Sindrom karpalnoga kanala

U današnje doba bez računala ne možemo, ona predstavljaju osnovno sredstvo za rad na većini radnih mjesta. Nedvojbeno je da su računala pridonijela znatnom poboljšanju i povećanju učinkovitosti poslovanja na brojnim područjima, a i privatne su koristi velike. No postoji i druga strana, a to je njihov utjecaj na zdravlje.

Bez nesanice se može

Danas svaka četvrta osoba u Hrvatskoj pati od nekog oblika nesanice. Nesanica je poremećaj spavanja koji karakterizira teško usnivanje i/ili poremećaji u dužini ili kvaliteti sna, a njezina učestalost s godinama raste. Najčešći oblici nesanice su teško usnivanje, učestalo buđenje tijekom noći, prerano buđenje ujutro i nemogućnost ponovna usnivanja te velik umor nakon buđenja.

Oči koje govore i pišu

Zamislite samo na trenutak da ste zatočenik vlastitog tijela. U vama je cijeli svijet, želite podijeliti toliko misli i osjećaja s drugima, no ne možete gotovo uopće govoriti, a ni ruke vas ne slušaju, tijelo se nekontrolirano trza - ostaju vam samo oči... Pa ipak, zahvaljujući novim tehnološkim dostignućima, oči više nisu samo ogledalo duše, nego je njima danas moguće čak pisati.

U vrtlogu vertiga

Vrtoglavica često dolazi naglo, u trenutku se sve oko nas zavrti, nestabilni smo, katkad uz mučninu i podražaj na povraćanje. Taj dramatični gubitak ravnoteže različitog je trajanja, od nekoliko sekundi ili minuta do nekoliko sati, katkad i dulje. Često se javi osjećaj nelagode, zabrinutosti i straha. Javlja se osjećaj nestabilnosti uz osjećaj da se osoba ili njezina okolina okreću jedna oko druge.

Prognoze uz koje se lakše diše

Peludna sezona počinje cvjetanjem biljaka iz skupine drveća - johe, lijeske i čempresa. Postupno im se pridružuju i jasen, grab, topola, platana, brijest i drugi, a početkom proljeća počinje cvjetanje breze. U isto se vrijeme očekuje i početak polinacije trava, a u ljetnim mjesecima cvatu korovne biljke (ambrozija).

Kad zamirišu alergije

Proljeće se osjeća u zraku. Doslovno, jer već su u veljači prvi pacijenti iskusili simptome peludne hunjavice, odnosno alergije na peludi. Riječ je o najčešćem obliku alergije s kojim se bori svaki deseti čovjek. Svrbež i suzenje očiju, kihanje te vodeni iscjedak iz nosa dobro su poznati simptomi po kojima se prepoznaje alergija na peludi.

    ANKETA

Osjećate li umor, peckanje i/ili nadraženost očiju?