Zdravlje je u sirovoj, biološki uzgojenoj hrani

Kada je riječ o zdravoj hrani, gotovo svaki tekst počinje ili završava slavnom izrekom oca medicine, Hipokrata: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.“ Tu nam je rečenicu više puta ponovila vitalna i vedra glumica Nada Rocco, autorica priručnika o sirovojedstvu „Moje sirove strasti“.

Piramida holističke prehrane i načina života

Nažalost, neupitno je da danas živimo nezdravim, užurbanim tempom, izloženi smo stresu te se, među ostalim, i nezdravo hranimo. Iako je prehrana sastavni dio našeg života (i otac medicine Hipokrat je govorio da smo ono što jedemo), riječ je o ukupnom životnom stilu. Svi želimo poživjeti dugo, no prije svega, svatko od nas želi živjeti zdravo.

Moja tajna dobrog imuniteta

Suvišno je ponavljati da je u zimskim mjesecima naš imunitet suočen s različitim izazovima te se svake godine u ovo doba borimo s prehladom i gripom. Iako ćemo teško u potpunosti izbjeći nasrtaje virusa, pravilnom prehranom doista možemo učiniti puno, barem skratiti vrijeme bolovanja. U ovom broju svoju tajnu dobrog imuniteta otkrivaju nam nutricionistkinje Donatella Verbanac i Sanja Jelušić.

Kozje, kravlje, ovčje ili magareće mlijeko?

Danas imamo doista široku paletu mlijeka na tržištu, neka su biljnog, a neka životinjskog podrijetla. Od bademova, sojina, rižina, kokosova i zobenog mlijeka pa do kozjeg, ovčjeg, kravljeg, kozjeg ili magarećeg, teško je znati prednosti ili što to čini razliku među njima.

Pravilnom prehranom do bolje probave

Dispepsija ili tegobe vezane uz probavu hrane, a koje se javljaju u gornjem dijelu probavnog sustava, iznimno su česte u današnje vrijeme. Procjenjuje se da nešto više od trećine stanovništva pati od takvih probavnih tegoba.

Organizacija zdrave špajze

Jednom kad se odlučite na zdravi(ji) način prehrane, jedan od najvažnijih koraka jest organizacija kuhinje. Pritom, zapravo, mislim na sve one elemente i ladice u kojima skladištite hranu spremljenu u teglice, posude i posudice, vrećice i kutijice. Mislim na špajzu, ostavu, smočnicu (kako je već zovete) i hladnjak.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?