Ovo su najštetniji sastojci koji se nalaze u kozmetičkim preparatima

Losioni za tijelo često nas privuku svojim ugodnim mirisom i zanimljivim dizajnom bočice pa mnogi i ne razmišljaju o opasnim sastojcima koji se kriju unutra
Ovo su najštetniji sastojci koji se nalaze u kozmetičkim preparatima
  • Sviđa mi se
Obožavamo losione za tijelo! Nisu toliko masni kao ulja za tijelo, brže se apsorbiraju i rade odličan posao kada je u pitanju održavanje kože mekom i podatnom. Većina njih također ima odličan miris, zbog čega se mnoge dame vole temeljito namazati njima nakon svakog tuširanja. No prije nego što posegnete za svojim omiljenim losionom ili kremom, znajte da ono što se unutra krije nije toliko bezazleno kao što izgleda.
Iako su izvana nacrtane latice ruža, med, aloe vera ili neka druga ljekovita bilja, kemikalije koje sadrže kozmetički preparati mogu biti uistinu opasne.

Čitav je niz nepouzdanih i potencijalno opasnih sastojaka koje sadrže preparati jednih od najjačih i najpopularnijih kozmetičkih brendova na tržištu. Uočite li na etiketi vašeg losiona kojim mažete tijelo jedan od ovih šest sastojaka, odmah ga bacite u kantu za smeće.

Butilirani hidroksianisol (BHA)

BHA su aditivi i konzervansi koji se obično nalaze u hrani, a vrlo često se koriste i u losionima za tijelo, kao i u ostalim kozmetičkim proizvodima poput ruževa. Riječ je u fenolnom spoju sintetski proizvedenih antioksidanata koji štite masti i ulja od oksidacije. Drugim riječima, BHA ili E320, kako je češće otisnuto na ambalaži, sprečava odvajanje masti i zadržavanje losiona u izvornom obliku.

Učinci ovog sintetičkog sastojka su toliko štetni za zdravlje da se proizvođači trude proizvesti prirodne alternative. Prema uvjerljivim podacima prikupljenima u eksperimentalnim istraživanjima koja su za sada provedena na životinjama, BHA se smatra kancerogenim sastojkom, a američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) proglasila je bilo koji prehrambeni ili kozmetički proizvod opasnim po zdravlje ukoliko sadrži više od 0,02 posto BHA od ukupne mase proizvoda.

DMDM hidantoin

Ovaj sastojak neobičnog naziva je oblik konzervansa koji oslobađa formaldehid (bezbojan otrovni plin) što se koristi u proizvodnji preparata za osobnu higijenu, uključujući losion za tijelo. Prema američkoj organizaciji EWG koja potiče ljude da žive zdravijim životom te u zdravijem okruženju, ovi konzervansi koriste se u 20 posto svih kozmetičkih preparata.

Formaldehid nadražuje oči i izaziva iritaciju kože, a za razliku od DMDM hidantoina, za koji još uvijek ne postoje čvrsti dokazi da uzrokuje karcinom, potvrđeno je da formaldehid ima kancerogeni učinak. Stoga, sadrži li vaš losion i mali udio DMDM hidantoina, postoji velika vjerojatnost da ćete doći u doticaj s formaldehidom.

Više na Tportalu

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?