• Lijek za mršavljenje

  Zanima me postoje li kakve tablete za mršavljenje koje imaju dokazanih učinka i ako postoje da mi kažete koje su to i je li ih moguće kupiti... u ljekarnama bez recepta? Probala sam sa različitim planovima prehrane i dijetama i ništa pa da još i to pokušam. :) Lijep pozdrav.
  Jedini kod nas registrirani preparat, tj. koji ima odobrenje za stavljanje u promet u HR i u EU je lijek orlistat, pod zaštičenim imenom Xenical. Ovaj lijek (u kombinaciji s blago hipokalorijskom dijetom) indiciran je za liječenje pretilih bolesnika kojima je indeks tjelesne mase (BMI = Body Mass Index) 30 ili veći, kao i u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom (BMI ≥ 28 ) i pridruženim faktorima rizika. Iz vašeg pitanja nije jasno radili se kod vas o ozbiljnom slučaju pretilosti koja ugrožava zdravlje, ako je o tome riječ i ako nema drugih prepreka, može vam ga propisati liječnik na recept. Preporučena doza orlistata je jedna kapsula od 120 mg koja se uzima s vodom neposredno prije, za vrijeme ili unutar jednog sata nakon svakog glavnog obroka. Ako se obrok preskače ili ne sadrži masti, dozu orlistata treba izostaviti. Korisnik mora biti na uravnoteženoj, umjereno hipokalorijskoj prehrani, otprilike 30% kalorija unešenih hranom trebaju biti iz masti. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem. Lijek je vrlo učinkovit, a učinak rezultira povećanim izlučivanjem masti stolicom, što se očituje u malo neugodnim nuspojavama, no većina pacijenta se na to priviknu (mekane masne stolice). Ukoliko se istovremeno uzimaju oralni kontraceptivi, može im se smanjiti djelotvornost.
 • Akne

  Imam problema s aknama i miteserima. Nekad je jako suha s aknama, a masna je ponekad samo tzv. T zona. Ne znam uopće koje bih kreme koristil...a, koje tonike, jer mi u istinu skoro ništa ne paše. Nisam pronašla ništa što bi pasalo suhoj, a ujedno i koži sklonoj aknama. Bila sam kod dermatologa i ništa preporucenog nije pomoglo. Hvala
  Akne su uzrokovane pojačanim lučenjem masne supstance (sebuma), učestale su kod mladih osoba vezano uz hormonalne promjene, a naročito kod onih sa masnom kožom. Ne navodite koliko vam je godina, obično uz redovito čišćenje, zdravu prehranu (bez puno šećera i masnoće) i primjenu odgovarajućih preparata za njegu nečiste kože, akne obično nestaju do 20. godine. Ne znam koje ste proizvode koristili, u ljekarnama je mnoštvo kvalitetnih proizvoda iz više dermokozmetičkih linija (npr. Vichy, Avene, Bioderma, Eucerin, Effaclar La Roche-Posay…). Ako uz redovito čišćenje i tretman dermokozmetičkim proizvodima namijenjenih problematičnoj masnoj koži ne uspijete popraviti stanje svojeg lica, ponovo se obratite dermatologu.
 • Akne i iscrpljenost organizma

  Poštovana, imam problema sa masnom kožom lica, crvenilom i aknama i sitnim pristicima. I od svega toga imam i proširene pore. Također tijel...o mi je iscrpljeno od posla i fali mu energije. Što bi mi mogli preporučiti? Hvala unaprijed.
  Akne uz redovito čišćenje, zdravu prehranu (bez puno šećera i masnoće) i primjenu odgovarajućih preparata za njegu nečiste kože, obično nestaju do 20. godine. Ako uz redovito čišćenje i tretman dermokozmetičkim proizvodima (nabavite u ljekarnama) namijenjenih problematičnoj masnoj koži, ne uspijete popraviti stanje svojeg lica, obratite se dermatologu.

