• Prostamol

  Imam 53 godine i počinjem primjećivati probleme u vezi s funkcijom prostate. Simptomi su blagog oblika. Ima raznih preparata, ali mi se P...rostamol uno čini najprikladnijim pa me zanima dostupnost i cijena proizvoda.Možda mi Vi preporučujete koji drugi proizvod? Hvala.
  Bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani često se koriste u samoliječenju za ublažavanje smetnji mokrenja u muškaraca. To su biljni pripravci koji sadrže npr. plod Sabal palme, list koprive, sjemenke bundeve ili cvjetni prah uljane repice. Preparat koji spominjete  dobar je odabir, nije tzv. dodatak prehrani, već pravi biljni lijek, tj. ima odobrenje za stavljanje u promet od HALMED-a  (Hvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode). Prostamol uno dolazi u obliku  mekih  kapsula sa  320 mg ekstrakta iz Sabal palme i ima indikaciju teškoće u pražnjenju mokraćnog mjehura kod benigne hiperplazije prostate stupnja I i II. Uzima se redovito, 1 kapsula svaki dan u isto vrijeme,  progutati cijelu s dovoljno tekućine, nakon obroka. Trajanje liječenja ovisi o prirodi, težini i tijeku bolesti te nije vremenski ograničeno. Ublažavanje tegoba može se očekivati nakon otprilike šest tjedana,  a za  oko tri mjeseca može se postići  potpuna učinkovitost. U slučaju pogoršanja odmah potražite pomoć liječnika. Kod bolesti prostate pomažu i  promjene u načinu prehrane , treba izbjegavati alkohol, kavu, jake začine i sol, a u prehranu treba uvesti integralne žitarice, mahunarke, orahe, sjemenke bundeve, morske plodove, sok od rajčice (sadrži antioksidans likopen). Pošto se preparat redovito i dugotrajno uzima, isplativije vam je nabaviti pakovanje od 60 kapsula (180 kn), pakovanje od 30 kapsula stoji 105 kn.
 • Antibiotski sirup za dijete

  Radili smo nalaze djevojčici od dvije godine i nisu dobri. Sedimentacija, crp. visoki, sve ukazuje da ima jaku upalu, propisali su nam... antibiotik CEFALEXIN da popije dvije bočice tj. 2 tjedna. Problem je znači što odbija popiti, a ne mogu je niti nasilu, otima se. Odlučila sam da joj više ne nudim, nego da joj dajem u mlijeku ili čaju da ne primjeti da je sirup jer jedino tako popije odmah, bez problema. Pedijatar mi je rekao da mogu u čaj, ali hladan (ne smije biti toplije od 30 stupnjeva). Što vi mislite o tome? Je li sirup u kombinaciji s nečim ima isto djelovanje jer znam da sa tim treba biti pažljiv i oprezan, da se mora piti u točno vrijeme da ne bi došlo do kontrareakcije?

  Roditelji uglavnom nemaju problema s davanjem antibiotskih sirupa djeci, jer su većinom ugodnog voćnog okusa (Cefaleksin – okus jagode). Poslušajte savjet pedijatra, dajte djetetu popiti propisanu dozu sa malom količinom čaja (sobne temperature), u žlici, ili ako nije moguće, u maloj šalici. Važno je da se terapija provede do kraja, u propisanoj dozi i redovito, tj. svakih 12 sati. U pravilu se daje prije jela.  

 • Gospina trava

  Poštovani, gdje mogu kupiti gospinu travu kao antidepresiv? Unaprijed hvala, lijep pozdrav.

  Gospina trava ili Hypericum perforatum odavno je poznata po svojoj ljekovitosti, a u oralnom obliku upotrebljava se kod bolesti živčanog sustava, tj. blažih oblika depresije, potištenosti i nesanice. Iako je prirodni lijek i može se nabaviti bez recepta, mora se uzimati oprezno jer su moguće nuspojave (probavne smetnje, alergijske kožne reakcije). Preparati gospine trave mogu stupiti u interakcije s drugim lijekovima  (alprazolam, diazepam, amitriptilin, digoksin, lanzoprazol, omeprazol, antikoagulans varfarin). Ne smiju se uzimati s drugim lijekovima protiv depresije, lijekovima protiv AIDS-a i  lijekovima protiv alergije, također se ne daju djeci mlađoj od 12 godina, trudnicama i dojiljama. Kod istodobne primjene s oralnim kontracepcijskim sredstvima može doći do krvarenja i neželjene trudnoće. Kao antidepresiv za kratkotrajno liječenje simptoma blagih depresivnih epizoda u odraslih osoba može se koristiti čaj ili još bolje kapsule koje sadrže standardizirani ekstrakt gospine trave (Aktivin H). Mogu se nabaviti u ljekarnama i tzv. specijaliziranim prodavaonicama. 

 • Astaksantin - antibiotici

  Poštovani, može li astaksantin kojeg primjenjujem poremetiti ili smanjiti učinkovitost antibiotika u terapiji kod urogenitalne infekcije? U...naprijed hvala!

