Hrvatska – zemlja partner na projektu EUDONORGAN

Europska komisija na inicijativu Europskog parlamenta dodijelila je sredstva iz proračuna Europske unije za projekt EUDONORGAN
Hrvatska – zemlja partner na projektu EUDONORGAN
  • Sviđa mi se
Cilj projekta je povećanje broja darivanih organa za presađivanje u državama Europske unije i susjednim zemljama, objavilo je početkom godine Ministarstvo zdravlja.
U 2015. godini u Europskoj uniji 10.495 darivatelja odlučilo je darovati svoje organe nakon smrti (približno 20,8 darivatelja na milijun stanovnika), a procjenjuje se da u ovom trenutku tek 10 % stanovništva u svijetu ima pristup metodi liječenja presađivanjem organa.

Broj darivatelja organa unutar samih država Europske unije neujednačen je i varira od samo 3,5 darivatelja na milijun stanovnika (npr. u Grčkoj) do čak 40 darivatelja na milijun stanovnika koje su ostvarile Hrvatska i Španjolska. Stoga je Europska komisija na inicijativu Europskog parlamenta dodijelila sredstva iz proračuna Europske unije za projekt EUDONORGAN (SANTE/2015/D4/037).

Projekt ima za cilj povećanje broja darivanih organa za presađivanje u državama Europske unije i susjednim zemljama. Voditelj projekta je Španjolska (Sveučilište u Barceloni), a Hrvatska je, uz Italiju i Sloveniju, jedna od zemalja partnera na ovom projektu.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?