Komarci ne grizu kad je zaštita blizu

Stručni savjet ADIVA ljekarnika prva je linija obrane od neugodnih insekata
Komarci ne grizu kad je zaštita blizu
 • Sviđa mi se
Do 30. lipnja se u ADIVA ljekarnama provodi savjetodavna kampanja o zaštiti od uboda insekata
Boravak u prirodi idealan je za zdravlje - tijelo je u pokretu, oslobađamo se stresa i napetosti te jačamo imunitet. No u prirodi je neizbježan susret s insektima koji, osim što remete ugodu, mogu i ugroziti zdravlje.

Reakcije na ubode i ugrize

U našem podneblju, srećom, ne žive izrazito otrovni kukci, iako ubodi pčele, ose ili stršljena rijetko mogu završiti smrtnim ishodom zbog alergijske reakcije. Mjesto uboda postaje bolno, otečeno, crveno i toplo, a apsorpcijom otrova u organizam raste tjelesna temperatura te se javljaju nespecifični simptomi poput povraćanja.

Alergijska reakcija očituje se kao lokalna reakcija, generalizirana urtikarija (koprivnjača) s oticanjem vjeđa i usana, svrbež, otežano disanje i crvenilo (početni znaci anafilaktičkog šoka) te, u ekstremnim slučajevima, anafilaktički šok do kojeg najčešće dolazi nakon uboda ose, pčele ili stršljena u područje glave ili vrata.

Izloženi smo i ubodima neotrovnih insekata kao što su komarci, krpelji te razne vrste muha. Iako nemaju otrov koji bi izazvao reakciju, u krvotok nam ubacuju slinu kojom mogu prenijeti viruse i bakterije kojima su zaraženi. Nakon uboda na koži se javljaju lokalna oteklina, crvenilo i svrbež koji nakon nekoliko dana nestaju.

Ubod konjske muhe ili obada može biti vrlo bolan, a uz to postoji i opasnost od bakterijske infekcije.

Krpelji mogu biti prijenosnici borelioze ili krpeljnog meningoencefalitisa, a prilično agresivne mogu biti i vrtne mušice koje u rojevima napadaju ljude tijekom prvih radova u vinogradu ili vrtu. Na mjestima uboda nastaju brojni čvorići i svrbež, a može se razviti i sekundarna bakterijska infekcija zbog grebanja.

Komarci u tropima prenose malariju, žutu groznicu i encefalitis, bolesti kojih kod nas zasad nema, no odnedavno je u našim krajevima prisutan tigrasti komarac koji prenosi Zika virus i virus Zapadnog Nila, koji je sporadično evidentiran. No ubodi komaraca i nevida (papatača) ako su brojni, mogu biti vrlo neugodni, posebno kod male djece.

Što nakon uboda?

 • na mjesto uboda ili ugriza stavlja se hladni oblog 
 • lokalno se mogu primijeniti krema ili gel s antihistaminikom ili biljnim ekstraktom kamilice i arnike

Oprez!

Češanje i grebanje pogoršavaju situaciju, a mogu izazvati i naknadnu bakterijsku infekciju. U slučaju jače alergijske reakcije ili infekcije treba potražiti pomoć liječnika.

Mjere zaštite u prirodi

Izbjegavajte:
 • bosonogo hodanje po travi 
 • nošenje šarene odjeće (bolji izbor je bež ili bijela odjeća) jer ona privlači kukce 
 • parfem koji također može privući kukce. 
Preporučuje se:
 • nošenje prozračne odjeće dugih rukava i nogavica
 • na nepokrivene dijelove tijela, ali i na nogavice treba nanijeti repelent, sredstvo koje odbija insekte.

Što treba znati o repelentima

 • Preporučuje se proučiti sastav i upute o učestalosti primjene i trajanju zaštite repelenta, a za djecu treba birati proizvode namijenjene upravo njima. Proizvode namijenjene odraslima mogu koristiti trudnice i dojilje.
 • Jedan od najučinkovitijih i najčešćih repelenata je DEET (dietil-meta-toluamid), koji u koncentraciji od 30 do 50 posto pruža zaštitu od komaraca tijekom šest do devet sati. Djeca u dobi od dvije do dvanaest godina mogu ga koristiti u koncentraciji do 10%, no tada je trajnost zaštite od jedan do tri sata. 
 • Proizvode koji sadrže ikardin (ili pikardin) mogu koristiti odrasli i djeca starija od tri godine u koncentraciji do 25% koja pruža zaštitu do osam sati. 
 • Beta alaninat (ili etil-butil-acetil-aminopropionat) ili IR3535 u koncentraciji od 10 do 20% odbija komarce do šest sati, a pogodan je i za djecu stariju od 12 mjeseci. 
 • Dodatnu pomoć pružaju i narukvice natopljene eteričnim uljem geraniola, eukaliptusa ili citronele.

Do 30. lipnja u programu savjetovanja o zaštiti od uboda insekata sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene, a na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je i plakat kampanje „KOMARCI NE GRIZU KAD JE ZAŠTITA BLIZU“.

Kampanja se provodi u suradnji s tvrtkom Omega Pharma i proizvodom JUNGLE FORMULA.

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o zaštiti od uboda insekata, nalazi se ovdje.    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?