Napravite svoj pripravak za zaštitu od sunca i njegu kože

Kupljeni proizvodi za zaštitu od sunca imaju svojih mana te mogu sadržavati štetne sastojke. Upustite se u izradu vlastite kreme s UV zaštitom
Napravite svoj pripravak za zaštitu od sunca i njegu kože
 • Sviđa mi se
Ljeto je romantično godišnje doba u kojem prevladavaju šarene haljinice, preplanuli, brončani obrazi, leškarenje na plaži, eksplozija ukusnog, šarenog voća... Ali ono ima i svoju mračnu stranu. Dehidrirana i suncem oštećena koža, pretjerano znojenje, ispucane vlasi i izblijedjela boja kose. To je realna slika ljeta.
Tome bismo još trebali dodati i opasnosti koje vrebaju iz kozmetičkih proizvoda u koje imamo puno povjerenje da će prevenirati sve navedeno. Rijetko razmišljamo o negativnim stranama kozmetičkih proizvoda - o potencijalno opasnim kemijskim spojevima njihovih formula koje su, prema brojnim istraživanjima, povezane s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Spomenut ćemo samo neke.

Gotovo tri četvrtine krema sa zaštitnim faktorom nema djelovanje za koje se izdaje - ili nedovoljno štiti ili sadržava potencijalno štetne kemikalije, upozoravaju američki stručnjaci. Prema njima, retinil palmitat, oblik vitamina A, može ubrzati razvoj tumora kože ako se koristi na suncu te se predlaže da se na suncu izbjegavaju proizvodi koji sadržavaju bilo koji oblik vitamina A: retinil palmitat, retinol, retinil acetat, retinil linoleat ili retinoična kiselina.

Jednostavna i brza priprema

Još je jedan učestali sastojak u kemijskim proizvodima za sunčanje problematičan, a to je oksibenzon, kemikalija koja blokira UV zračenje. Penetrirajući u kožu može prouzročiti alergijske reakcije, kod žena poremetiti hormonsku ravnotežu, a kod muškaraca proizvodnju spermija jer se u tijelu ponaša kao hormon estrogen. Potom su tu i kokteli sintetičkih mirisa koji obiluju toksičnim petrolejem, a parabeni su već dugo proglašeni mogućim krivcima za razne hormonalne poremećaje te povećan rizik obolijevanja od raka.

Pitate se koja je alternativa jer, naravno, ne želite prestati njegovati i štititi kožu od sunca? Uvijek možete kupiti gotove proizvode na bazi organskih sastojaka, ali zašto ih ne biste pripremili sami, u kućnoj radinosti? Postupci su vrlo jednostavni, potrebno je samo nabaviti probrane prirodne sastojke. I uvijek ćete znati da su sigurni i zdravi za upotrebu.

Zaštitno ulje za sunčanje

Ovaj pripravak sa zaštitnim faktorom 10 namijenjen je savjesnom sunčanju u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima te nije vodootporan.

Sastojci:
 • 60 ml hladno prešanog ulja sezama, čileanske maline ili lješnjaka
 • 40 g shea maslaca
 • 2 g praha cinkova oksida
 • 30 kapi eteričnih ulja po izboru (izbjegavajte citrusna jer su fototoksična)
Priprema: Shea maslac po potrebi otopite na pari te mu dodajte preostale sastojke.

UV sprej za zaštitu kose

Kosu je, baš kao i cijelo tijelo, potrebno zaštititi od sunčevih zraka. Pripravak je odličan kako za plažu tako i za šetnju gradom jer ima blagi UV faktor, a ujedno odlično njeguje kosu.

Sastojci:
 • 100 ml baznog ulja čileanske maline, čileanskog lješnjaka, avokada ili sezama (ulja možete i kombinirati)
 • 40 kapi eteričnog ulja po izboru, npr. ylang ylanga
Priprema: Dobro smiješajte ulja u bočici s raspršivačem i koristite po potrebi.

Maslac za produljenje preplanulosti

Nakon sunčanja koži je potrebno vratiti izgubljenu vlagu i elastičnost, čime će se očuvati i produljiti preplanulost.

Sastojci:
 • 40 g shea maslaca
 • 30 g kokosova ulja
 • 20 kapi provitamina B5
 • 20 kapi proteina riže ili 1-2 g glicerola
 • 10 kapi eteričnog ulja sjemenki mrkve
 • 10 kapi eteričnog ulja po izboru (npr.ylang-ylanga, ružina drva, vetivera, pačulija)
Priprema: Sastojke dobro smiješajte, ručno ili mikserom, kako bi se međusobno proželi, sve dok ne dobijete glatku kremu poput šlaga. Pripravak nije uputno nositi sa sobom na plažu, nego ga čuvajte kod kuće.

Njega suncem nadražene kože

Zobena kaša bogata je B kompleksom vitamina koji oporavljaju ten te pomažu koži da zadrži vlažnost. Usto, umiruje nadraženu, crvenu ili osjetljivu kožu zbog čega je ova maska odlična ako ste predugo bili izloženi suncu nezaštićeni.

Sastojci:
 • 4 žlice sitno samljevene zobene kaše
 • 50 ml tople izvorske vode
 • 1 žlica svježih listića metvice, opranih i nasjeckanih
Priprema: Dobro smiješajte sve sastojke pa pripravak nanesite na netom očišćenu kožu i isperite mlakom vodom nakon dvadesetak minuta.

Autorica članka: Magda Dežđek

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?