Bojenje kose na prirodan način

Kombiniranjem biljnih pigmenata kane, sene i indiga možemo postići boju za kosu kakvu želimo, a bez dodanih štetnih kemikalija
Bojenje kose na prirodan način
  • Sviđa mi se
Davno prije izuma sintetičkih boja žene su koristile biljne pigmente iz prirode za naglašavanje svoje ljepote. Tehnikama starim nekoliko tisuća godina bojile su i njegovale kosu te prikrivale sijede vlasi. Njihove se drevne metode, s povećanom, holističkom brigom o zdravlju i ljepoti, ponovno vraćaju u modu.
Poznato je da konvencionalne boje za kosu obiluju štetnim kemikalijama koje istraživanja povezuju s iritacijama kože i dišnog sustava te slabljenjem imuniteta, pogotovo kod osoba koje su im često izložene. Prema britanskom Nacionalnom institutu za rak, boje za kosu sadrže oko pet tisuća različitih kemikalija, a neke od njih povezuju se s povećanim rizikom od raka, pokazala su testiranja na životinjama. Naspram toga, organske boje za kosu, posebno one kućno smiješane - od biljnih pigmenata, nemaju nikakvih dodanih kemikalija.

Osim svima poznate kane, prirodno bojenje uključuje i druge biljne pigmente, poput sene i indiga. Međusobnim kombiniranjem kane, sene i indiga može se postići gotovo cijela paleta boja za kosu: od svijetle boje meda, različitih toplih i hladnih smeđih nijansi, preko svih tonova vatreno crvene do garavo crne. Ti biljni prahovi ujedno djeluju kao njegujuće maske za kosu. Mogu regulirati lučenje sebuma, ublažiti opadanje i potaknuti rast vlasi, zaštititi ih od negativnih vanjskih utjecaja, spriječiti prhut te gljivične infekcije vlasišta. A pritom kosu oštećenu kemijskim bojama i tretmanima mogu intenzivno nahraniti, osnažiti i oporaviti, poboljšati njezin volumen i sjaj.

Jedinstvene nijanse

Za razliku od umjetnih boja koje agresivno uklanjaju prirodni pigment iz unutrašnjosti vlasi i zamjenjuju ga sintetičkom bojom, prirodne boje oblažu površinski sloj vlasi bez uništavanja njezine strukture. Zato se njihov rezultat razlikuje od onog dobivenog konvencionalnim bojama.

„Za razliku od sintetičkih boja koje postižu točno određenu nijansu, biljni pigmenti su transparentni, što znači da djeluju poput preljeva. Svojom bojom obavijaju vlas ne prodirući u nju zbog čega je rezultat bojenja kombinacija biljne smjese i postojeće boje kose. No zato je i svaka boja jedinstvena - ovisi o baznim nijansama kose, kao i o debljini i teksturi vlasi“, objašnjava Mirela Lončarević, voditeljica radionica Ajurvedske biljke za njegu i bojenje kose.

Ovisno o tome, dodaje Lončarević, boja za kosu dobivena biljnim pigmentima ne može drastično promijeniti prirodnu boju – ona će više biti kombinacija vaše nijanse i odabrane boje. Zbog toga je katkad potrebno nekoliko puta ponoviti postupak bojenja kako bi se postigao željeni učinak. Za najbolji rezultat biljne pigmente treba odabrati prema postojećoj boji kose, a ne onoj koju želite postići. „Sve kombinacije kane i sene odgovaraju svijetloplavoj do srednje smeđoj boji kose. Čista kana najbolje pristaje brinetama i ženama crvenkaste boje, ali i sijedoj kosi. Sena najljepše pristaje plavoj, sijedoj i kosi boje meda. Različite mješavine kane i indiga daju najbolji rezultat na svim tonovima smeđe i crvene, a čisti indigo ne preporučuje se sijedoj i plavoj kosi“, kaže Lončarević. Ističe da je dobro odabrati svjetliju nijansu od one koju želite jer biljnim pigmentima, s nekoliko uzastopnih nanošenja, kosu lako možete potamnjeti, ali ju je gotovo nemoguće posvijetliti.

Male tajne bojenja

Kana, poznato je, pruža intenzivnu bakrenu boju, no želite li izbjeći njezin tipičan narančasti ton, a dobiti bordo-crvenu boju, Lončarević savjetuje da se umjesto vode smjesi za bojenje doda domaći čaj od hibiskusa.

Za lepezu tamnijih boja, od kestenjasto smeđih tonova pa sve do intenzivne crne, kana se u različitim omjerima kombinira s indigom. Kako bi se postigao što tamniji rezultat, u tu se mješavinu dodaje prah amle. Ona će u kombinaciji s čistom kanom ili u mješavini kane i indiga svojim pepeljastim tonovima prigušiti bakrene i crvene nijanse kako bi se postigli što ljepši hladniji tonovi smeđe ili crne, pojašnjava Lončarević.

Svjetlije boje kose dobivaju se bojenjem senom. „Uz prah čiste sene ili u kombinaciji s kanom dobivaju se različite nijanse meda i zlatnoplave te intenzivni svijetlonarančasti tonovi. Sena ne može posvijetliti tamnu kosu, ali odlična je za svjetlije ili sijede vlasi kojima može pružiti prekrasan sjaj i zlatne tonove“, kaže Lončarević.

Prirodno bojenje kose zahtijeva nešto više vremena i truda, no već nakon prvog bojenja vidljiv je rezultat - zdrava, snažna i sjajna kosa.

Autorica članka: Magda Dežđek

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?