Čajevima i oblozima protiv bolnih i otečenih grudi

Dojke neobično živo reagiraju na utjecaj endokrinih žlijezda, posebno jajnika. Tijekom svakog menstrualnog ciklusa dojke nabreknu
Čajevima i oblozima protiv bolnih i otečenih grudi
  • Sviđa mi se
Za vrijeme menstrualnog ciklusa mnoge žene susreću se s bolnim i otečenim grudima, a čemu se može doskočiti fititerapijom
Dojke neobično živo reagiraju na utjecaj endokrinih žlijezda, posebno jajnika. Tijekom svakog menstrualnog ciklusa dojke nabreknu. Za vrijeme svih upala i procesa koji idu s bujanjem veziva, u dojci nastaju manje ili veće ciste. U većini slučajeva govorimo o cističnoj dojci, tzv. mastopathia.

Glavno je obilježje mastopatije bujanje veziva i epitela sa stvaranjem cista ili fibroma i fibroadenoma. Dojke su povećane, na opip bolne, palpiraju se tvrde kvržice, posebno u vanjskom gornjem kvadrantu, pazušne limfne žlijezde mogu biti otečene. Bez obzira na to je li to hormonalni poremećaj ili pretkanceroza, kronična mastopatija nije bezazlena pojava, potrebne su redovite kontrole odnosno ultrazvuk i mamografija, a u preventivi i terapiji odlučite se za fitoterapiju koja je do sada dala odlične rezultate, bez štetnih nuspojava. Mastopatija se javlja između 30. i 49. godine, a najviše je izražena u klimakteriju, no bez obzira na dob, redovito pijte čaj od nevena, zlatice, kamilice, suručice te još nekih vrsta ljekovitog bilja koje djeluje protuupalno, diuretski (pojačava lučenje viška nakupljene međustanične tekućine), smirujuće i pri tom jača imunitet. Mogu se koristiti neko vrijeme i taheebo kapi, ali ne smiju doći u dodir s metalom. Ipak više se preporučuje bilje našeg podneblja koje je stvoreno za nas i našu genetiku. Dojke treba izvana namazati kremom ili uljem na bazi nevena, naranče, lavande, maslačka, tj. bilja odabranog prema stupnju mastopatičnih promjena. Dobar je i oblog od ribanog celerovog korijena. Nakon obloga kožu dojke obavezno zaštititi uljem ili kremom. Terapiju je potrebno provoditi redovito, bez stanke, u trajanju od četiri do šest mjeseci, hraniti se zdravo i raznoliko sa što manje masnoća, a posebno zasićenih masnih kiselina. Tegobe će se povući i bolovi će se smiriti. Ako ste u strahu ili loše spavate zbog napetosti i bolova, u stresnoj ste situaciji, popijte navečer čašu toplog mlijeka s medom ili tinkturom odoljena (valerijane), melise i hmelja u dozi od 40 do 50 kapi, s čajem ili malo vode.

Izbjegavajte teške fizičke poslove u kojima se naprežu vaše ruke i prsni mišići, lagano vježbajte jogu (ili nešto drugo) i mislite pozitivno.

dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja
"Botana", specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Konjička 3, Zagreb, tel. 01/3839-096

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?