Moja tajna dobrog imuniteta

Suvišno je ponavljati da je u zimskim mjesecima naš imunitet suočen s različitim izazovima te se svake godine u ovo doba borimo s prehladom i gripom. Iako ćemo teško u potpunosti izbjeći nasrtaje virusa, pravilnom prehranom doista možemo učiniti puno, barem skratiti vrijeme bolovanja. U ovom broju svoju tajnu dobrog imuniteta otkrivaju nam nutricionistkinje Donatella Verbanac i Sanja Jelušić.

Kozje, kravlje, ovčje ili magareće mlijeko?

Danas imamo doista široku paletu mlijeka na tržištu, neka su biljnog, a neka životinjskog podrijetla. Od bademova, sojina, rižina, kokosova i zobenog mlijeka pa do kozjeg, ovčjeg, kravljeg, kozjeg ili magarećeg, teško je znati prednosti ili što to čini razliku među njima.

Pravilnom prehranom do bolje probave

Dispepsija ili tegobe vezane uz probavu hrane, a koje se javljaju u gornjem dijelu probavnog sustava, iznimno su česte u današnje vrijeme. Procjenjuje se da nešto više od trećine stanovništva pati od takvih probavnih tegoba.

Organizacija zdrave špajze

Jednom kad se odlučite na zdravi(ji) način prehrane, jedan od najvažnijih koraka jest organizacija kuhinje. Pritom, zapravo, mislim na sve one elemente i ladice u kojima skladištite hranu spremljenu u teglice, posude i posudice, vrećice i kutijice. Mislim na špajzu, ostavu, smočnicu (kako je već zovete) i hladnjak.

Prehrana nakon blagdanskih pretjerivanja

Božić i Nova godina su za nama – iako obilni obroci ostaju u lijepom sjećanju, na njih bi nas mogao podsjećati i višak kilograma. Stoga nije ni čudno što se upravo početkom godine mnoge žene odlučuju na dijetu. Uostalom, dijete su i čest element novogodišnjih odluka kojih se, barem u siječnju, nastojimo pridržavati.

Zimski čuvari zdravlja

Zima je najhladnije godišnje doba kada su dani kraći te se sve usporava u skladu s temperaturama. Sve to utječe i na naš metabolizam i prehrambene navike. Zimi se broj svježih namirnica iz prirodnog uzgoja smanjuje te najčešće konzumiramo žitarice, mahunarke, korjenasto povrće u obliku variva, juhe i slično. Korjenasto povrće poput celera, cikle, mrkve i repe ubraja se u zimske čuvare zdravlja.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?