• Bolna menstruacija

  Pozdrav, imam jake menstrualne bolove (imam 40 godina i nisam rađala), a liječnik mi ne zna reći (ni ginekolog ni doktor opće prakse) koji ...bi lijek mogao prepisati budući da imam astmu (Melarth, Ventolin) i pijem antiepileptik Lamictal 100 mg ujutro, 50 navečer. Neće mi prepisati nijedan lijek za bolove i ne znam kome da se obratim. Unaprijed hvala!
  U pitanju ne navodite dali od dismenoreje (bolna menstruacija) patite oduvijek ili su se bolovi javili nedavno, te jeste li nedavno bili na ginekološkom pregledu. To navodim zato što jaki bolovi tijekom menstruacije mogu biti i posljedica neke bolesti u zdjelici (najčešće endometrioze). Ako je ginekološki sve u redu, ima načina da se pomogne. Za ublažavanje bolova koriste se uobičajeno paracetamol ili neki lijekovi iz skupine NSAR (nesteroidni analgetici-antireumatici) kao što su npr. ibuprofen, ketoprofen i slično. Točno je da se ovi lijekovi izbjegavaju u bolesnika koji boluju od astme, no nisu zabranjeni nego se navodi „potreban je oprez kod bolesnika s astmom“ (mogli bi izazvati bronhospazam). To znači da bi se ev. mogli, ako nema većih prepreka i ako su jako potrebni, uzeti samo povremeno i to u malim dozama. Vama ih ne preporučujem jer se vaši liječnici protive, vj. ima razloga za to, možda ste već imali neugodne nuspojave lijekova protiv bolova. Mnogi stručnjaci smatraju da su simptomi dismenoreje odraz naših prehrambenih navika, ali i neriješenih emocionalnih teškoća. U prehrani se savjetuje smanjenje unosa rafiniranih ugljikohidrata (keksi, kolači i drugi slatkiši, bijeli šećer, kruh i peciva od bijelog brašna), ograničenje ili potpun prestanak potrošnje mesa i jaja, oštrih začina, pržene i masne hrane, alkohola, češnjaka i luka. Preporuča se dopuna prehrane esencijalnim masnim kiselinama (Omega 3 masne kiseline) kombinirana s unosom odgovarajućih količina vitamina B6 (100 mg/dan), magnezija (3x100 mg/dan) i vitamina E (3x50 mg/tjedan). Možete pokušati i s homeopatskim preparatom.
 • Problemi sa suhim vlasištem

  Molim vas savjet. Imam problem sa vlasištem odnosno imam jako suhu kožu glave i strašno me svrbi. To je jako neugodno u društvu, samo na vrh...u glave mi se pojave kao neke naslage koje osjetim kad se češem. Svaku vrstu šampona sam probala i ništa, a k tome mi dosta opada kosa. Bila sam nekoliko puta na nekim pregledima koji se organiziraju po ljekarnama, ali nije bilo učinka, po 700 kn treba za neke preparate. Ne mogu dobiti uputnicu za dermatologa. Mislim da mi je na jednoj pretragi rečeno da je to seboreja, ali nisam sigurna. Na uputama od kreme BELODERM nešto piše za vlasište pa ne znam mogu li probati mazati?
  Za vaš problem prije svega potrebno je izbjegavati sve tretmane i preparate koji bi mogli potencijalno iritirati vlasište, od manipulacija visokim temperaturama (izrazito vruće i često feniranje), do primjene agresivnih boja i preparata za kosu. Svrbež obično uspješno reagira na šampone s naftalenom (npr. „Naftalan“ šampon ili „dr Temt crni šampon“), a ponekad je potrebno upotrijebiti i kortikosteroidne losione (Beloderm i slič.) za vlasište, ali samo po preporuci liječnika. Možete primijeniti tzv. pakung (mlaka voda, koloidna zob i ulje noćurka) koji se drži 10 minuta pod prozirnom plastičnom folijom i nježno ispire blagim šamponom bez natrijevog lauril sulfata. Arganovo ulje i neka druga biljna ulja (maslinovo, bademovo, čičkovo, ulje noćurka…) preporučuju se za oporavak kose, pogotovo suhe i lomljive.
  Mnogi se stručnjaci slažu da pozadina svrbeža vlasišta ima dermatološki, sistemski, neurološki i psihogeni karakter. Uzrok može biti seboroički dermatitis (prhut), ali i vrlo ozbiljne infekcije ili autoimuni poremećaji (lupus, hipotireoza) ili alergijske bolesti. Svakako bi bilo dobro da obavite specijalistički pregled kod dermatologa, ako ne možete uz plaćanje u privatnoj ordinaciji, onda na uputnicu (ne razumijem zašto ju ne možete dobiti od liječnika opće prakse).
 • Problemi sa želucem