  Astaksantin, karotenoid koji ima vrlo snažno antioksidativno djelovanje, smatra se sigurnim prirodnim preparatom i nema  dokazanh nuspojava. Također nisu dokazane interakcije,  iako postoje neke sumnje na moguće interakcije s nekim vrstama lijekova za astmu, hormonalnim nadomjescima, peroralnim kontraceptivima, te lijekovima za snižavanje kolesterola. Možete uzimati uz antibiotsku terapjiu, pazeći da to ne bude istovremeno, već uz razmak od minimalno 30 minuta.  

 • Smanjen libido

  Pozdrav! Imam pitanje vezano za libido. Imam 22 godine i od 16 godine patim od depresije i anksioznosti. Ne pijem i ne pušim i ne uzimam nik...akve lijekove osim Melatonin san. Budem sretan ako mi dođe volja jednom tjedno, a to definitivno nije normalno za muškarca od 22 godine. Moje pitanje je, dali postoje nekakvi biljni preparati za jačanje seksualne želje jer kod mene je nikad nije bilo. Ne želim uzimati Viagru i slično. Hvala.

  Smanjeni libido (manji interes za seks) i erektilna disfunkcija (nemogućnost doživljavanja erekcije tijekom seksualnih odnosa) različiti su pojmovi, iako su često oba prisutna kod muškaraca. Nažalost, ove su tegobe sve ćešće i kod mlađih muškaraca. Uzroci su najčešće psihološki, no erektilna disfunkcija može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene poremećaje kao što su neadekvatno tretirani dijabetes, povišeni krvni tlak ili neke srčane bolesti. Ako su kod vas isključeni fizički uzroci, najvjerojatnije se radi o neliječenoj  depresiji i anksioznosti,  obratite se stručnjaku u vezi psiholoških problema. U ljekarnama možete zatražiti neki od  biljnih  pripravaka koji se nabavljaju bez recepta, najčešće sadrže kombinaciju nekoliko različitih biljnih vrsta (Epimedium, tribulus, maka i ginseng), možete pokušati, uz pridržavanje uputa na proizvodu.

 • Utjecaj lijekova na jetrene enzime

  Dobar dan! Imam 42 godine. Oko Božića sam 2-3 imala sam crijevnu ili želučanu virozu (temperatura, slabost, mučnina, povraćanje). Malo me... bolilo u trbuhu i pikalo s desne strane iznad pupka, pa sam napravila krvnu sliku: Osnovna krvna slika u redu, sedimentacija 12 ( 4-24), CRP 4,8 (0-5 ), lipaza 26 (<67), amilaza 61 (23-91), amilaza u urinu 507 (<400), bilirubin 7,2 (3-20), alkalna fosfataza 65 (54-119), AST 35 (8-30), ALT 41(10-36) i GGT 18 ( 9-35). Dakle povišen mi je AST, ALT i amilaza u urinu? Danas sam ponovila krvnu sliku jer mi je zadnja dva tri dana muka i nekako se slabo osjećam. Krvna slika je odlična (radila i masnoće u krvi, hormone štitnjače), ali AST i ALT i dalje viši. AST 41 (8-30), ALT 55 (10-36) pa sam sad u brizi. Bolova u trbuhu nemam. Trenutno pijem Klavocin ( 6. dan) budući sam odstranjivala madež, a korisim još Fevarin (pola tablete ) i Trazodon za spavanje. Može li koji od tih lijekova utjecati na jetrene enzime? Hvala! UZV abdomena je rađen prije 3-4 mjeseca, bio ok. Hvala!

  Povećane vrijednosti jetrenih enzima AST (aspartat aminotransferaza), ALT (alanin aminotransferaza) i GGT (gama glutamiltransferaza) ukazuju na promjene na jetri, i pojavljuju se kod mnogih bolesti i stanja, kao i od nekih vrsta lijekova. Od lijekova koje vi uzimate, samo Trazodon može uzrokovati povećanje vrijednosti, no vaše vrijednosti nisu značajno povišene. U dogovoru s liječnikom ponovite nalaze nakon nekog vremena. 

 • Ispravna primjena lijekova

  Poštovana, da li rastvor furosemida od 10 mg za injekciju smijem popiti oralno umjesto tablete lasixa koji trenutno nemam?

  Lijek fursemid jak je diuretik i treba ga vrlo oprezno dozirati, individualno prilagođeno potrebama pojedinog pacijenta. U tabletama je doza od  40 mg, a ampula od 2 ml sadrži 20 mg. Iako je u oba oblika aktivna supstanca furosemid, ona se u ampuli nalazi u obliku otopine furosemidnatrija i namjenjena je za intravenoznu aplikaciju, za posebne indikacije kad je potrebno brzo djelovanje (npr. akutno stanje edema). U tehnologiji proizvodnje oblika za oralnu oporabu (tablete) koriste se i neke tzv. pomoćne tvari, tableta se resorbira  kroz  probavni  sustav, a resorpcija nije potpuna kao kod davanja direktno u venu. Iz svega proizlazi da u slučaju različitih oblika lijekova ne vrijedi jednostavna matematika. Nemojte piti ampule nego nabavite tablete (barem su ljekarne svuda dostupne), i strogo se pridržavajte doziranja kako vam je preporučio liječnik. 

