• Ulja za kosu

  Poštovana magistra Petrović, koje je Vaše mišljenje o vremenu potrebnom da bi ulja za kosu (poput čičkovog i ricinusovog ulja) najbolje dje...lovala? Je li dobro ulja nanijeti na vlasište i pustiti da djeluju preko noći i ujutro isprati kosu ili je to previše vremena? Ima li nekakvo optimalno vrijeme koje preporučujete?
  Prirodna biljna ulja poput ricinusovog, čičkovog, bademovog njeguju kosu i vlasište, daju potrebnu zaštitu od gljivica, sprječavaju nastanak peruti i suhoće vlasišta i sprječavaju opadanje kose te pospješuju njen rast. O načinu kako se upotrebljavaju i optimalnom vremenu djelovanja (od 1 sat do nekoliko sati) postoje različite preporuke. Mislim da predugo djelovanje (cijelu noć) nije dobro, jako će zamastiti vlasište i teško će se isprati, pogotovo ako je inače masno vlasište. Preporučam da se na lagano ugrijano vlasište (sušilom za kosu),  umasira ulje, kosu omota  ručnikom i ostavi da djeluje 1 do 2 sata, nakon čega treba temeljito isprati vlasište. Ponavljajte postupak jednom tjedno, tijekom 2 – 3 mjeseca, kada biste trebali primijetiti rezultate.
 • Cefiksim

  Poštovani, da li se antibiotik Cefiksim smije popiti zajedno s jogurtom (u ovom slučaju voćnim)?

  Oralni cefalosporinski antibiotik Cefiksim indiciran je za liječenje različitih akutnih infekcija. Uobičajena doza je 200-400 mg dnevno, ovisno o težini infekcije, a prisutnost hrane ne utječe značajno na njegovu apsorpciju. Ovaj antibiotik, kao i sve oblike lijekova koji se  uzimaju na usta (piju), treba uvijek uzeti s dosta tekućine, najbolje s čašom vode. Razlozi za to su da lijek glatko prođe kroz grlo i da ne  zapne u jednjaku i da bi se tableta što brže razgradila bez mogućeg utjecaja nekog od sastojaka hrane ili pića s kojim se popije lijek. Dakle, popijte vaš antibiotik s čašom vode, a jogurt pojedite  cca. 15-ak minuta prije ili poslije.

   

 • Gospina trava i Valerijana

  Poštovana, smiju li se Aktivin-H (gospina trava) i tinktura valeriane uzimati istovremeno? Imam problema s nesanicom i općenito stresom i ...anksioznošću. Imam 49 godina. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  Biljni lijek Aktivin-H (sadrži ekstrakt gospine trave) primarno je namijenjen simptomatskom liječenju blagih oblika depresije. Simptomi depresije isprepliću se često i s anksioznosću (strah, tjeskoba) i nesanicom. Ako prepoznajete sve te simptome kod sebe možete uzimati gospinu travu, 1 kapsulu ujutro prije doručka, a drugu navečer prije spavanja. U ovakvoj shemi doziranja nema potrebe za drugim preparatom za pomoć kod anksioznosti i nesanice.  Djelovanje se može očekivati nakon 2 – 4 tjedna uzimanja, preporuča se da terapija traje najmanje do 6 tjedana, a moguće su i nuspojave kao i interakcije s nekim lijekovima (npr. s alprazolamom, amitriptilinom, kontracepcijskim pilulama, lijekovima protiv alergije, s drugim antidepresivima. Za pomoć kod stresa i anksioznosti mogu pomoći biljni preparati koji sadrže  valerijanu, melisu (matičnjak) ili pasifloru. Iako nisu strogo zabranjeni uz gospinu travu, nema potrebe uzimati oboje.

 • Klimakterij

  Poštovani, imam 48 godina i osjećam da ulazim u klimakterij - zadnjih 12 mjeseci su ciklusi neuredni, povremeno se javlja noćno znojenje, a... ono što me najviše muči je depresija i razdražljivost. Inače sam odličnog zdravstvenog stanja (uredne kontrole), bitno je napomenuti da u obitelji imam teške srčane bolesnike (i otac i majka). Koji preparat ili preparate bi mi preporučili? Lijepi pozdrav i hvala.

