Školjke na jelovniku

Sudeći prema masivnim prapovijesnim nakupinama ljuštura raznih vrsta školjaka na obalama mora diljem planeta, ljudi su uživali u ovim tromim stvorenjima od najranijih dana. Ova raznolika grana životinjskoga carstva prvi se put pojavila prije pola milijarde godina i danas uključuje 100.000 vrsta, što je dvostruko više od riba i kralješnjaka.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Jedite ribu, žive se ne treba bojati

Čovjek je u svom životnom i radnom okolišu svakodnevno izložen utjecaju različitih kemijskih, fizikalnih, bioloških i socijalnih čimbenika. Prevencija bolesti najučinkovitija je kada su prepoznati uzroci, određeni izvori i putevi izloženosti te kada je izloženost uklonjena ili svedena na najmanju moguću mjeru. 

Top tri osvježavajuće ljetne namirnice

Tijekom vrućih ljetnih dana javlja se sve veća potreba za nadoknadom vode, ali i brojnih drugih tvari koje gubimo u takvim uvjetima. Ljeto je savršeno godišnje doba za prelazak na pravilnu prehranu jer tada trgovine i tržnice obiluju raznovrsnom hranom. Uvrštavanjem sljedećih triju ljetnih namirnica u svakodnevnu prehranu, osim osvježavajućeg okrepljenja, postiže se i odgovarajući unos potrebnih tvari.

Salate – idealan ljetni obrok

Što je to zapravo salata? Salata je vrsta hrane koja se uglavnom konzumira kao prilog uz glavno jelo ili samostalno. Riječ salata dolazi od latinskih riječi Herba salata jer su već stari Rimljani trave i razno bilje začinjavali solju. Tek krajem 19. stoljeća počinje prava era različitih vrsta salata s raznim dodacima i namirnicama.

Tajna pripreme kremastog i slasnog domaćeg sladoleda

Potaknuta činjenicom da većina industrijskih sladoleda koje možemo naći u ponudi ima loš sastav i puno nepotrebnih sastojaka, a i većina ih je nekako istog, nedefiniranog slatkog okusa, prije nekoliko godina počela sam redovito sama izrađivati sladoled.  Nevjerojatno je kako kod kuće, uz minimalno opreme, možete napraviti ukusne okuse.

Smoothie, igra okusa i dobitna kombinacija za zdravlje

Jeste li se ikada zapitali što je to zapravo smoothie o kojem svakodnevno slušamo? Smoothie se definira kao kašasti sok koji može imati različite baze i dodatke. Prednost takvog napitka je brza priprema te visoka nutritivna vrijednost s mogućnošću vlastitih kreacija, ovisno o pojedincu, njegovu načinu prehrane i zdravstvenom stanju.

    ANKETA

Kako ublažavate iritaciju kože opečene suncem?