Bol u grlu, pečenje i iritacije pri gutanju

U ovim mjesecima grlobolje su čest razlog za posjet liječniku ili ljekarniku
Bol u grlu, pečenje i iritacije pri gutanju
  • Sviđa mi se
Grlobolja je problem s kojim se susrećemo više puta godišnje. Česti su uzroci virusi i pritom takve grlobolje možemo liječiti sami, dok bakterijske upale iziskuju liječničku skrb i primjenu antibiotika
U ovim mjesecima grlobolje su čest razlog za posjet liječniku ili ljekarniku. Teško gutanje, promuklost i bolno grlo neki su od simptoma upale grla.
Grlobolja je kada osjećamo bol u grlu, pečenje i iritacije pri gutanju. Kad govorimo o grlobolji, mislimo na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). Česti uzroci grlobolja su virusi i pritom takve grlobolje možemo liječiti sami, dok bakterijske upale grla iziskuju liječničku skrb i primjenu antibiotika. Antibiotike će vam prepisati vaš liječnik. Neopravdano uzimanje tih preparata dovodi do razvoja rezistencije na antibiotike, pa je potreban oprez kod uzimanja. Slika bakterijske upale grla je specifična. Takva upala grla uključuje povišenu tjelesnu temperaturu i povećane limfne čvorove.

Simptomi
Simptomi se razlikuju ovisno o uzroku. Simptomi su: bol u grlu, bol koja se pogoršava gutanjem ili govorom, teškoće gutanja, suho grlo, bol i otečene žlijezde u vratu, natečeni i crveni krajnici, gnoj na krajnicima, promukli glas, odbijanje hrane.
Infekcije grla mogu uzrokovati i popratne simptome kao što su: groznica, kašalj, hunjavica, bolovi u tijelu, mučnina, kihanje.

Kad je riječ o grlobolji kod djece, preporuka je Američke pedijatrijske akademije da se dijete povede na pregled kod liječnika ako grlobolja ne prođe s prvim pićem ujutro, ako otežano diše i ima teškoće s gutanjem.
Kod odraslih, prema preporuci Otorinološke akademije, treba potražiti liječničku pomoć kad infekcija usta i ždrijela traje duže od tjedan dana, ako imate teškoća s gutanjem, otežano dišete i teško otvarate usta, bol u vratu, osip i temperaturu višu od 38°C.

Osim virusa (što je najčešće) i bakterija, grlobolju mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici. Tako su npr. neki od mogućih uzročnika i alergije, suh zrak u prostoriji u kojoj boravite, vanjsko zagađenje zraka, disanje na usta, naprezanje mišića grla (na jako bučnim mjestima), GERB i sl.

Razlike između virusne i bakterijske grlobolje
Početak grlobolje kod virusne infekcije je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo. Povišena tjelesna temperatura je vrlo visoka kod bakterijske infekcije i opći su simptomi puno izraženiji negoli kod virusnih infekcija. Virusne infekcije grla su karakterizirane izraženim respiratornim simptomima kao što su hunjavica, konjunktivitis, promuklost, kašalj. Kod bakterijske infekcije ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim čvorićima i zato je potrebno liječenje antibiotikom.

Liječenje
Kao što smo već napomenuli, kad je riječ o bakterijskoj upali grla, terapiju određuje liječnik. Uzima se bris grla te se na temelju antibiograma određuje antibiotik.
Kod virusnih infekcija možemo si pomoći i sami uz savjet ljekarnika. Preporuka je da se pije dovoljna količina tekućine, vode ili čaja, kako bi grlo ostalo vlažno i da se spriječi dehidracija. Grlo se može ispirati grgljanjem slane vode (otprilike jedna čajna žlica soli na 200 ml mlake vode), potrebno je vlažiti zrak, koristiti razne pastile za grlo te uzimati preparate protiv bolova i temperature ako je potrebno (ibuporfen ili paracetamol). Kao prvi lijek izbora u terapiji je paracetamol koji možete uzimati četiri puta na dan.

Pastile koje možete kupiti u ljekarni sadrže antiseptike, a kombiniraju se s drugim antisepticima ili anesteticima (ublažavaju bol). Često im se dodaju biljni ekstrakti (islandski lišaj, mentol, eukaliptus), propolis te vitamini. Iz ovoga možemo zaključiti kako se na tržištu nudi zaista veliki broj pastila, pa je bitno da se o odabiru posavjetujete sa svojim ljekarnikom. Danas preparate za grlo imamo i u obliku spreja i otopina za ispiranje grla.
Za ispiranje usne šupljine i grgljanje često se koristi čaj od kadulje. To je tradicionalan pripravak koji je izrazito učinkovit u liječenju grlobolje. Jednako nam tako kod grlobolje može pomoći grgljanje antiseptične otopine (heksetidin).

Za liječenje grlobolje mogu nam pomoći i homeopatski preparati. U preparatu za grlobolju imamo pet aktivnih tvari koje zajednički djeluju i uklanjaju simptome. Od crvenila, boli, otečenosti tonzila, nemogućnosti gutanja, pa preko smirivanja samog upalnog procesa. Homeopatski preparati su neškodljivi te su pogodni za primjenu i kod male djece i trudnica. Dobar su izbor za liječenje na prirodan način.

Prevencija
Klice koje uzrokuju virusne i bakterijske infekcije su zarazne. To znači da je najbolja prevencija - dobra higijena.
Nekoliko savjeta: perite ruke temeljito i često (prije jela, nakon kihanja i kašljanja), izbjegavajte dijeljenje hrane, čaša ili pribora za jelo, u nemogućnosti pranja ruku koristite se antiseptičkim gelovima za suho pranje ruku, dezinficirajte kućanske aparate koji se često dodiruju (telefon, kvake, računalo), izbjegavajte kontakte s bolesnim osobama, izbjegavajte pušenje i zadimljene prostorije, a one u kojima boravite, ovlažujte.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?