NUTRICIONIZAM

Jedite ribu, žive se ne treba bojati

Čovjek je u svom životnom i radnom okolišu svakodnevno izložen utjecaju različitih kemijskih, fizikalnih, bioloških i socijalnih čimbenika. Prevencija bolesti najučinkovitija je kada su prepoznati uzroci, određeni izvori i putevi izloženosti te kada je izloženost uklonjena ili svedena na najmanju moguću mjeru. 

Zaplivajte radosno i uronite u zdravlje

Ruku na srce, more je ljekovito i kada ga samo gledamo i slušamo. Poznat je i njegov blagotvoran učinak na stabilizaciju povišenog krvnog tlaka. Dovoljno je sjediti na plaži, promatrati valove, igru galebova i brodove, udisati morski zrak prepun za nas poželjnih elektrolita i voljeti more i eto nam povećanja koncentracije hormona sreće (serotonina) u krvi, a tlak se vraća u normalu.

Kako sam pretrčao svoj prvi maraton

Jedne nedjelje, prije 43 godine, prvi sam put obukao dres s namjerom da trčim. Zbog prirode posla imao sam dugotrajne vožnje automobila, što je podrazumijevalo sjedenje za volanom satima. Moji ukočeni zglobovi i mlitavi mišići vapili su za kretanjem, fizička kondicija bila mi je bijedna, a želja za kretanjem nezadrživa. Osim toga, baš u to vrijeme naši su mediji donosili niz tekstova o tome kako sve više ljudi u svijetu trči, o „epidemiji“ džoginga.

Ljekovita snaga mediteranske klime i Jadranskog mora

Mirisi mora, mediteranskog bilja i borova nadahnuli su mnoge umjetnike, a malo je onih koji se u takvom okruženju ne mogu barem nekoliko dana opustiti. More na čovjeka doista djeluje čudesno, što i ne čudi ako znamo da ima više od 30 ljekovitih svojstava, pri čemu se Jadransko more ubraja među najčišća mora Sredozemlja.

Otputujte prema kvalitetnijem i sretnijem životu

Da nam je promjena okoline s vremena na vrijeme svima potrebna, znanost nas ne treba mnogo uvjeravati. Koliko ste se puta osjećali „preporođeno“ nakon što ste nakon dugo vremena otišli na izlet u obližnju šumu, izletište, negdje u prirodu ili u drugi grad? Ponekad je dovoljno samo promijeniti svakodnevnu rutinu nekoliko sati, izaći iz kalupa te se opustiti uživajući u zelenilu ili vizurama koje se razlikuju od naše okoline. 

Skakanje u vodu uz obaveznu dozu opreza

Skokovi u vodu izazov su za svakoga, za djecu, mlade, a sigurno i za starije osobe, ponajviše za one koje se pred nekime žele pokazati i dokazati. „Pogledaj kako znam skakati!“ Što je veća visina, tim bolje. No u tim pokazivanjima i dokazivanjima kriju se razne opasnosti kojih treba biti svjestan - od samog ulaska u vodu, urona do dna, pa i do izlaska iz vode

    ANKETA

Kako ublažavate iritaciju kože opečene suncem?