  Ako ste inače zdravi, a vaš je umor rezultat prevelikog pritiska dnevnih obaveza, bolje bi bilo osigurati si barem mali dnevni odmor i zdrav san noću, umjesto uzimanja različitih preparata. Postoje neki prirodni preparati koji mogu pomoći kod iscrpljenosti organizma i za tjelesni oporavak nakon bolesti. Npr. koenzim Q-10 ( aktivator stanične energije ) supstanca je slična vitaminima, ili matična mliječ, najcjenjeniji pčelinji proizvod, naziva se i „kraljevska hrana“ (gele royal) zbog mnoštva različitih aktivnih sastojaka (aminokiseline, masti, šećeri, neuroprijenosnici-acetilkolin, kolin.. vitamini - najviše B-5 i B-6 ) djeluje kao prirodni biostimulans i antioksidans. Za vas bi najbolje bilo uzeti neki vitaminsko-mineralni pripravak, pogotovo ako se ne stignete ispravno hraniti.
 • Vitamini i omega kiseline u trudnoći

  Poštovani, možete li mi reći da li trudnice smiju uzimati NW Kalcij + C vitamin šumeće tablete? I koja omega bi bila najbolja za uzimanje u ...trudnoći, inače omegu nisam mogla uzimat zbog mučnine koju mi je izazivala pa znači li to da ju ni sad u trudnoći neću moći? Unaprijed hvala na odgovoru.
  Nema razloga da ne uzimate ovaj preparat, no preporučila bi vam radije neki preparat koji sadrži izbalansiranu kombinaciju svih vitamina i minerala za povećane potrebe trudnice i za pravilan razvoj ploda (npr. Elevit, NW Prenatal, Twinlab i slično…). Posebno je važno u trudnoći uzimati željezo i folnu kiselinu (odgovorna za sprečavanje oštećenja neuralne cijevi i drugih prirođenih anomalija te prijevremenog poroda). Najbolje ih je uzimati tijekom cijele trudnoće i dojenja. Većina prenatalnih preparata ne sadrži omega kiseline pa bi ih trebalo dodatno unositi. Dokazano je da unos 200 mg DHA (dokozaheksaenska kiselina) dnevno tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi. Redovitom konzumacijom ribe (najmanje tri obroka plave ribe tjedno) mogla bi se unijeti preporučena količina omega-3 masnih kiselina, no takva navika ne postoji kod većine ljudi. Na tržištu postoji puno preparata, možete odabrati npr. NW Omega-3 Natal, 2 kaps. dnevno iza jela (ne istovremeno uz vitaminsko-mineralni preparat), a posebno je važno uzimati u drugoj polovini trudnoće. Nema podataka o mučnini od uzimanja preparata sa omega kiselinama, no nije nemoguće da se to kod vas pojavilo. Ne znam u kojem ste razdoblju trudnoće, probajte uzimati, pogotovo ako ste u drugoj polovini.
 • Mučnina na putovanju - trudnoća

  Poštovana, trudna sam 9 tjedana i idem na putovanje. Inače slabije podnosim vožnju u autobusu, javljaju mi se mučnine te svakako uzimam lije...k prije svakog putovanja. Zanima me koji lijek protiv mučnine u vožnji smiju koristiti trudnice? Ima li takvog lijeka? Hvala, srdačan pozdrav!
  Za lijek protiv povraćanja (dimenhidrinat, tj. Dramina, Aviomarin) nema podataka o primjeni u trudnoći budući da nisu provedena odgovarajuća ispitivanja primjene u trudnica. No, zbog mogućnosti da primjena dimenhidrinata može uzrokovati prerane kontrakcije uterusa i time povećati rizik od preuranjenog poroda, ne preporučuje se primjena tijekom trudnoće, pogotovo u zadnjem tromjesečju. Umjesto tablete možete staviti narukvicu protiv mučnine, koja djeluje po principu pritiska na akupresurne točke i tako pomaže otklanjanju simptoma. Na tržištu postoji i biljni preparat u obliku lizalice koji sadrži suhe ekstrakte đumbira i paprene metvice, prikladan je za djecu, no možete ju i vi koristiti, pola sata prije putovanja 3 lizalice.
 • Lijek protiv alergije - trudnoća

