• Problemi s venama

  Molim vas odgovor, na internetu sam pronašla gel VaricoFix da je dobar za vene i da se brzo povlače pa me zanima imate li vi kakvo saznanje... o tome jer ima puno povratnih informacija da je to tako, pošto imam jako puno popucanih plavkasti kapilara po nogama i najgore što mi se malo neki crveni kapilari javljaju na licu. Još vas molim kako ukloniti dlačice pahuljaste sa lica i neke duge crne oko usana?
  Problemi povezani s venskom cirkulacijom vrlo su česti, a bolest je uglavnom nasljedna. Prati je osjećaj teških i umornih nogu, javljaju se i grčevi, naročito noću i vidljiva mreža kapilara. Što prije treba započeti liječenje jer može doći do nastanka proširenih vena i kronične venske insuficijencije te komplikacija – upala vena i tromboza. Kao pomoć preporuča se kompresiona terapija elastičnim zavojima ili posebnim čarapama. Preparati za mazanje u obliku kreme ili gela pomažu da se ublaže simptomi. Najčešće se koriste gelovi s ekstraktom divljeg kestena ili heparinski gelovi (npr. visoko koncentrirani Lioton gel koji sadrži 100.000 heparinskih jedinica). Gel koji vi spominjete intenzivno se propagira i prodaje na Internetu, no to nikako ne znači da je bolji od provjerenih, sigurnih i jeftinijih preparata koje možete nabaviti u ljekarni.
  Svaka metoda depilacije više ili manje je bolna i malo iritira kožu, mogli biste npr. samo izbijeliti dlačice (to možete učiniti s 6% hidrogenom, nabavite u ljekarni, 1 puta dnevno namažite i nakon 20 do 30 minuta isperite). Još je jednostavnije mazanje s posebnom kremom za izbjeljivanje dlačica (npr. domaći proizvod Čupko). Iz iste kozmetičke linije možete nabaviti i kremu za depilaciju osjetljive kože lica, ako se odlučite za to.
 • Ulje šafranike

  Poštovani, molim vas da mi objasnite kakve je boje ulje šafranike? Unaprijed i najljepše zahvaljujem!
  Biljka šafranika ima svoju primjenu u prehrambenoj, tekstilnoj (za bojenje tkanina) i kozmetičkoj industriji. Ulje koje se dobiva iz njenih sjemenki, zbog sadržaja masnih kiselina, koristi se za njegu suhe do mješovite kože, te kao ulje za pakunge za kosu i nokte, a i dobra je alternativa skupljim uljima poput argana. Ulje nema intenzivan miris ni boju, obično je blijedo žute do žute boje.
 • Pantenol krema/mast

  Pozdrav! Molim vas, zanima me sta je bolje protiv bora pantenol mast ili krema?
  Dekspantenol (uobičajeno se naziva pantenol) derivat je d-pantotenske kiseline tj. jednog od vitamina B kompleksa (B5). Između ostalog ima funkciju održavanja normalne funkcije epitela. Lokalna primjena, tj. mazanje, pomaže kod oštećenja kože poput ogrebotina, hiperkeratoza, opeklina, ili nakon kirurških zahvata, s ciljem poticanja epitelizacije kože i/ili povećanja njene vlažnosti. Također, povoljan učinak ima na smanjenje svrbeža i poboljšanje zarastanja blažih dermatoza. Postoji u obliku kreme ili masti, razlika je u pomoćnim tvarima u izradi, tj. o vrsti podloge. Općenito kreme su pogodnije za primjenu na nepokrivenim dijelovima tijela (npr. lice, vrat) i područjima pokrivenim dlačicama, a masti se koriste za njegu izrazito suhe kože. Možete mazati Pantenol kremu na lice, no nema direktnog učinka na bore.
 • Suhi kašalj

