Kad zamirišu alergije

Proljeće se osjeća u zraku. Doslovno, jer već su u veljači prvi pacijenti iskusili simptome peludne hunjavice, odnosno alergije na peludi. Riječ je o najčešćem obliku alergije s kojim se bori svaki deseti čovjek. Svrbež i suzenje očiju, kihanje te vodeni iscjedak iz nosa dobro su poznati simptomi po kojima se prepoznaje alergija na peludi.

Budi dobar i hrabar kao Jan

Biti roditelj prekrasan je izazov, biti roditelj djeteta sa sindromom Down zaista je poseban izazov. Od prvog dana života vašeg djeteta vaš život poprima novu dimenziju. Tim riječima počinje publikacija "Down sindrom - vodič za roditelje i stručnjake", objavljena na stranicama Hrvatske zajednice za Down sindrom, a njome možemo početi i priču o Janu Tomislavu Vrbiću.

Pretjerivanjem u jelu i piću do gihta

Giht je jedna od najčešćih vrsta upalnih bolesti zglobova. Kao bolest opisivan je još u starim civilizacijama jer je iznimno bolan, a od njega su bolovali imućniji ljudi koji su se raskošnije hranili. Razvojem civilizacije i dostupnošću veće količine hrane, giht postaje sve učestaliji. Očekivano, najprisutniji je u zemljama zapadne civilizacije, a metaboličke bolesti povezane s prekomjernom težinom i prejedanjem zahvaćaju gotovo polovicu populacije.

Kako trajno smršavjeti?

Debljina je bolest stila života. Zato je u liječenju debljine prva i osnovna mjera promjena nezdravog životnog stila u zdravi. Pritom slijede promjene prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja, a na kraju u obzir dolaze i primjena lijekova te operacija želuca. Promjena stila života nezaobilazna je prva stepenica u liječenju debljine jer on u velikoj mjeri određuje prehranu, tjelesnu aktivnost i spavanje.

U potrazi za točnom dijagnozom

Rijetke bolesti su, prema definiciji, one koje se javljaju kod manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme velik broj rijetkih bolesti (između 6000 i 7000 različitih dijagnoza), dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6 – 8 posto cjelokupne populacije.

ADHD - savjeti za prevladavanje izazova roditeljstva

Kada je riječ o ADHD-u, stručnjaci često zanemare obiteljski kontekst, a zapravo je nezaobilazan radi shvaćanja kompletne slike ADHD-a. Obitelj je aktivni sudionik cijelog procesa – od uspostavljanja dijagnoze, nerazumijevanja ADHD-a (u školi, na poslu, u široj obitelji), suočavanja s mogućim dodatnim teškoćama i onima u odrasloj dobi.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?