  Poštovani, alergična sam na ambroziju, a prije 3. tj. sam rodila i dojim. Što smijem uzimati za alergiju tijekom dojenja? Inače sam pila aer...ius, ali doktor kaže da sad to ne smijem.
  Lijekovi iz grupe antihistaminika općenito se ne uzimaju u trudnoći, a poznato je da se izlučuju u mlijeko, pa iako nisu poznati učinci na dojenčad, ne preporučaju se ni u dojenju. Ako su simptomi jako izraženi i postoji opravdana potreba za primjenom (po preporuci liječnika), onda je najbolje uzeti lijek 30-60 min nakon dojenja ili 3-4 sata prije sljedećeg dojenja. Možete koristiti neki od biljnih preparata, primjerice onaj koji sadrži ekstrakt biljke kozlinac (Astragalus membranaceus) aktiviran posebnim zaštićenim postupkom i djeluje tako što stimulira sintezu zaštitnog imunoglobulina IgG koji omogućuje neutralizaciju alergena (Lectranal). Postoje i proizvodi koji se nanose direktno u nos, u doticaju s vlažnom sluznicom stvaraju gel koji oblaže sluznicu nosa i štiti je od kontakta s alergenom stvarajući određenu mehaničku barijeru prodoru peludi. Dobro je i preventivno djelovati na jačanje imunološkog sustava zdravom prehranom , a može se preporučiti i med (ne bilo kakav, najbolje iz lokalnih izvora), vitamin C, ulje crnog kima i kopriva. Od koprive se priprema čaj, a crni kim može se koristiti u obliku ulja ili tableta. Također i dodaci prehrani sa kvercetinom (fitonutrijent, bioflavonoid sa antioksidativnim i antialergijskim djelovanjem), astaksantinom ili beta-glukanom. Pokušajte ublažiti simptome i izbjegavanjem boravka na otvorenom kada je najveća koncentracija peludi u zraku (ujutro, za sunčanih i vjetrovitih dana).
 • Levotiroxin - nuspojave

  Poštovanje mag. Petrović, molim vas ako možete da mi kažete već godinu i pol koristim Letrox 50 mg i dešavaju mi se čudne stvari, kao što su... jake glavobolje, trnci u lijevoj ruci i guši me u predjelu grla jednostavno isto kao da se hoću izgubiti. Opada mi kosa i što je najgore menstuacija mi nije uredna, evo već 11 dana mi kasni i ne znam što da radim. Da li je to od lijekova ili su u pitanju hormoni koji nisu mi nikada na granici, uvijek su povišeni ili skroz ispod normale. Molim vas da mi odgovorite voljela bih da čujem i vaše mišljenje, unaprijed vam hvala.
  Lijek levotiroxin (Letrox) koristi se za supstituciju hormona štitne žlijezde kod hipotireoze i može kod nekih korisnika izazvati određene nuspojave. To su primjerice srčane aritmije, glavobolja, slabost mišića i grčevi, crvenilo, vrućica, povraćanje, menstrualni poremećaji, tremor, nemir, nesanica, proljev, gubitak tjelesne težine….Neke od tegoba koje ste naveli mogle bi se pripisati nuspojavama ovog lijeka, no one se javljaju obično na početku liječenja, a naročito kod prebrzog povećanja doze. Ne navodite od kada vas prate ove tegobe, te koja je vaša dob. Svakako se morate obratiti liječniku kako bi potvrdili (ili isključili) ev. trudnoću, te promijenili dozu lijeka ako je potrebno.
 • Kontracepcija

  Poštovani, imam 18 godina i planiram stupiti u prvi seksualni odnos sa svojim dečkom kojem je također prvi puta zanima me je li moguće dobi...ti kontracepcijske pilule bez recepta ginekologa i koje bi bile najsigurnije?

  Hormonske kontracepcijske tablete najsigurniji su oblik kontracepcije, no niti jedne se ne mogu nabaviti bez liječničkog recepta, za što postoji više razloga. Prije uzimanja potrebno je napraviti ginekološki pregled i s ginekologom razgovarati o eventualnim ranijim bolestima, uzimanju drugih lijekova i mogućim kontraindikacijama, jer postoje neka stanja u kojima se ova vrsta  lijekova ne smije uzimati (tumori,  teška oštećenja jetre, bolesti krvnih žila mozga ili očiju, teški oblici visokog krvnog tlaka, krvožilne bolesti, tromboza, šećerna bolest s komplikacijama...). Rizični faktori su i pušenje i prekomjerna tjelesna težina. Ako ne postoje prepreke, tablete se mogu uzimati, uz recept ginekologa, redovito i uz kontrole svakih 6-12 mjeseci. Današnji niskodozirani preparati uglavnom nemaju značajnih nuspojava, jedini dokazani rizik je neznatno povećanje učestalosti venskih tromboza. Preporuka za vaš slučaj je korištenje kondoma, a bilo bi dobro i da uskoro obavite ginekološki pregled. 