  U ovo vrijeme mi se javlja suhi nadražajni kašalj.. prije bih rekla nagon za kašljucanje, i ujutro, popodne i navečer je prisutan. Traje 15 ...dana, s tim da se vraća ponekad tako jakog inteziteta da bi rekli kad kašljete da iz dubine sve izlazi, suhi, suhi.. baš nadražajni kašalj koji je kod mene prisutan cijelu jesen i zimu. Molim vas od čega može biti taj kašalj, koje preglede da obavim? Inače liječim štitnjaču i visoki tlak. Hvala.
  Kod kašlja, pogotovo dugotrajnog, potrebno je utvrditi uzrok. Najčešće je uzrok prehlada ili virusna ili bakterijska upala u dišnim putovima, a može biti i od udisanja prašine ili štetnih kemikalija, od suhog zraka, duhanskog dima, ili od alergije. I neki lijekovi kao nuspojavu imaju suhi kašalj, npr. skupina lijekova protiv visokog tlaka, tzv. ACE inhibitori. To je velika skupina lijekova, pod različitim zaštićenim (tzv. “tvorničkim imenima“), a sadrže enalapril, lisinoprol, perindril, ramipril, cilazapril… Ako vaš lijek koji koristite za liječenje hipertenzije sadrži neku od ovih supstanci, moguće je da je to razlog. Inače je ova skupina lijekova sigurna za uporabu i djelotvorna, u kliničkoj su uporabi gotovo 30 godina. Najčešću nuspojavu skupine predstavlja suhi kašalj koji se javlja u 5% do 35% pacijenata, a ne ovisi o primijenjenoj dozi lijeka. Češće se javlja u osoba ženskog spola i u nepušača, a može se pojaviti već unutar par sati od prve doze, ali i nakon tjedana, pa i mjeseci uzimanja terapije, a po prestanku uzimanja prestaje obično za 1-4 tjedna. Učestalost kašlja ovisi i o primijenjenom predstavniku skupine, pa je tako primjerice utvrđeno da je kašalj najčešći pri uzimanju enalaprila (17,3% pacijenata), lizinoprila (12,5% ), ramiprila (8,3%)… Obratite se svom liječniku da vam jednostavno posluša pluća slušalicom, ev. pošalje na RTG ako postoji sumnja u problem s plućima. Ako je suhi kašalj kod vas nuspojava lijeka i jako vas oterećuje, može vam se propisati drugi lijek, jer danas postoje velike mogućnosti liječenja povišenoga tlaka.
 • Seboroični dermatitis na vlasištu

  Poštovani, imam 22 godine i dijagnosticiran seboroični dermatitis. Koža mi je masna i perutava. Vlasište mi je također često na određenim m...jestima crveno, jako se peruta i veoma svrbi. Kosa mi dosta ispada. Koristila sam šampon Kelual, međutim, od njega mi je kosa počela još jače ispadati. Nedavno sam dobila arganovo ulje i zanima me smijem li ga koristiti obzirom na masnu kožu?
  Seboroični dermatitis na vlasištu očituje se pojavom crvenih žarišta prekrivenih žućkasto bijelim naslagama, koje su često praćene svrbežom. Koriste se gelovi, kreme i šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona. Šampon koji ste koristili sadrži neke od ovih sastojaka i kod nekih pacijenata, pravilnom i dugotrajnom upotrebom vide se rezultati. U terapiji se koriste i šamponi koji sadrže supstance koje djeluju protiv gljivica, npr. ketokonazol (Oronazol šampon), a dobar je i Fitoval šampon (sadrži cink pirition i ekstrakt bijele vrbe). Arganovo ulje i neka druga biljna ulja (maslinovo, bademovo, čičkovo, ulje noćurka…) preporučaju se za oporavak kose, pogotovo suhe i lomljive. Kod vas se radi o masnoj koži i kosi, pa nemojte pretjerivati.
 • Hipotireoza i mialgija

  Poštovana mag. Petrović zanima me smijem li koristiti tinkturu crnog oraha kod hipotireoze, hashimoto za čišćenje organizma (zbog joda) i ak...o mi možete savjetovati što još mogu koristiti protiv bolova i za energiju jer osim Hashimota imam i fibromijalgiju? Unaprijed zahvaljujem.
  Najčešći uzrok nedostatka hormona štitnjače je kronični autoimuni (Hashimotov) tireoiditis, kronična upala štitnjače, uz postupno smanjenje funkcije. Kada se tijekom bolesti razvije hipotireoza, potrebna je trajna, najčešće doživotna, supstitucija hormonima štitnjače. Ne navodite dali vam je propisan levotiroksin i dali ga redovito uzimate. Tinktura od crnog oraha spominje se u narodnoj medicini kao tradicionalni lijek (za čišćenje od parazita…) i kao izvor joda i drugih minerala. Kod nas je sol jodirana i mislim da nema potrebe za posebnim dodatkom. Najvažnije je da se pridržavate terapije koja vam je propisana od liječnika i odlazite na redovite kontrole.
  Fibromialgija, bolni sindrom koji zahvaća vezivno tkivo i mišiće, karakterizirana je neugodnim difuznim bolovima i brojnim bolnim točkama po tijelu. Ne postoji specifičan lijek, ali sa više vrsta lijekova i drugim sredstvima može se pomoći u ublažavanju simptoma. Mogu se primijeniti analgetici (paracetamol, ibuprofen i sl.) u obliku tableta ili antireumatski gelovi lokalno na bolna mjesta. Povećanu napetost mišića mogu smanjiti lijekovi iz grupe miorelaksansa, a pomažu i sedativi iz grupe benzodiazepina, samo po preporuci liječnika. Mogu pomoći i alternativne terapije poput masaže, akupresure, akupunkture… te umjerena tjelovježba i vježbe istezanja koje pomažu održanju mišićnog tonusa i smanjuju bol i ukočenost.
 • Alergijska astma