  Molim vas htjela bih znati kako ublažiti bolove od kile na želucu. Muž se s tim bori godinama, ima jaku žgaravicu i učestalo podrigivanje, a... i bol je prisutna ako mu ne paše neka hrana. Čuli smo da takva vrsta kile nije za operaciju pa ako može neki savjet. Hvala!
  Simptomi na koje se žali vaš muž karakteristični su za više različitih bolesti u području probavnog trakta (GERB – gastroezofagealna refluksna bolest, ulkusna bolest želuca.. ili probleme sa žući, gušteračom ili jetrom). Navodite dijagnozu hijatalne hernije (želučane kile), pa pretpostavljam da je to potvrđeno od liječnika, specijalista. Ne znam što mu je preporučeno za liječenje, ponekad je to samo dijetalni režim prehrane, i/ili liječenje lijekovima, a ponekad bolničko liječenje i operativni zahvat (jeste li ste od liječnika čuli da nije za operaciju?). Svakako preporučam odlazak liječniku na pregled i pretrage na temelju kojih će se moći zaključiti o čemu se radi i što bi trebalo poduzeti u terapijskom smislu. Danas postoje efikasni lijekovi za želučane tegobe (antacidi, ranitidin, IPP- inhibitori protonske pumpe..) no ne bi bilo dobro da vam išta preporučim, a i nije mi poznata vaša dosadašnja terapija.
 • Ospamox

  U brisu mi je nađena bakterija streptococcus agalactiae i doktor mi je propisao terapiju vaginaletama i antibiotikom Ospamox bid (1 g), 2 ku...tije, svaka 16 tableta. Međutim nije mi objasnio koliko puta dnevno i u kojoj dozi da uzimam antibiotik. Molim vas za pomoć. Unaprijed hvala!
  Ospamox bid tableta za oralnu suspenziju sadrži 1 g antibiotika amoksicilina. Očito da vam je potrebna ova veća doza, jer za doze manje od 2 g na dan dostupni su drugi oblici amoksicilina (obične tablete, kapsule..). Doziranje amoksicilina ovisi o dobi, tjelesnoj masi i bubrežnoj funkciji bolesnika, težini i mjestu infekcije te o dokazanom uzročniku. Kako niste informirani o doziranju, mogu samo pretpostaviti da trebate uzeti 2 puta na dan (tj. svakih 12 sati) po 1 ovu tabletu (možete provjeriti kod liječnika ili u ljekarni gdje ste podigli lijek). Tablete se mogu uzeti na dva načina, mislim da će vam biti jednostavnije otopiti tabletu u malo vode i zatim popiti (ili možete progutati s vodom, što je malo nezgodno jer je tableta velika, iako se može prelomiti radi lakšeg gutanja).
  Ospamox bid se može uzeti prije, za vrijeme ili nakon jela, a važno je da provedete cijelu terapiju dok ne potrošite sve tablete u oba pakovanja.


