Alergije na sunce

Za razliku od alergija kod kojih tijelo reagira na alergen, kod alergije na sunce imunološki sustav tijela reagira na prirodne promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja suncu
Alergije na sunce
  • Sviđa mi se
Poznate su alergije na lijekove, hranu ili neke druge alergene, a znate li da možete biti alergični i na sunce?
Za razliku od alergija kod kojih tijelo reagira na alergen – tvar iz okoliša (npr. pelud, prašina...), kod alergije na sunce imunološki sustav tijela reagira na prirodne promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja suncu. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje promjenu kože zbog sunčanja, kao strano tijelo, i pokreće obranu protiv nje. To se obično manifestira pojavom mjehurića ili osipa, koji u nekim slučajevima zahvaća veće dijelove tijela, a naziva se fotoalergija.

Oblici alergije
Najčešće se javljaju tri vrste fotoalergijskih reakcija:

1. Polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE)
2. Kontaktni fotoalergijski dermatitis
3. Solarna urtikarija

Najčešća reakcija je polimorfna svjetlosna erupcija koja se manifestira na vratu, pregibima ruku i nogu, a izgleda kao ubodi insekata. Na tom području javlja se svrbež i crvenilo.
Kontaktni fotoalergijski dermatitis najčešće nastaje kao posljedica utjecaja sunčeve svjetlosti na tvari koje su nanesene na kožu, npr. kreme, neki lijekovi. Određeni lijekovi i proizvodi, ali i neke bolesti također mogu vašu kožu učiniti vrlo osjetljivom na sunčevo svjetlo. Stoga se treba informirati o konzumiranim proizvodima i lijekovima, tj. o njihovim negativnim učincima na naš organizam pri izlaganju sunčevim zrakama. Te tvari nazivamo fotosenzitivnim tvarima budući da smanjuju prag osjetljivosti naše kože na sunčeve zrake te već nakon kraćeg izlaganja izazivaju dosta jaku alergijsku reakciju.

Fotosenzitivnost i sekundarne fotodermatoze mogu nastati nakon uporabe određenih sapuna, šampona protiv prhuti, parfema i dezodoransa, pa čak i nekih krema za sunčanje. Nije naodmet spomenuti kako su neke fotoreaktivne tvari pronađene i u umjetnim sladilima, bojama za kosu, proizvodima od petroleja, pa i u nekim uobičajenim kućanskim potrepštinama poput paste za cipele ili kuglica protiv moljaca.
Fotosenzitivni lijekovi
Ako koristite neke od navedenih lijekova, potrebno je izbjegavati sunce i sunčanje. LISTA LIJEKOVA KOJI IZAZIVAJU FOTOSENZITIVNOST
 ANTIBIOTICI amoksicilin, ciprofloksacin, doksiciklin, minociklin, norfloksacin, oksitetraciklin, pirazinamid, sulfonamidi, trimetoprim 
 ANTIPSIHOTICI  flufenazin, haloperidol, tioridazin
 CITOSTATICI  dakarbazin, fluorouracil, flutamid, metotreksat, vinblastin
 DIURETICI  acetazolamid, amilorid, furosemid, hidroklorotiazid, triamteren
 HIPOGLIKEMICI  kloropropamid
 ANTIDEPRESIVI  amitriptilin, klomipramin, fluoksetin, maprotilin
 NSAIL  diklofenak, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, naproksen, piroksikam
 ANTIHISTAMINICI  cimetidin, difenhidramin, ranitidin
 ANTIHIPERTENZIVI  beta blokatori, diltiazem, minoksidil, nifedipin
 RAZNO  alprazolam, amiodaron, karbamazepin, oralni kontraceptivi, dizopiramid, isotretionin, tretinoin, ulje bergamota, citrusa, lavande, sandalovine, cedra


PrevencijaDa biste spriječili simptome alergija na sunce, važno je zaštiti kožu od izlaganja suncu. Prije izlaska na sunce, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, zaštitite usne balzamom za usne, ograničite vrijeme na suncu, preporučuje se nositi sunčane naočale, laganu odjeću dugih rukava i šešir. Najvažnije je izbjegavati sunčanje i izlazak na sunce kada su UV zrake najjače, između 10- 16 sati.

Za sprečavanje alergija potrebno je dobro se pripremiti za sunce te mu se izlagati postupno, čime kožu privikavamo na sunce i izbjegavamo nagla oštećenja kože. Prije sunčanja, obično već u proljeće, preporučuje se uzimanje beta-karotena. Dobra priprema može se postići i prehranom, konzumiranjem voća i povrća koje je bogato antioksidansima. Najvažniji vitamini za kožu su A, C, E i flavonoidi. Pomoći vam mogu i neki od dodataka prehrani u obliku tableta ili kapsula, koji jačaju prirodne obrambene sposobnosti kože. Ti preprarati su posebno korisni osobama svjetlije puti.
Antioksidans koji se u novije vrijeme sve više spominje je astaksantin, prirodni karotenoid iz morskih algi, koji također ima i jako antialergijsko djelovanje. Laboratorijska istraživanja apsorpcije slobodnih radikala pokazuju 550 puta jače djelovanje astaksantina od vitamina E i 10 puta jače djelovanje od beta-karotena. Zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja, izrazito je djelotvoran u zaštiti kože i očiju od UV-zračenja. Štiti od opeklina, fotodermatoza, alergija na sunce, bora i staračkih pjega.
Ako koristite kozmetiku koja sadrži AHA kiseline ili salicilnu kiselinu, tada treba izbjegavati sunčanje i izlaganje suncu te je obvezno nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Liječenje

Prva i obvezna mjera pri liječenju je izbjegavanje izlaganja suncu. Dakle, boravite u hladu i nosite zaštitnu odjeću, kožu također možete hladiti hladnim oblozima i vodom. Ako je prisutan i svrbež, možete uzeti antihistaminik (lijek protiv alergija). Liječenje fotoalergijskog dermatitisa počinje uklanjanjem uzroka alergije (neka krema ili lijek). Ako je zahvaćena veća površina kože i ako se stanje ne poboljšava nakon korištenja obloga i uzimanja antihistaminika, potrebno je posjetiti liječnika.
Svijest o opasnosti sunca danas bi trebala biti na najvišoj mogućoj razini, a to zahtijeva veliki trud zdravstvenih radnika, ali i svih nas.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?