NUTRICIONIZAM

Prehranom protiv nadutosti

Nadutost ili meteorizam označava prekomjerno nakupljanje plinova u probavnom sustavu, najčešće u crijevima. Ta učestala tegoba nerijetko se javlja kao rezultat užurbanog načina života, nepravilne prehrane ili nesvjesnoga gutanja zraka, a može se očitovati i kao simptom u sklopu sindroma iritabilnog crijeva koji se češće javlja kod žena.

FITOTERAPIJA

Čudesna sikavica

Ljekovita svojstva sikavice, poznate i kao oslobod, osljebad (Silybum marianum L. Gaertn, Asteraceae) u narodnoj medicini poznata su već stoljećima. Riječ je o dvogodišnjoj zeljastoj biljci s prepoznatljivim, tamnozelenim listovima s bijelim prugama koji su na rubu bodljikavi te s grimizno obojenim cvjetovima. Često se zabunom poistovjećuje s čičkom, no riječ je o dvjema različitim biljkama.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Štitnjača u četvrtoj brzini

Problemi sa štitnjačom danas nisu rijetkost te se često spominje njezin „ubrzan rad“. Tireotoksikoza sindrom je koji je posljedica povećane razine hormona štitnjače u krvi (FT4 i/ili FT3). Uzroci tireotoksikoze su brojni. Najčešći uzrok je hipertireoza, u kojoj je razina hormona štitnjače u krvi povišena zbog njihove pojačane biosinteze u štitnjači.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Sve za njega

O raku prostate mora se češće govoriti te treba upozoriti muškarce na to da se s više pažnje posvete prevenciji, bila je misao vodilja i cilj s kojim je osnovano Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate (HDBRP) u prosincu 2015. godine na inicijativu prim. dr. Mislava Grgića i dr. sc. Marije Gamulin. Za predsjednika društva izabran je prim. Egidio Ćepulić koji se, kao radioterapijski onkolog, gotovo 40 godina bavio rakom prostate, a potom se i sam od njega razbolio.

ZDRAVLJE ŽENE

Sindrom policističnih jajnika

Svi imamo barem jednu prijateljicu koja se bori s neredovitošću menstruacijskog ciklusa ili nemogućnosti zanošenja prouzročenu poremećajem ovulacije. Puno je pojmova vrlo slične, ali i različite etiologije, gdje se presudnim smatra genski čimbenik udružen s djelovanjem okolišnih čimbenika. Svakodnevno se susrećemo s terminom PCOS, odnosno sindromom policističnih jajnika.  

Kupke za tijelo i dušu

„Ne mogu se sjetiti nijedne tuge i boli na ovom svijetu koje vruća kupka barem malo ne može zaliječiti“, mudro je napisala pokojna američka spisateljica Susan Glaspell, vjerojatno uživajući u kadi. Kada ste vi posljednji put uronili u toplu kupku?

    ANKETA

Od ponuđenih mjera zaštite zdravlja jetre, što biste učinili odmah?