 • Ebixa, martefarin, B vitamin

  Poštovanje, moje pitanje je vezano uz moju mamu koja ima 76 godina, na martefarinu je vec 6 godina, inr joj varira od 2.20 do 2.80, terap...ija joj je pola tablete martefarina svaki dan osim utorkom i subotom kad je tri četvrtine martefarina. Mama je prije 2 godine završila u komi zbog upale pluća i još nekih komplikacija iz kojih se izvukla, ali tu počinju jos veći problemi. Naime, i prije kome je ona postala depresivna, počela zaboravljati, brkati imena i druge stvari. Sad je skroz bezvoljna, neće izlaziti iz kuće, ne želi hodati, ne želi vježbati, mišići su još atrofirali da se klima kad stoji, jako slabo jede (želi samo savijače od sira), voće i povrće apsolutno nikako ne želi više (prije je jela sve). Preporučili su nam da joj dajemo neke vitamine i minerale da bar malo podignemo energiju ako je uopće moguće i tu ja želim savjet stručnjaka. Uz nju sam naučila da puno toga ne smije konzumirati, i smije, ali ne u velikim količinama zbog vitamina K. Tu Vas molim za pomoć ako mi možete preporučiti što bi bilo dobro za nju, a da smije uz martefarin. Inače martefarin uzima zbog ateroskleroze u nogama, od lijekova još koristi, ebixu, atenolol, ziptanolu, velafax, aspirin 100 protect, (znam da je čudno što pije aspirin i martefarin, ali tako su joj u bolnici prepisali, inače je prije dosta godina pila andol 100), martefarin, vitamin b12, magnezij, praxiten, ultibro inhalator i po potrebi za bolove šumeći lupocet 1000 ili doretu. Znam da ima u ljekarnama koga bih mogla pitati za savjet, ali ja sam odlučila Vama poslati e-mail pa ako imate vremena da mi odgovorite i savjetujete. Hvala puno!
  Zdravstveno stanje vaše majke kompleksno je, a čini se da je psihološka komponenta najizraženija, a tu je nažalost i najteže pomoći. Ne navodite koliko dugo uzima antidepresiv (Velafax) i lijek memantin (Ebixa) i ima li kakvih efekata od toga. Podnošljivost i doziranje memantina treba redovito procjenjivati, po mogućnosti unutar 3 mjeseca od početka liječenja, a nakon toga terapija održavanja može se nastaviti toliko dugo dok je terapijska korist povoljna i dok bolesnik dobro podnosi liječenje. Kada više ne postoji dokaz terapijskog učinka ili ako bolesnik ne podnosi liječenje, treba razmotriti prekid liječenja ovim lijekom.
  Marivarin (varfarin) je antikoagulans, djeluje kao antagonist vitamina K koji je važan faktor u procesu zgrušavanja krvi. Daje se bolesnicima koji imaju pojačanu opasnost od stvaranja ugrušaka i treba ga vrlo pažljivo, individualno dozirati. Postoji veliki rizik interakcija kada se varfarin uzima istodobno s drugim lijekovima (npr. aspirin, lijekovi protiv bolova i mnogi drugi), biljnim lijekovima ili dodacima prehrani (npr. ginko, češnjak, gospina trava..) i hranom, jer time bi se time moglo smanjiti antikoagulantno djelovanje lijeka. Mislim da je veći problem što bolesnica odbija jesti povrće i voće, jer hranu koja sadrži vitamin K ne treba u potpunosti izbjegavati već uzimati u normalnim, umjerenim količinama.
  U slučaju vaše majke važno je da se pacijenta nadzire u uzimanju terapije, da se obavljaju redovite kontrole i da se pridržava uputa dobivenih od liječnika. Ono što bih vam ja mogla savjetovati, a što sigurno neće naškoditi, a možda će i pomoći, je uzimanje vitamina B. Pomaže kod manjka energije i apetita te doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava i jačanju psihološke funkcije. Preporučam preparat B kompleks 50 (Natural wealth), sadrži vitamine B kompleksa (B1, B3, B6, B12 i biotin) i to u dozi 1 ujutro iza doručka i još 1 prije ručka. Za jačanje fizičke i psihičke snage mogli bi joj dati i matičnu mliječ u ampulama (npr. Gelee royale super od 1000 mg, Medex), pije se 1 ampula dnevno iza doručka, kroz 10 ili 20 dana.
 • Normabel

  Mogu li, pošto mi je isteklo zdravstveno, kupiti normabel koji mi je jako potreban?
  Normabel i slični lijekovi mogu se, osim na recept HZZO-a, nabaviti i na liječnički recept uz plaćanje pune cijene lijeka (tzv. „privatni recept“). Lijek se može propisati u količini dostatnoj za liječenje kroz 30 dana, a recept od dana propisivanja vrijedi 15 dana.
 • Problemi s venama

  Molim vas odgovor, na internetu sam pronašla gel VaricoFix da je dobar za vene i da se brzo povlače pa me zanima imate li vi kakvo saznanje... o tome jer ima puno povratnih informacija da je to tako, pošto imam jako puno popucanih plavkasti kapilara po nogama i najgore što mi se malo neki crveni kapilari javljaju na licu. Još vas molim kako ukloniti dlačice pahuljaste sa lica i neke duge crne oko usana?
  Problemi povezani s venskom cirkulacijom vrlo su česti, a bolest je uglavnom nasljedna. Prati je osjećaj teških i umornih nogu, javljaju se i grčevi, naročito noću i vidljiva mreža kapilara. Što prije treba započeti liječenje jer može doći do nastanka proširenih vena i kronične venske insuficijencije te komplikacija – upala vena i tromboza. Kao pomoć preporuča se kompresiona terapija elastičnim zavojima ili posebnim čarapama. Preparati za mazanje u obliku kreme ili gela pomažu da se ublaže simptomi. Najčešće se koriste gelovi s ekstraktom divljeg kestena ili heparinski gelovi (npr. visoko koncentrirani Lioton gel koji sadrži 100.000 heparinskih jedinica). Gel koji vi spominjete intenzivno se propagira i prodaje na Internetu, no to nikako ne znači da je bolji od provjerenih, sigurnih i jeftinijih preparata koje možete nabaviti u ljekarni.
  Svaka metoda depilacije više ili manje je bolna i malo iritira kožu, mogli biste npr. samo izbijeliti dlačice (to možete učiniti s 6% hidrogenom, nabavite u ljekarni, 1 puta dnevno namažite i nakon 20 do 30 minuta isperite). Još je jednostavnije mazanje s posebnom kremom za izbjeljivanje dlačica (npr. domaći proizvod Čupko). Iz iste kozmetičke linije možete nabaviti i kremu za depilaciju osjetljive kože lica, ako se odlučite za to.
 • Pantenol krema/mast