 • GERB - prirodno liječenje

  Poštovani, imam 21 godinu i prije par mjeseci pojavio mi se problem s želucem i probavom. Naime imala sam dulje vrijeme problema s grlom. ...Zbog grlobolje sam radila sam bris ždrijela i stolicu na Heliobakteriju zbog pojave žgaravice i mučnine. Ali oba nalaza su u redu te je liječnik zaključio da je riječ o GERB-u. Dobila sam terapiju controloc koju sam pila mjesec dana. Simptomi su se malčice ublažili. Zanima me postoji li neki lijek na bazi prirodnih biljaka koji bi mogla koristiti u ublažavanju tegoba. Unaprijed zahvaljujem!
  Lijek koji vam je preporučen spada u skupinu tzv. IPP (inhibitora protonske pumpe) koji djeluju tako da gotovo potpuno sprečavaju lučenje želučane kiseline, koja je uzročnik mnogih problema u želucu. Učinak IPP nastupa brzo, a doza i trajanje liječenja su individualni. Liječenje obično traje 4 do 8 tjedana, a može se i uzeti ponovo, kratkotrajno kod pogoršanja simptoma. Povremeno, po potrebi kad se jave simptomi, korisni su i lijekovi tzv. antagonisti H2 receptora – ranitidin, kojeg možete nabaviti i bez recepta. Za blaže smetnje po potrebi se koriste antacidi (Gastal i slič.). Osim lijekova postoje i biljni pripravci u obliku čajeva, tinktura ili kapi. Od čajeva najčešće se primjenjuju od sljeza, lana, kamilice, koromača, stolisnika, metvice, kima, kičice, maslačka ili pelina. Vrlo se često kombiniraju različite biljke koje djeluju sinergijski, npr. čajna smjesa Gaster čaj od Subana. Za simptomatsko liječenje funkcionalnih probavnih smetnji dobre su se pokazale i biljne kapi Iberogast, (kombinacija tekućih ekstrakata 9 vrsta biljaka).
  U liječenju GERB-a važne su nefarmakološke metode - treba promijeniti životne navike u smislu prestanka/smanjenja pušenja, smanjenja konzumiranja veće količine kave i alkoholnih pića, izbjegavanja većih obroka, neuzimanja kasnih obroka, podizanja uzglavlja kod spavanja i ako je potrebno - redukcije tjelesne težine. Opće je pravilo da treba izbjegavati masnu, jako začinjenu, slanu i prženu hranu, a više koristiti dobro prokuhano povrće i voće, nemasno meso i ribu, maslinovo ulje, te razne kompote od voća, a od mliječnih proizvoda jogurt. U prehrani je najvažnije izbjegavati namirnice za koje na temelju vlastita iskustva znate da vam pogoršavaju stanje.
 • Alopecija - Regaine

  Poštovana, molim Vas pomoć/mišljenje/savjet u vezi odgovarajuće primjene Rogaine lijeka pri liječenju androgene alopecije kod žena. Naime, ...već duži niz godina imam problem s difuznim prorjeđenjem kose na tjemenu, zbog čega sam u nekoliko navrata koristila Rogaine. Međutim, nažalost bez ikakvih pozitivnih pomaka. Molim Vas savjet, ukoliko imate iskustva vezano uz primjenu lijekova za te namjene. Hvala unaprijed i lijep pozdrav.
  Preparat Regaine (a na tržištu se nalazi i pod imenom Pilfud, Rogaine, Alomax) sadrži supstancu minoxidil koja u lokalnoj primjeni na vlasištu stimulira rast kose u muškaraca i žena s androgenom alopecijom. Mehanizam djelovanja nije u potpunosti razjašnjen, ali posljedica primjene očituje se u povećanje promjera dlake, te u poticanju folikula dlake da iz faze mirovanja (telogena faza) prelazi u fazu rasta (anagena faza). Koristi se kao otopina (2% i 5%), ili u obliku pjene, uz strogo pridržavanje uputa za uporabu. Prvi znaci poboljšanja zapažaju se tek nakon 3 - 4 mjeseca terapije, a puni učinak nakon jedne godine. Umjereni do izraziti porast kose vidljiv je u 30 do 35 posto pacijenata. Nažalost, čim se prestane s terapijom minoksidilom ponovo će doći do ispadanja kose, pa je za održavanje ponovnog rasta kose potrebna kontinuirana primjena.

    ANKETA

Koliko često koristite kapi za nos kad vam je začepljen nos?