PSIHOLOGIJA

Kad zasvira jesenski blues u duši...

Promjena godišnjih doba, posebno prelazak iz toplih, sunčanih dana u maglovitu i hladnu jesen ponekad zna biti teška, posebno ljudima koji pate od takozvanog sezonskog afektivnog poremećaja (eng. Seasonal Affective Disorder, SAD), a čija je učestalost veća što je država udaljenija od ekvatora. Taj je poremećaj prvi opisao 1984. godine američki psihijatar Norman Rosenthal.

FITOTERAPIJA

Iz torbe srednjovjekovnih liječnika - žutika

Žutika ili obična žutika, latinskog imena Berberis vulgaris L., pripada porodici Berberidaceae (žutike). U narodu ova biljka ima više naziva pa se spominju i žutilovka, žutikovina, babnjak ili bapkovina. U narodnoj medicini žutika se za liječenje koristi još od srednjega vijeka. Koristila se kao pripravak za unutarnju i vanjsku primjenu za liječenje bolesti jetre, mjehura, žutice, zatvora, slabog apetita te reumatskih tegoba.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Upoznajte obranu svog tijela

„Pao mi je imunitet“, tu rečenicu ovih dana često izgovaramo. No što je zapravo palo, gdje je nastao problem i što je zapravo imunitet, imunost, odnosno imunosni sustav? Njegov naziv dolazi od latinske riječi immunis, što znači slobodan, a riječ je o sustavu koji je, uz živčani sustav, najsloženiji u našem tijelu.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Higijena ruku više je od pola zdravlja

Ime mađarskog liječnika Ignaza Philippa Semmelweisa učestalo se spominje jednom godišnje, 15. listopada, kada obilježavamo Svjetski dan pranja ruku. No liječnik kojeg danas poznajemo i priznajemo kao oca higijene ruku zbog svojeg je otkrića bio ismijavan u svoje vrijeme, da bi se na kraju pod pritiscima i slomio te umro u Zavodu za umobolne.

Zdravlje se čuva od malih nogu

ADIVA ljekarne u studenom kreću s Javnozdravstvenom edukativnom kampanjom čiji je osnovni cilj zaštita zdravlja djece. Kampanja će se provoditi u 151 ADIVA ljekarne diljem Hrvatske u kojima će od 2. do 30. studenog roditelji moći dobiti savjet o kožnim tegobama djece i adolescenata te o utjecaju pravilne prehrane na njihov rast i razvoj te očuvanje zdravlja.

Nova tehnologija za pomoć kod apneje

Mnoge osobe boluju od poremećaja disanja u spavanju kao što su hrkanje i apneja. Apneju u snu karakteriziraju epizode prestanka disanja, koje mogu potrajati od nekoliko sekundi do dvije minute. Apneja kod koje epizode traju dulje od deset sekundi te ih je više od deset tijekom jednog sata spavanja smatra se bolešću.

    ANKETA

Uzimate li dodatke prehrani za jačanje imuniteta?