Ljekovita snaga mediteranske klime i Jadranskog mora

Terapeutska svojstva mora i života, odnosno boravka u povoljnoj klimi uz njegovu obalu iznjedrila su metode liječenja koje poznajemo kao klimatoterapija, talasoterapija i hidroterapija
Ljekovita snaga mediteranske klime i Jadranskog mora
  • Sviđa mi se
Mirisi mora, mediteranskog bilja i borova nadahnuli su mnoge umjetnike, a malo je onih koji se u takvom okruženju ne mogu barem nekoliko dana opustiti. More na čovjeka doista djeluje čudesno, što i ne čudi ako znamo da ima više od 30 ljekovitih svojstava, pri čemu se Jadransko more ubraja među najčišća mora Sredozemlja.
U našim se priobalnim krajevima povijest zdravstvenog turizma počela pisati sredinom 19. stoljeća, kad su imućni turisti, pretežno iz Austrije, prepoznali blagodati boravka na jadranskoj obali u oporavku od raznih bolesti poput sušice (tuberkuloze) koja je u to vrijeme odnosila brojne živote.

Činjenica je da se u posljednjih nekoliko godina zapadnjačka medicina, unatoč galopirajućem napretku u liječenju različitih oboljenja, sve više oslanja na pozitivne učinke rehabilitacije koja se temelji na prirodnim ljekovitim činiteljima, a upravo njima obiluje naša obala. Posebno se to odnosi na bolesti gornjih i donjih dišnih putova, odnosno organa za kretanje kod pacijenata svih godišta. Pa iako se pozitivan učinak rehabilitacije zna već stoljećima, prava pažnja i priznanje svjetskih stručnjaka događaju se upravo danas.

Dakle, morska je voda otopina minerala - natrija, magnezija, kalcija, klora, sulfata i bikarbonata, u tragovima sadrži bakar, mangan, selen, cink, ali i vitamine, aminokiseline, žive organizme te razne druge supstancije. U stručnim radovima potvrđeno je da soli i mikroelementi koji se nalaze u morskoj vodi potiču niz blagotvornih procesa te poboljšavaju procese regeneracije.

Tajna mora

Terapeutska svojstva mora i života, odnosno boravka u povoljnoj klimi uz njegovu obalu iznjedrila su metode liječenja koje poznajemo kao klimatoterapija, talasoterapija i hidroterapija, a koje najbolje rezultate daju upravo u liječenju bolesti i tegoba dišnog sustava te sustava za kretanje.

Talasoterapija je primjena fizičkih i kemijskih čimbenika mora i primorja u liječenju i rehabilitaciji. Poznato nam je svima da se s mora uvijek vraćamo u punoj snazi, svježi i „napunjenih baterija“. Dakle, tretman morskom vodom može biti učinkovit u liječenju, ali i u prevenciji niza bolesti. Talasoterapija ima složen blagotvoran učinak na organizam čovjeka. Svježa morska voda potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode, a pritom je more izrazito bogato mineralima i živim organizmima zbog čega i jest tako jedinstveno. U današnje smo vrijeme gotovo naviknuli da se sve prirodno može nadomjestiti, odnosno umjetno proizvesti, no to nije slučaj kad je riječ o moru.

Talasoterapija se prirodno naslanja na klimatoterapiju. Za područje Jadrana karakteristična je mediteranska klima koja se prepoznaje po suhim i vrućim ljetima te blagim i vlažnim zimama te se smatra jednom od najzdravijih klima na Zemlji. Boravak u mediteranskim krajevima stoga će imati povoljan utjecaj na niz bolesti poput astme, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), bronhitisa, upale pluća, tuberkuloze, bolesti srca i krvnih žila te neuroloških bolesti.

Uranjanje tijela i duha

I naša Crikvenička rivijera s dugom tradicijom medicinskog turizma područje je s dokazano blagotvornim klimatskim obilježjima. Boravkom uz more čestice soli u zraku (aerosol) nalaze svoj put do najdubljih predjela plućnih alveola te rezultiraju iznimnim fiziološkim učinkom. Ultraljubičasto zračenje sunca djeluje povoljno na metabolizam kalcija. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali poput magnezija, mangana, kobalta iz mora i zraka prodiru u organizam te potiču njegove prirodne obrambene snage, a odsutnost alergena i zagađenja okoliša posebno je blagotvorna za alergijske tegobe dišnog sustava.

Hidroterapija, kao što joj i samo ime govori (od grčkih riječi hydor – voda i therapeia – cijeljenje) podrazumijeva utjecaj vode u liječenju i oporavku, a uglavnom se koristi u sklopu fizikalne terapije, poput, primjerice, imerzijske hidroterapije. Riječ je o uranjanju tijela ili dijela tijela pacijenta u vodu, pri čemu se iskorištavaju njezina jedinstvena fizikalna i termalna svojstva. Djelovanje hidroterapijskih postupaka pogodno je za dišni, živčani i lokomotorni sustav. Psihološki učinci još nisu dovoljno ispitani, ali nakon fizičkih poboljšanja djelovanjem vode potpuno se sigurno olakšavaju i/ili rješavaju psihički problemi, odnosno postiže se psihofizička relaksacija.

Suvremeni pristup liječenju

Svako lječilište na Jadranu ima svoj pristup terapiji i rehabilitaciji pa stoga o načinu na koji se snaga prirode i mora koristi u suvremenoj medicini možemo pisati samo iz vlastite perspektive.

Tako u našoj ustanovi medicinske programe rehabilitacije bolesti dišnog sustava vode specijalisti otorinolaringologije, pedijatrije, pulmologije i fizijatrije kojima na raspolaganju stoji suvremena plućna dijagnostika (spirometrija, plućna oscilometrija, tjelesna pletizmografija, FeNO) koja prije svega služi definiranju stanja prije korištenja terapije, odnosno uvidu u ostvareni napredak provedene terapije. Respiratorna rehabilitacija provodi se u obliku uske suradnje s fizijatrima i fizioterapeutima posredstvom vježbi disanja, posturalne drenaže i vibracijske masaže.

Temelj rehabilitacije dišnih organa predstavlja inhalacijska terapija koja se provodi u specijaliziranom inhalatoriju u kojem suvremeni uređaji omogućuju iznimnu kvalitetu raspršivanja prirodnih činitelja morske vode i eteričnih ulja, ali i medikamenata, čime se postižu izvrsni učinci terapije.

Rehabilitacija široke lepeze bolesti sustava za kretanje temelji se na individualnim fizioterapeutskim vježbama potpomognutim sa elektroterapijskim procedurama a poseban naglasak stavljen je na korištenje blagotvornih učinaka morske vode pa se hidrokineziterapija obavlja u bazenu s toplom morskom vodom te u Hubbard kadi.

U svemu treba naglasiti da promjena životnog stila, novo okruženje, oslobađanje od stresa svakodnevice te potpuna posvećenost vlastitom zdravlju dodatno naglašavaju učinak terapijskih postupaka vodeći prema potpunom psihofizičkom oporavku i zadovoljstvu.


Autor članka: Silvije Šegulja, dr.med. spec. pedijatar alergolog i klinički imunolog
                        Zamjenik ravnatelja Thalassotherapije Crikvenica

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?