  Po svim simptomima koje opisujete vi ulazite u menopauzu, što je i očekivano u vašim godinama. Ako su vaše tegobe toliko intenzivne da značajno remete kvalitetu života, možete si pomoći nekim biljnim pripravkom. Tzv. fitoestrogeni, supstance iz nekih biljaka, djeluju poput estrogenih hormona i mogu uspješno nadomjestiti gubitak hormona zbog čega se javljaju različiti neugodni simptomi klimakterija, a bez štetnih nuspojava. To su supstance koje sadrže mahunarke, posebno soja, zatim iz crvene djeteline, ili najčešće upotrebljavana biljka – cimicifuga. Ekstrakti ovih biljaka alternativa su hormonskoj nadomjesnoj terapiji za somatske i psihičke probleme povezane s menopauzom.

  Nedostatkom hormona (posebno estrogena) povećava se i rizik za nastanak kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i senilne demencije, pa kada je to potrebno,  ginekolog može propisati hormonsku nadomjesnu terapiju(HNL). Terapija lijekovima– hormonima nosi određene rizike nuspojava pa se propisuje kada je zaista potrebna i kada  je korist veća od potencijalne štetnosti. O eventualnoj potrebi zaštite srca i krvnih žila kod vas, s obzirom na obiteljsku anamnezu, savjetujte se sa specijalistom, a za sada možete koristi neki od biljnih preparata koji se nabavljaju bez recepta.    

 • Menopauza

  Poštovana mag. Petrović, molim Vas da mi objasnite što se događa sa hormonima u menopauzi, te kako biljka konopljika može, i može li umanji...ti tegobe ovog razdoblja? Unaprijed hvala!
  Jajnici proizvode i izlučuju spolne hormone (estrogen i progesteron) i tako reguliraju ovulaciju i menstruaciju i pomažu održavanju trudnoće, ali to ne traje tokom cijelog životnog vijeka. Kada se rezerva folikula (odnosno jajnih stanica) potroši, žena ulazi u menopauzu. Prestaju menstruacijski ciklusi, kraj je reproduktivne dobi žene, a pad funkcije jajnika tj. smanjena produkcija hormona dovodi do brojnih kliničkih simptoma. Mogu se individualno pojaviti i tegobe kao što su umor i iscrpljenost, psihičke tegobe najčešće u vidu depresije, poremećaj spavanja i napadi vrućine i znojenja, tzv. "valunzi". U nekih žena ove su tegobe intenzivne pa značajno remete kvalitetu života, dok dio žena prolazi taj period bez većih problema. Nedostatkom hormona (posebno estrogena) povećava se i rizik za nastanak kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i senilne demencije.
  Kada je to potrebno, samo po uputi liječnika, može se započeti liječenje hormonskom nadomjesnom terapijom (HNL). Terapija lijekovima - hormonima izaziva brojne kontroverze. Stručnjaci se ne mogu složiti, no prevladava mišljenje da je potencijalna štetnost ipak manja od koristi u smanjivanju simptoma menopauze i preventivi osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Danas su dostupni i biljni hormoni (tzv. fitoestrogeni), supstance iz nekoliko biljnih vrsta koje pokazuju biološku aktivnost sličnu djelovanju estrogenih hormona. Najpoznatiji su izoflavonoidi koje sadrže mahunarke, posebno soja, zatim slični spojevi – kumestani iz crvene djeteline, lignani iz sjemenja i žitarica, te najčešće upotrebljavana biljka – cimicifuga. Brojne studije potvrđuju učinkovitost ekstrakta ovih biljaka kao alternative hormonskoj terapiji, za somatske i psihičke probleme povezane s menopauzom. Na našem tržištu ima preparata – dodataka prehrani od svih navedenih biljaka, od više proizvođača. Teško je preporučiti određeni, jer žene različito reagiraju, a očekivani učinak može se pojaviti nakon mjesec dana uzimanja.
  Biljka konopljika (Vitex agnus castus ) naziva se „ženski lijek“, od davnina je poznata kao lijek s hormonskim djelovanjem, a danas se pripravci konopljike koriste više za ublažavanje tegoba mjesečnog ciklusa, mastopatije, za PMS, neplodnost, ne toliko za pomoć kod problema menopauze.
 • Beloderm – kortikosteroidi za primjenu na koži

  Pozdrav, imam pitanje, naime doktorica mi je umjesto povučenog lijeka Clarelux (za bolest vitiligo) preporučila da koristim Betnovate, no ka...ko sam bila u inozemstvu dobila sam kremu Beloderm, a farmaceut je rekao da krema ima isti sastav kao Betnovate te da se kod njih samo drugačije zove, zanima me je li to istina? Unaprijed Vam hvala!