  Ako je dijete (16 godina) alergično na sve trave, pelud , mali postotak grinja, dijagnoza alergijska astma, koji sirup protiv kašlja da uzim...a? On kašlje i sada, a rujan je.. može li konzumirati maslinovo ulje? Alergičan je i na maslinu, naravno kad cvijeta sad u vrijeme prehlada (svi su trenutno prehlađeni jer je smjena temperatura -vruće ledeno), ali ja ne mogu ocijeniti da li je to prehlada ili alergija pa sam pomalo luda. Da li da mu i u ovom periodu dajem tablete protiv alergije, nanonex sprey ili ne? Za astmu uzima Qvar autohaler –pumpicu. Hvala na odovoru!
  Astma je kronična upalna bolest dišnih putova, kod djece najčešći je oblik alergijska astma gdje se bolest javlja uslijed preosjetljivosti na grinje, prašinu, pelud trava ili ambroziju. Vašem je djetetu postavljena ova dijagnoza i radi se najvjerojatnije o trenutnom pogoršanju zbog prisutnosti alergena u zraku (neki su aktivni još i u rujnu) ili je bolest loše kontrolirana radi neispravne primjene inhalatora ili loše doze, pa se javlja suhi kašalj koji je karakteristika astme. Ne navodite dali ima simptome u nosu, prehlada je uvijek praćena hunjavicom i kihanjem, začepljenošću nosa te osjećajem suhoće ždrijela. Lijek Qvar (beklometazon) jedan je od inhalacijskih kortikosteroida, koji su najučinkovitiji lijekovi za održavanje astme pod kontrolom, a u obliku autohalera radi na načelu «aktiviranja inhalatora udahom». Da bi bio djelotvoran, Qvar Autohaler treba koristiti redovito, čak i kada je pacijent bez simptoma, a dozu treba prilagoditi potrebama svakog pojedinog bolesnika, tj. treba titrirati do one najmanje koja je nužna za održavanje astme pod kontrolom. Liječenje s Nasonex sprejom za nos korisno je za alergijski rinitis i trebalo bi započeti nekoliko dana prije očekivanog početka peludne sezone, pošto ne spominjete simptome rinitisa mislim da nema sada potrebe za tim. Vjerojatno ste upoznati s preventivnim mjerama koje treba primjenjivati kako bi se smanjili simptomi (izbjegavati boravak uz alergene, ne boraviti u zadimljenim prostorima, ukloniti iz doma tepihe, redovito zračiti prostorije, izbjegavati boravak na izrazito hladnom, vlažnom ili vrućem zraku). Mislim i da nema potrebe za lijekom protiv alergije, za kašalj ev. par dana sirup od bršljana. Ako se simptomi ne budu smanjivali, potrebno je obratiti se liječniku radi kontrole astme i ev. korekcije doze inhalatora.
 • Akne i iscrpljenost organizma

  Poštovana, imam problema sa masnom kožom lica, crvenilom i aknama i sitnim pristicima. I od svega toga imam i proširene pore. Također tijel...o mi je iscrpljeno od posla i fali mu energije. Što bi mi mogli preporučiti? Hvala unaprijed.
  Akne uz redovito čišćenje, zdravu prehranu (bez puno šećera i masnoće) i primjenu odgovarajućih preparata za njegu nečiste kože, obično nestaju do 20. godine. Ako uz redovito čišćenje i tretman dermokozmetičkim proizvodima (nabavite u ljekarnama) namijenjenih problematičnoj masnoj koži, ne uspijete popraviti stanje svojeg lica, obratite se dermatologu.

