Neka se i vaša koža raduje odmoru

Intenzivnom njegom kože otklonite neugodne iritacije i nastavite uživati u ljetnim aktivnostima
Neka se i vaša koža raduje odmoru
  • Sviđa mi se
Do 31. kolovoza se u ADIVA ljekarnama provodi savjetodavna kampanja o ublažavanju iritacija kože
Tijekom toplog vremena koža je izloženija jer smo laganije i oskudnije odjeveni, a na odmoru češće boravimo na otvorenom. To je odlično za naše zdravlje, no nerijetko se pritom jave i manje tegobe koje mogu pokvariti doživljaj ugode i zadovoljstva.

Opekline od sunca

Sunčeva svjetlost povoljno djeluje na naš organizam stimulirajući proizvodnju serotonina koji utječe na porast energije, osjećaj sreće i zdravlja, a smanjuje proizvodnju kortizola, hormona stresa. Preko kože UVB zrake sudjeluju u stvaranju vitamina D, koji je važan za apsorpciju kalcija, odnosno izgradnju kostiju i zuba, te sudjeluje u nizu procesa koji su ključni za zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa te za jačanje imunosnog sustava. No pretjerano izlaganje suncu, bez odgovarajuće zaštite, može dovesti do:
Posljedice opeklina od sunca su pojava osjećaja žarenja, lokalnog crvenila, oteklina ili nastanak mjehurića te bolovi.

Savjet: Izlaganje suncu treba biti razumno i umjereno uz korištenje zaštitnih sredstava. U slučaju lakših opeklina pomoći će tuširanje hladnom vodom, hladne kupke i obilno mazanje gelom koji hladi, ublažava upalu te sadrži biljne komponente koje ubrzavaju oporavak kože.

Nadražaj kože

Kozmetički i toaletni tretmani poput depilacije voskom te čupanja i brijanja dlačica žiletom ili uređajem za depilaciju uzrokuju nadražaj kože koji može biti pojačan utjecajem sunca te morske ili bazenske vode. Primjena snažnih antiperspiranata i dezodoransa također može izazvati iritaciju kože, posebno u području pazuha i prepona.

Savjet: Depilaciju, brijanje dlačica i slične tretmane trebalo bi obavljati u večernjim satima kako bi se koža smirila do novog izlaganja suncu, a neposredno nakon tretmana na kožu treba nanijeti umirujući biljni gel. Koži u području pazuha i prepona treba omogućiti disanje, nekoliko dana primijeniti blagi dezodorans bez aluminijevih soli i alkohola te je njegovati biljnim gelom koji smiruje upalu i ubrzava oporavak kože.

Suha i osjetljiva koža

Morska voda, ako je čista, ima iznimno povoljan učinak na kožu zbog sadržaja otopljenih minerala, no kod nekih će ona prouzročiti izazivajući osjećaj zatezanja, peckanja, pa i iritacije. Bazenska voda sadrži velike količine dezinficijensa, posebno klora, koji kožu snažno isušuju, čineći je podložnom prodoru bakterija i nastanku upalnih promjena.

Savjet: Nakon kupanja potrebno je istuširati se i nanijeti bogatu hidratantnu kremu ili gel te kremu sa zaštitnim faktorom ako ćete i dalje boraviti na suncu. Postupak je posebno važan za malu djecu čija je koža nježna i mnogo osjetljivija na sunce i na sadržaj soli, odnosno kemijske spojeve u vodi.

Ubodi insekata i opekline žarnjaka

Ubodi insekata i opekline žarnjaka mogući su tijekom boravka u prirodi i kupanja u moru. Ubodi komaraca, pčela, osa ili pauka najprije izazivaju svrbež, a potom i alergiju, odnosno upalu kože koja kod male djece može biti jaka, pri čemu treba paziti da pri češanju ne nastanu ranice i infekcije.

Savjet: Potrebno je zaštititi se korištenjem repelenata, a nakon uboda treba nanijeti kremu s antihistaminikom ili biljni gel koji ugodno hladi i smiruje reakciju kože i svrbež. Kako bi se spriječila infekcija kože, mogu se koristiti prirodni antiseptici poput ulja čajevca. Slično je i s opeklinama od meduza i vlasulja ili nekih biljaka poput koprive. Dodir s njima izaziva crveni trag na mjestu kontakta koji peče i boli.

Svakodnevno njegujte kožu

Njega kože nakon boravka na otvorenom najvažnija je kako bi se maksimalno iskoristile dobrobiti te spriječilo isušivanje i posljedične tegobe s kožom.
  • Kožu treba dobro navlažiti te joj time vratiti elastičnost, čvrstoću i otpornost. 
  • Prirodni sastojci koji pomažu u oporavku kože su aloja, ekstrakt kamilice ili nevena, biljna ulja poput arganova ili bademova, karite maslac ili jojoba. 
  • Dodatak vitamina E obnavlja i štiti stanice kože od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
  • Proizvodi mogu biti u obliku gela koji ujedno pruža osjećaj hlađenja ili pak kao fina krema ili emulzija koja koži daje osjećaj ugode, odnosno mekoće i elastičnosti. Pritom ne treba zaboraviti povećati unos tekućine, najbolje vode, kako bi se koža hidratizirala i iznutra.

Do 31. kolovoza u programu savjetovanja o ublažavanju iritacija kože sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene, a na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je i plakat kampanje „NEKA SE I VAŠA KOŽA RADUJE ODMORU“.

Kampanja se provodi u suradnji s tvrtkom Pharmatheka i proizvodom Aloe vera ESI gel.

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o ublažavanju iritacija kože nalazi se ovdje.


    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?