LOGOPEDIJA

Što moje dijete mora znati prije škole?

Mnogi su roditelji često u dilemi i imaju pitanje koje se učestalo ponavlja: Što moje dijete treba znati prije početka nastave? Da bismo vam olakšali razdoblje prije polaska u školu, donosimo vam važne činjenice koje će vam biti korisne u pripremi djeteta.

OFTALMOLOGIJA

Otkrijte bolest oka kućnim testom

Amslerova rešetka, poznata i kao Amslerov test alat je kojim se služe liječnici u otkrivanju problema koji nastaju kao posljedica oštećenja makule (centralnog dijela retine, mjesta najjasnijeg vida) ili vidnog živca. Oštećenje može biti rezultat makularne degeneracije ili bolesti oka kao što je glaukom.

OFTALMOLOGIJA

Tihi kradljivac vida

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja, ako se ne liječi, može dovesti do sužavanja vidnoga polja, propadanja očnog živca te znatnog pa i trajnog gubitka vida. Drugi je po redu uzročnik sljepoće u svijetu. Nazivaju ga i tihim kradljivcem ili tihim ubojicom vida jer simptomi mogu ostati nezamijećeni sve do poodmakle faze bolesti, a oštećenja koja nastanu na očnom živcu su nepovratna.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Sindrom karpalnoga kanala

U današnje doba bez računala ne možemo, ona predstavljaju osnovno sredstvo za rad na većini radnih mjesta. Nedvojbeno je da su računala pridonijela znatnom poboljšanju i povećanju učinkovitosti poslovanja na brojnim područjima, a i privatne su koristi velike. No postoji i druga strana, a to je njihov utjecaj na zdravlje.

Neodoljiva, magnetna privlačnost

Vjerujući da posjeduju protuupalna i detoksikacijska svojstva, magneti se u alternativnoj medicini koriste za liječenje raznih tegoba još od antičkih vremena, a neki stručnjaci tvrde da mogu djelovati i na ljepotu te zdravlje kože. Priča se da je i Kleopatra nosila jedan mali magnet na čelu kojim je čuvala svoju ljepotu. Čini se da se danas magnetna terapija vraća u velikom stilu, služeći ljepoti, a metode njezina korištenja su se dodatno poboljšale.

ZDRAVLJE ŽENE

Žene oboljele od karcinoma više nisu same

„Zovem se Ivana. Novinarka sam i majka troje djece. Od studentskih dana za život zarađujem pišući. (…) Kada mi je 2015. otkriven rak dojke, imala sam 52 godine, odličnu karijeru, bila sam u sretnoj vezi. S dijagnozom 'Ca. mammae invasivum I. sin.' moj se svijet u sekundi raspao na tisuću komadića.“

    ANKETA

Osjećate li umor, peckanje i/ili nadraženost očiju?