  Ako ste inače zdravi, a vaš je umor rezultat prevelikog pritiska dnevnih obaveza, bolje bi bilo osigurati si barem mali dnevni odmor i zdrav san noću, umjesto uzimanja različitih preparata. Postoje neki prirodni preparati koji mogu pomoći kod iscrpljenosti organizma i za tjelesni oporavak nakon bolesti. Npr. koenzim Q-10 ( aktivator stanične energije ) supstanca je slična vitaminima, ili matična mliječ, najcjenjeniji pčelinji proizvod, naziva se i „kraljevska hrana“ (gele royal) zbog mnoštva različitih aktivnih sastojaka (aminokiseline, masti, šećeri, neuroprijenosnici-acetilkolin, kolin.. vitamini - najviše B-5 i B-6 ) djeluje kao prirodni biostimulans i antioksidans. Za vas bi najbolje bilo uzeti neki vitaminsko-mineralni pripravak, pogotovo ako se ne stignete ispravno hraniti.
 • Lijek za mršavljenje

  Zanima me postoje li kakve tablete za mršavljenje koje imaju dokazanih učinka i ako postoje da mi kažete koje su to i je li ih moguće kupiti... u ljekarnama bez recepta? Probala sam sa različitim planovima prehrane i dijetama i ništa pa da još i to pokušam. :) Lijep pozdrav.
  Jedini kod nas registrirani preparat, tj. koji ima odobrenje za stavljanje u promet u HR i u EU je lijek orlistat, pod zaštičenim imenom Xenical. Ovaj lijek (u kombinaciji s blago hipokalorijskom dijetom) indiciran je za liječenje pretilih bolesnika kojima je indeks tjelesne mase (BMI = Body Mass Index) 30 ili veći, kao i u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom (BMI ≥ 28 ) i pridruženim faktorima rizika. Iz vašeg pitanja nije jasno radili se kod vas o ozbiljnom slučaju pretilosti koja ugrožava zdravlje, ako je o tome riječ i ako nema drugih prepreka, može vam ga propisati liječnik na recept. Preporučena doza orlistata je jedna kapsula od 120 mg koja se uzima s vodom neposredno prije, za vrijeme ili unutar jednog sata nakon svakog glavnog obroka. Ako se obrok preskače ili ne sadrži masti, dozu orlistata treba izostaviti. Korisnik mora biti na uravnoteženoj, umjereno hipokalorijskoj prehrani, otprilike 30% kalorija unešenih hranom trebaju biti iz masti. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem. Lijek je vrlo učinkovit, a učinak rezultira povećanim izlučivanjem masti stolicom, što se očituje u malo neugodnim nuspojavama, no većina pacijenta se na to priviknu (mekane masne stolice). Ukoliko se istovremeno uzimaju oralni kontraceptivi, može im se smanjiti djelotvornost.
 • Akne

  Imam problema s aknama i miteserima. Nekad je jako suha s aknama, a masna je ponekad samo tzv. T zona. Ne znam uopće koje bih kreme koristil...a, koje tonike, jer mi u istinu skoro ništa ne paše. Nisam pronašla ništa što bi pasalo suhoj, a ujedno i koži sklonoj aknama. Bila sam kod dermatologa i ništa preporucenog nije pomoglo. Hvala
  Akne su uzrokovane pojačanim lučenjem masne supstance (sebuma), učestale su kod mladih osoba vezano uz hormonalne promjene, a naročito kod onih sa masnom kožom. Ne navodite koliko vam je godina, obično uz redovito čišćenje, zdravu prehranu (bez puno šećera i masnoće) i primjenu odgovarajućih preparata za njegu nečiste kože, akne obično nestaju do 20. godine. Ne znam koje ste proizvode koristili, u ljekarnama je mnoštvo kvalitetnih proizvoda iz više dermokozmetičkih linija (npr. Vichy, Avene, Bioderma, Eucerin, Effaclar La Roche-Posay…). Ako uz redovito čišćenje i tretman dermokozmetičkim proizvodima namijenjenih problematičnoj masnoj koži ne uspijete popraviti stanje svojeg lica, ponovo se obratite dermatologu.

    ANKETA

Obolite li svake godine od gripe?