjem, a što je posljedica nekontrolirana grčenja mišića mokraćnog mjehura. Treći tip inkontinencije je kombinacija prvih dvaju tipova, tzv. miješana inkontinencija. Urgentna inkontinencija se, za razliku od stresne, ne liječi operacijski. Kod nje je osnovno razlučiti je li posljedica nekoga drugoga patološkog zbivanja u mokraćnom sustavu, pa se treba liječiti otklanjanjem uzroka ili je bolest sama za sebe. Postoji više vrsta lijekova koji su danas dostupni u liječenju urgentne inkontinencije kao npr. solifenacin, oksibutinin, trospij, fesoteridin, darifenacin. Lijekovi utječu na glavni mišić koji je odgovoran za pražnjenje mjehura tako što ga smiruju, čime se postiže smanjenje učestalosti mokrenja i jakog nagona na mokrenje, te povećava količina mokraće koja može biti pohranjena u mjehuru u fazi punjenja mjehura. Moguće nuspojave navedenih lijekova su suhoća usta, zatvor stolice i napadi vrućine. Savjetujte se s urologom o mogućnosti korištenja nekog od ovih lijekova. Od nefarmakoloških mjera kod inkontinencije preporuča se uzimati manje količine tekućine u stalnim intervalima tijekom dana, što je bolje nego popiti veću količinu odjednom, te izbjegavati uzimanje alkohola i pića s kofeinom. 


    ANKETA

Koliko vam je puta u proteklih godinu dana liječnik prepisao antibiotik/e?