Kako pomoći osobi s epileptičkim napadajem

Vrlo je važno znati kako ispravno postupiti i pomoći osobi koja ima napadaj. Mnogo će ovisiti o konkretnim okolnostima, primjerice je li do napadaja došlo u kući ili negdje na javnome mjestu, je li riječ o osobi za koju znamo da ima epilepsiju ili je možda riječ o prvom napadaju.

Sretno djetinjstvo u sjeni epilepsije

"Mi smo jedna, mogli bismo reći, prosječna obitelj: mama, tata i djevojčica. Tu se još motaju i dvije mačke. Ali s nama živi i ona, nevidljiva i nečujna, a uvijek tako prisutna. I nema šanse da je ostavimo u nekoj ladici, stalno nas prati - ime joj je epilepsija. Toliko je već s nama da smo joj dali i nadimak pa je zovemo 'mrdanje', ne volimo je baš najviše, ali nije da je mrzimo, kako bi baka rekla 'nit smrdi nit miriši'."

Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Učestalost zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj je u porastu te je, prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj u 2014. godini oboljelo 21.434 osoba (11.389 muškaraca i 10.045 žena), uz stopu incidencije od 500 na 100.000 stanovnika. Drugim riječima, na svakih 200 osoba koje žive u Hrvatskoj jedna osoba godišnje obolijeva od neke zloćudne bolesti.

Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do zdravlja

Redovito i ispravno mjerenje krvnog tlaka omogućuje pravovremeno liječenje i korekciju terapije hipertenzije, dok rano otkrivanje fibrilacije atrija i odgovarajuća terapija dodatno umanjuju rizik za nastanak ozbiljnih komplikacija, ponajprije moždanog udara.

Zašto zubi bole?

Bol u zubu može biti iznimno neugodan, posebno ako nije poznat uzrok. Najčešće ga pacijenti opisuju kao bol u zubu, oko njega ili bol u čeljusti. Krenimo od građe zuba. Zube dijelimo na dvije anatomske cjeline, a to su zubna kruna i zubni korijen. Zubi su pak građeni od četiri vrste tkiva. Tri vrste su kalcificirane (tvrde), a to su caklina, dentin i cement.

Donji dio leđa na udaru

Lumbago je izraz koji često možemo čuti, a koristi se za bol u donjem dijelu leđa. Bol može biti akutan i kroničan te se podjednako javlja kod mlađih i starijih osoba. Nekada su liječnici bolove u donjem dijelu leđa povezivali s reumatizmom prouzročenim izlaganju hladnom i vlažnom okruženju.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?