  Nakon što je krajem prošle godine povučen preparat Clarelux (sadrži vrlo jaki kortikosteroid klobetazol), HALMED (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) je izdao preporuku da se u dogovoru s liječnikom promjeni terapija drugim sličnim dostupnim lijekom iz iste terapijske skupine. Na našem tržištu ima dosta sličnih lijekova u toj skupini, jedan između njih je i Beloderm (sadrži betametazon – jaki kortikosteroid). Preparat Betnovate ima isti sastav kao i Beloderm, no  nije dostupan na području RH.  

 • Suha dječja koža

  Pozdrav! Zanima me s čim da curici od 4,5 godine mažem rukice jer joj je koža jako suha?
  Problem koji opisujete kod Vaše djevojčice često se javlja, posebice u hladnije doba godine i osobito kod djece s osjetljivom kožom koja često peru ruke, zbog čega dolazi do oštećenja zaštitnog lipidnog sloja na površini kože i isušivanja. Na tržištu ima jako puno proizvoda npr. u liniji Mustela, Uriage, Avene, A-derma, Eucerin i slično. Ovi, tzv. dermokozmetički proizvodi (nabavljaju se u ljekarnama) proizvedeni su u skladu s dermopedijatrijskom sigurnosti, (testirani pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom), hipoalergeni su i sadrže djelatne tvari posebno odabrane za njegu osjetljive dječje kože. Nemoguće je preporučiti neki određeni proizvod kao najbolji, to je vrlo individualno, možemo reći da je najbolji proizvod za njegu suhe kože onaj koji koža dobro prihvaća, a redovitom uporabom (min. 3-4 tjedna) rezultat neće izostati. Kao jeftino i dobro rješenje može poslužiti i shea (naziva se i karite) maslac. To je popularan biljni produkt (dobiva se iz plodova afričkog drveta) i ima izvanredna svojstva u zaštiti kože, sprečava isparavanje vode i ubrzava obnavljanje stanice, štiti kožu od vanjskih utjecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Siguran je i za osjetljivu dječju kožu. Može se mazati sam (krut je, ali omekša na temperaturi tijela) ili pomiješan sa malo ulja npr. bademovog, noćurka i slično. Preporuča se smanjiti učestalost pranja ruku (prati samo kada je to potrebno) i djetetu usaditi u naviku da dobro osuši ruke nakon pranja i zatim namaže kremu za njegu kože.
 • Prehlada kod bebe

  Poštovana, beba mi ima 2 mjeseca i primjetila sam lagano curenje iz nosa i kašalj koji nije stalni već se onako povremeno zakašlje. Temperat...ure za sada nema, zanima me što mogu tako maloj bebi dati za kašalj ako preraste u nešto ozbiljnije? Imam balzam za prsa, a ima li kakav sirup ili čepići koji se mogu dati? Nosić tretiram fiziološkom, a za temperaturu imam čepiće. Hvala vam na odgovoru!
  Za ublažavanje blagih simptoma kod vašeg djeteta ne trebate poduzimati ništa više osim onoga što već činite. Dovoljno je vlaženje zraka u prostoriji, dovoljan unos tekućine, čišćenje nosa i odstranjenje sluzi. I dalje čistite nosić sprejevima morske vode ili fiziološkom otopinom, a ako kašalj bude češći i jači možete davati piti malo sljezovog čaja. Nikakav lijek za kašalj (pa ni u čepićima) ne daje se tako malom djetetu, ev. tek nakon 6 mjeseca starosti. Također i čepići za snižavanje temperature, oni najslabiji za djecu od 120 mg, ne daju se djetetu tjelesne težine manje od 8 kg. Bitno je pratiti opće stanje djeteta - ako se pojavi visoka temperatura (39°C i više), jaki „hripajući“ kašalj, otežano disanje, gubitak apetita ili pojava osipa na koži - treba se hitno javiti pedijatru.
 • Kako dobiti na težini?

