Kako izbjeći zasjedu krpelja

Krpelji su male životinje koje su prije svega nametnici životinja, a iznimno čovjeka. U Hrvatskoj je najrasprostranjeniji i na čovjeka se najčešće prihvaća tzv. šumski krpelj (Ixodes ricinus), koji može biti prenosilac mnogih bolesti, npr. Lajamske borelioze, krpeljnog meningoencefalitisa i erlihioze. Krpelji se nastanjuju u šumama i proplancima te osobe koje poslovno ili rekreativno borave u prirodi trebaju biti posebno oprezne.

Kako se liječi u barokomori

Kisik (O2) je svuda oko nas i bez njega nema života na Zemlji. U sastavu zraka zauzima 21 posto te čini dvije trećine našeg tijela te organizama svih živih bića. Potreban je svakoj stanici pa kad sustavno padne razina zasićenosti kisikom, počnu se javljati kronični umor, slaba koncentracija i zaboravnost. Sva ta stanja uzrok su nedovoljne količine kisika u mozgu koji je jako osjetljiv na smanjenje kisika.

Darivanje krvi – transfuzija ljubavi

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek, darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

Na leđima četveronožnih terapeuta

Terapijsko jahanje oblik je konjaništva namijenjen i prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima te osobama sa psihološkim i emocionalnim poteškoćama, i to u svrhu terapije, rehabilitacije i općenito poboljšanja kvalitete života.

Mali ubod komarca može postati velik problem

Jesu li i vas počeli napadati komarci? Više od 3000 vrsta tih malih dvokrilnih kukaca nastanjuje raznolika područja Zemlje, od kojih su do sada u Hrvatskoj pronađene 52 vrste (na području grada Zagreba 31).Svake godine u toplim mjesecima dolaze u središte pažnje. Posljednjih 13 godina i u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se brzo razmnožava i lako osvaja nova područja.

Borba za svaki otkucaj srca

Stelino rođenje u Varaždinu proteklo je u ozračju radosti – nakon posve uredne trudnoće, rodilištem je odjeknuo njezin prvi plač, APGAR je bio 10/10 i doista ništa nije dalo naslutiti da s djetetom nešto nije u redu. No dva dana kasnije majka Sanja Gotić pri podoju je shvatila da se s malenom nešto događa, što je i prijavila liječnicima na viziti.

    ANKETA

Koristite li redovito tijekom toplih mjeseci pri odlasku u prirodu sredstva za zaštitu od insekata (repelente)?