  Pozdrav! Molim vas, zanima me sta je bolje protiv bora pantenol mast ili krema?
  Dekspantenol (uobičajeno se naziva pantenol) derivat je d-pantotenske kiseline tj. jednog od vitamina B kompleksa (B5). Između ostalog ima funkciju održavanja normalne funkcije epitela. Lokalna primjena, tj. mazanje, pomaže kod oštećenja kože poput ogrebotina, hiperkeratoza, opeklina, ili nakon kirurških zahvata, s ciljem poticanja epitelizacije kože i/ili povećanja njene vlažnosti. Također, povoljan učinak ima na smanjenje svrbeža i poboljšanje zarastanja blažih dermatoza. Postoji u obliku kreme ili masti, razlika je u pomoćnim tvarima u izradi, tj. o vrsti podloge. Općenito kreme su pogodnije za primjenu na nepokrivenim dijelovima tijela (npr. lice, vrat) i područjima pokrivenim dlačicama, a masti se koriste za njegu izrazito suhe kože. Možete mazati Pantenol kremu na lice, no nema direktnog učinka na bore.
 • Ulje šafranike

  Poštovani, molim vas da mi objasnite kakve je boje ulje šafranike? Unaprijed i najljepše zahvaljujem!
  Biljka šafranika ima svoju primjenu u prehrambenoj, tekstilnoj (za bojenje tkanina) i kozmetičkoj industriji. Ulje koje se dobiva iz njenih sjemenki, zbog sadržaja masnih kiselina, koristi se za njegu suhe do mješovite kože, te kao ulje za pakunge za kosu i nokte, a i dobra je alternativa skupljim uljima poput argana. Ulje nema intenzivan miris ni boju, obično je blijedo žute do žute boje.
 • Suhi kašalj

  U ovo vrijeme mi se javlja suhi nadražajni kašalj.. prije bih rekla nagon za kašljucanje, i ujutro, popodne i navečer je prisutan. Traje 15 ...dana, s tim da se vraća ponekad tako jakog inteziteta da bi rekli kad kašljete da iz dubine sve izlazi, suhi, suhi.. baš nadražajni kašalj koji je kod mene prisutan cijelu jesen i zimu. Molim vas od čega može biti taj kašalj, koje preglede da obavim? Inače liječim štitnjaču i visoki tlak. Hvala.
  Kod kašlja, pogotovo dugotrajnog, potrebno je utvrditi uzrok. Najčešće je uzrok prehlada ili virusna ili bakterijska upala u dišnim putovima, a može biti i od udisanja prašine ili štetnih kemikalija, od suhog zraka, duhanskog dima, ili od alergije. I neki lijekovi kao nuspojavu imaju suhi kašalj, npr. skupina lijekova protiv visokog tlaka, tzv. ACE inhibitori. To je velika skupina lijekova, pod različitim zaštićenim (tzv. “tvorničkim imenima“), a sadrže enalapril, lisinoprol, perindril, ramipril, cilazapril… Ako vaš lijek koji koristite za liječenje hipertenzije sadrži neku od ovih supstanci, moguće je da je to razlog. Inače je ova skupina lijekova sigurna za uporabu i djelotvorna, u kliničkoj su uporabi gotovo 30 godina. Najčešću nuspojavu skupine predstavlja suhi kašalj koji se javlja u 5% do 35% pacijenata, a ne ovisi o primijenjenoj dozi lijeka. Češće se javlja u osoba ženskog spola i u nepušača, a može se pojaviti već unutar par sati od prve doze, ali i nakon tjedana, pa i mjeseci uzimanja terapije, a po prestanku uzimanja prestaje obično za 1-4 tjedna. Učestalost kašlja ovisi i o primijenjenom predstavniku skupine, pa je tako primjerice utvrđeno da je kašalj najčešći pri uzimanju enalaprila (17,3% pacijenata), lizinoprila (12,5% ), ramiprila (8,3%)… Obratite se svom liječniku da vam jednostavno posluša pluća slušalicom, ev. pošalje na RTG ako postoji sumnja u problem s plućima. Ako je suhi kašalj kod vas nuspojava lijeka i jako vas oterećuje, može vam se propisati drugi lijek, jer danas postoje velike mogućnosti liječenja povišenoga tlaka.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?