Fitoterapijom protiv Escherichie coli izvan probavnog trakta

Logično je da ćete se lakše riješiti svih bakterija ako uzimate puno tekućine jer ćete više mokriti i izmokriti i dio bakterija
Fitoterapijom protiv Escherichie coli  izvan probavnog trakta
  • Sviđa mi se
Čajna mješavina u kombinaciji s biljnim kapima - tinkturom i odgovarajućom prehranom uspješno će vam pomoći u terapiji uroinfekcija. Važno je biti uporan i redovito popiti po litru čaja na dan
Escherichia coli je bakterija koja čini sastavni dio normalne aerobne mikrobne flore čovjekova tijela. Dakle, nalazimo je u probavnom traktu i ona je normalni stanovnik naših crijeva. Escherichia u crijevima ne izaziva bolest, štoviše, pridonosi normalnom odvijanju funkcije crijeva odnosno probave hrane. Ponekad se dogodi prijenos E. coli iz probavnog u mokraćni trakt, pluća ili žučovod te ona postaje patogena tj. uzrokuje bolest.
U mokraćnom sustavu, gdje je najčešća neželjena infekcija, javlja se osjećaj peckanja i boli kod mokrenja, učestalo mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha, grčevi, bolovi u području bubrega (ako se upala proširila), eventualno povišena tjelesna temperatura i krv u urinu.

Ako je imunitet oslabljen, a to je najčešće u ranom djetinjstvu, u starosti, kod osoba koje možda boluju od neke druge teže ili kronične bolesti, bakterija može ući i u krv te uzrokovati ozbiljno stanje koje se naziva sepsa.
Za dokaz infekcije potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, pregled urina te ako su u urinu pronađene bakterije, urinokulturu s antibiogramom. Odluku o tome koje pretrage je potrebno napraviti donosi liječnik na osnovu kliničke slike pacijenta. Antibiogram nam pokazuje koji antibiotik najbolje djeluje na bakteriju koja je otkrivena (porasla je na hranjivoj podlozi u laboratoriju) urinokulturom. Za terapiju se tada može izabrati onaj antibiotik koji kraj svojeg imena ima oznaku ***, što znači da djeluje najbolje.

Uloga fitoterapije

Kako može pomoći fitoterapija? Logično je da ćete se lakše riješiti svih bakterija ako uzimate puno tekućine jer ćete više mokriti i izmokriti i dio bakterija. No, uz uporabu odabranog čaja i biljnih kapi te kupki i obloga, ako je bakterija prisutna i u rodnici, u potpunosti ćete se riješiti bakterije E coli. Interesantan je podatak da čaj svojim diuretskim, antibakterijskim i dezinficirajućim djelovanjem izvanredno djeluje i na E. coli i na Proteus te sve ostale prisutne bakterije.
Nažalost, pacijenti koji mi se javljaju, najčešće imaju već kronične infekcije mokraćnog mjehura ili cijelog urogenitalnog trakta koje traju od tri do nevjerojatnih 30 godina. Probali su i promijenili u terapiji sve moguće antibiotike, no zbog razvoja bakterijske rezistencije - otpornosti na antibiotike - bakterije su i dalje prisutne i prave im veće ili manje probleme. Čest je podatak da E. Coli na neko vrijeme nestane, ali je zamijene druge bakterije (Enterococcus, Ureaplasma, Proteus, Mycoplasma, Chlamydia i sl.), a onda se opet vrati i E. coli te bude pozitivna u urinu.
Pored fitoterapije (ali i kod primjene propisanih lijekova) treba se pridržavati i nekih higijenskih mjera, npr. valja paziti na higijenu spolovila jer su kontaminacije bakterijom E. coli najčešće uzlazne tj. od mokraćne cijevi bakterije se "penju" do mokraćnog mjehura i bubrega i uzrokuju upalu.

Čajna mješavina (preslica, breza, šipak, troskot...) u kombinaciji s biljnim kapima - tinkturom i odgovarajućom prehranom uspješno će vam pomoći u terapiji uroinfekcija. Važno je biti uporan i redovito popiti po litru čaja na dan. Vrsta ljekovitog bilja, a naročito doza čaja i kapljica mijenja se ovisno o uzrastu i općem stanju cijelog organizma. Čaj i kapi nemaju nuspojave na želudac i jetru, a potrebno je terapiju provoditi najmanje tri mjeseca bez stanke. Često roditelji pitaju može li njihova beba od dva ili tri mjeseca života uzimati čaj. Ako mogu jake antibiotike, mogu i čaj, naravno s prilagođenom dozom tijekom dana, što će preporučiti stručnjak.
Uz fitoterapiju nisu potrebni antibiotici. Hipokrat, otac medicine, rekao je neka nam hrana bude lijek, a lijek hrana. A na vama je da počnete fitoterapiju što prije jer vaše je zdravlje u pitanju.

dr.med. Ksenija Krajina Pokupec

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?