  Poštovani, uz 3 do 5 obroka dnevno, vježbanja (mada moram samu sebe grditi jer ne vježbam svaki dan) molim vas savjet koje prehrambene namir...nice su najbolje za dobivanje na težini? Probala sam B complex – ništa od toga, većinu djevojaka i žena muči problem mršavljenja dok mene suprotno-jako teško dobivam na kilaži. Malo sam zabrinuta i tužna jer kao prvo po nalazu otorinolaringologa nemam odnosno imam okruglasta razrjeđenja zigomatičnih kostiju! Što bi bilo nemam jagodične kosti, kako lice udebljati bez botoxa i raznih injekciranja? Kada sam pod stresom lice mi izgleda jako strašno mršavo. Hormoni su mi uredni, KKS uredna. Inače sam visoka 164 cm i iam 54 kg, opet mi BMI piše da je u redu, ali izgled mi govori drugačije. 40 mi je godina. Je li to ulaz u neku fazu „divljanja hormona“? Molim vas za stručni savjet što i koliko puta na dan jesti? Osim što vježbam, puno i hodam. Lijepi pozdrav!
  Kod premršavih osoba (što vi, prema podatku BMI=20, niste) prije svega potrebno je odrediti razloge pretjerane mršavosti. Radi li se o nedostatku apetita i smanjenom unosu kalorija ili mršavost postoji unatoč normalnom unosu hrane. Ako se osoba relativno normalno hrani, treba provjeriti krije li se iza mršavosti određeni medicinski uzrok, kao primjerice hormonska neravnoteža koja uzrokuje gubitak mase (pr. hipertireoza ili možda smanjeno lučenje inzulina) ili pak paraziti u crijevima. Također, gubitak na tjelesnoj masi može biti posljedica uzimanja određenih lijekova, kao i depresije ili stresa. Ponekad se uz normalnu prehranu gubi na težini jer postoji neki problem u probavnom sustavu, tj. želudac i crijeva ne uspijevaju apsorbirati hranjive sastojke koji se unose u organizam hranom pa organizam ne dobiva tvari koje su mu potrebne, iako ih dostatno unosi hranom. Kompleks B vitamina se preporuča, no morali bi uzimati visokodozirani preparat. Iz vašeg pitanja ostaje nejasno je li vaš problem samo estetske prirode, te je li mršavost uočljiva na cijelom tijelu ili samo na licu (tj. oko jagodičnih kostiju). Jasno je - da biste se udebljali, trebate unijeti više kalorija nego što ste potrošili (je li vaša tjelovježba možda preintenzivna?). Navodite 3 - 5 obroka, ali kakvih?
  Preporučuju se tri obilnija obroka na dan te 2 - 3 međuobroka. Obroci trebaju biti od namirnica iz svih skupina, treba odabrati hranu bogatiju kalorijama, primjerice punomasno mlijeko umjesto obranog ili voćni kompot umjesto voća. Za međuobrok je dobro da to budu namirnice bogate vrijednim nutrijentima nešto veće kalorijske vrijednosti poput sušenog voća, orašastih plodova i sjemenki. Od ugljikohidrata - integralna peciva, tjestenine i riže, a od bjelančevina – riba, piletina, puretina, jaja, mliječni proizvodi i nemasno crveno meso. Kao dodatak prehrani možete uzimati posebne tekuće visokokalorijske pripravke koji će povisiti ukupan energetski unos.
 • Ulje crnog kima - doziranje

  Poštovana! Molim za jednu informaciju. S obzirom da je na tržištu široka ponuda ulja crnog kima, zanima me kako prepoznati ono najboljeg sas...tava (na deklaracijama ne piše sastav) koje bih upotrebljavao za ublažavanje alergijskih reakcija. Koja bi bila optimalna dnevna doza takvog ulja? Hvala, pozdrav!
  Eterično ulje kima sadrži velik broj sastojaka, kao što su npr. masne kiseline (linolna, oleinska i palmitinska), a odgovornim za biološku aktivnost smatra se timokinon. Prema količini timokinona određuje se kvaliteta tog ulja. Može ga biti od 20 do 57% u eteričnom ulju, što ovisi o mjestu i uvjetima uzgoja. Bilo bi dobro da se u eteričnim uljima odredi točna koncentracija aktivne supstance, no standardizacija ulja crnog kima je teško provediva, pa na tržištu postoji puno preparata sa nepoznatim sadržajem aktivne supstance, a i često patvorenog. Kao terapijski dokazane doze predlaže se od oko 50 mg ulja/kg tjelesne mase na dan (tj. 3-4 g na dan za osobu prosječne tjelesne mase). Na deklaracijama ulja crnog kima koja se nalaze na tržištu kao dodaci prehrani, mogu se vidjeti različite preporuke dnevnog unosa: npr. 20–40 kapi 2 (ili 3) puta na dan, ili 1-4 žličice na dan, ili 2–6 kapsula (uobičajena doza u kaps. je 500 mg). Dakle, budući da nema standardizacije na timokinone, točna doza je neprecizna. Pri kupnji proizvoda pogledajte deklaraciju, ako je navedena količina eteričnog ulja - trebalo bi uzimati min. 1500-2000 mg dnevno, najsigurnije je uzimati u dozama preporučenim od proizvođača. Preporuča se dugotrajnije uzimanje, min. 8 – 12 tjedana.

    ANKETA

Od ponuđenih mjera zaštite zdravlja jetre, što biste učinili odmah?