Kako odabrati najbolje naočale

Oči su naš prozor u svijet, često ih nazivamo i ogledalom duše te je neupitno da njihovo zdravlje moramo čuvati. Svake godine drugog četvrtka u listopadu obilježava se Svjetski dan vida pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Njegov je cilj usmjeriti pažnju na sljepoću, oštećenja vida te rehabilitaciju slabovidnih osoba. Prvi korak koji radi prevencije možete i morate učiniti jest pregled vida.

I oko može biti alergično

Proljeće je godišnje doba u kojem možda najčešće spominjemo riječ alergija. Prema procjenama, od alergije pati oko 20 posto svjetske populacije, a zanimljivo je znati da je među njima najmanje 20 posto onih koji pate od očnih alergija. Kao što je dobro poznato, alergija je pretjerana reakcija našeg obrambenog mehanizma na bezopasne strane tvari ili alergene koje organizam doživljava kao nepoželjne.

Nahranite svoje oči

Naše oči su najsofisticiraniji, no ujedno i najosjetljiviji organ našeg tijela. Tijekom života mogu iskusiti razne tegobe, od manjih problema kao što su blaga iritacija i crvenilo do ozbiljnih bolesti koje mogu dovesti do potpunoga gubitka vida.

Otkrijte bolest oka kućnim testom

Amslerova rešetka, poznata i kao Amslerov test alat je kojim se služe liječnici u otkrivanju problema koji nastaju kao posljedica oštećenja makule (centralnog dijela retine, mjesta najjasnijeg vida) ili vidnog živca. Oštećenje može biti rezultat makularne degeneracije ili bolesti oka kao što je glaukom.

Tihi kradljivac vida

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja, ako se ne liječi, može dovesti do sužavanja vidnoga polja, propadanja očnog živca te znatnog pa i trajnog gubitka vida. Drugi je po redu uzročnik sljepoće u svijetu. Nazivaju ga i tihim kradljivcem ili tihim ubojicom vida jer simptomi mogu ostati nezamijećeni sve do poodmakle faze bolesti, a oštećenja koja nastanu na očnom živcu su nepovratna.

Kad presuše suze

Sindrom suhog oka poremećaj je prouzročen smanjenom proizvodnjom suza, a nastaje kao posljedica smanjenja kvalitete suznog filma, pojačanog isparavanja suza, odumiranja žlijezda koje luče sloj suza, odnosno zbog smanjene učinkovitosti tih žlijezda.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?