 • Gastritis

  Poštovana, zanima me što bi mi vi preporučili za bolove u želudcu. Dugo godina sam imala 2 čira na dvanaestercu i gastritis, a želudac je ... bolan na dodir i u zadnje vrijeme imam mučnine i probadanja. Još uvijek dojim, tako da lijekove ne želim uzimati, i dosadašnji preporučeni lijekovi su u svojim nuspojavama i upozorenjima sadržavali zabranu za trudnice i dojilje, tako da sam od toga odustala. Vidjela sam da se preporučuju i neki čajevi, ali i kod njih ponekad nalazim na zabrane, pa me zanima vaše mišljenje što bi se moglo uzimati. Hvala vam puno!

  U uputama lijekova vrlo često se spominje da se lijek ne preporuča tijekom dojenja. Takva preporuka navodi se najčešće zbog nedostatka studija koje bi potvrdile sigurnost lijeka tijekom dojenja, a ne zbog utvrđenih neželjenih učinaka. Ako postoji opravdan razlog za uzimanje lijeka, najbolje je uzeti ga 30-60 min poslije dojenja i 3-4 sata prije slijedećeg dojenja. Rizik od štetnih učinaka lijeka u dojenčeta je veći ako je dugotrajna terapija i velika doza, te ako je dijete mlađe od 2-3 mjeseca.  Možete piti čaj od kamilice, te biljne kapi Iberogast. Što se tiče lijekova za želudac bez problema se mogu uzimati antacidi (Gastal, Rupurut i sl.), a ako su vaši problemi sa želucem veći, liječnik vam može propisati ranitidin (Peptoran).

 • Antidepresivi - trudnoća

  Poštovani! Već oko 8 mjeseci pijem Serpentil 10mg radi hipohondrijskog poremećaja. Osjećam se dobro sada. Pošto imam već 38 god.odlučila ...bi se na trudnoću, ali me interesira koliko nakon prestanka uzimanja Serpentila treba organizmu da se"očisti"da bih mogla planirati trudnoću.Naravno,ne mislim prestati piti tablete bez konzultacija s psihijatrom no termin sam dobila tek za skoro 2 mj.pa Vas molim ako mi možete dati odgovor na pitanje. Hvala!

  Antidpresiv escitalopram (Serpentil) smije se u trudnoći davati samo ako se ocijeni da je to doista nužno i samo nakon pažljive procjene rizika u odnosu na korist. Uzimanje u kasnijim stadijima trudnoće može izazvati pojave simptoma ustezanja u novorođenčadi. Također, tijekom trudnoće valja izbjegavati nagli prekid liječenja. Iz svega proizlazi da se svakako morate savjetovati sa vašim psihijatrom o nastavku ili eventualnom ukidanju terapije (koje mora biti postepeno) i ovisno o tome planirati trudnoću.

 • Vaginalni sekret

  Pozdrav! Zanima me za djevojčicu od dvije godine. Je li normalno i koliko je zabrinjavajuće da ima vaginalni sekret? To nije sekret da cu...ri vec ima nešto ono kao bijelo, ali suho. Ne znam što to znači te jak miris mokraće.Kao mala, s godinu dana je imala bronhitis, koristila je mjesec dana inhalator (pumpicu koju umetneš u inhalator), ispostavilo se poslije da je prošlo, ali ona znači od tad uvijek hropće, znači čujem je kako diše, dam joj jedino nekad da popije čaj od sljeza i ukapavam u nos, a da li ima još neka prirodna metoda za to? Svakako je planiram odvestI doktoru da joj provjerim krv, jer mislim da su inhalacije nezdrave, ja bi da s nečim prirodnim probamo ako me razumijete.

  Pojava kod vaše djevojčice, koju opisujete, možda je uzrokovana infekcijom bakterijama iz mokraćovoda ili debelog crijeva. Svakako se morate obratiti pedijatru. Treba obratiti pažnju i na higijenu (npr. loše je brisanje od straga prema naprijed nakon obavljanja velike nužde), a za pranje koristiti samo čistu vodu, nikakve kupke niti sapune. Ne znam zašto mislite da su Inhalacijski lijekovi „nezdravi“, oni su vrlo djelotvorni kod bronhitisa i astme, naravno kada se uzimaju ispravno što se tiče doze i dužine terapije i kada su potrebni, tj. kada ih preporuči liječnik. Sljezov čaj i higijena nosa pripravcima od morske vode svakako se može koristiti i biti će dovoljno ako je dijete u fazi da mu nisu potrebni pravi lijekovi.      ANKETA

Koji lijek najčešće koristite za bolove i/ili vrućicu?