UROLOGIJA

Inkontinencija pogađa i muškarce

Kontinencija mokraće može se definirati kao sposobnost zadržavanja mokraće u mokraćnom mjehuru između epizoda voljnog mokrenja. Za normalno mokrenje neophodni su cjelovitost i koordinacija autonomnog i voljnog živčanog sustava te primjerenost genitourinarnih mišića. Oštećenje ili disfunkcija bilo koje od navedenih komponenti uzrokuje inkontinenciju mokraće.

PEDIJATRIJA

Ispravna njega kože zahvaćene atopijskim dermatitisom

Atopijski dermatitis ili, kako se još naziva, neurodermitis ili atopijski ekcem relativno je česta upalna bolest kože koju obilježavaju suhoća kože, svrbež i crvenilo. Procjenjuje se da između 15 i 20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od te bolesti, pri čemu je najčešće riječ o vrlo blagim oblicima koje roditelji katkad i ne zamijete, kao što su crvenilo i blaga suhoća obraza u zimskim mjesecima.

PSIHOLOGIJA

Internet - ovisnost 21. stoljeća

Živimo u digitalnom dobu u kojem smo poslovno i privatno svakodnevno vezani uz računala i digitalne medije. Bez interneta je danas teško zamisliti radni dan, ponajprije zbog velike količine podataka do kojih brzo i lako dolazimo u dva, tri klika. No posljednjih se godina učestalo govori o posljedicama korištenja računala i interneta na zdravlje, pa je tako i ovisnost o internetu postala predmet istraživanja i proučavanja.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Kad zamirišu alergije

Proljeće se osjeća u zraku. Doslovno, jer već su u veljači prvi pacijenti iskusili simptome peludne hunjavice, odnosno alergije na peludi. Riječ je o najčešćem obliku alergije s kojim se bori svaki deseti čovjek. Svrbež i suzenje očiju, kihanje te vodeni iscjedak iz nosa dobro su poznati simptomi po kojima se prepoznaje alergija na peludi.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Budi dobar i hrabar kao Jan

Biti roditelj prekrasan je izazov, biti roditelj djeteta sa sindromom Down zaista je poseban izazov. Od prvog dana života vašeg djeteta vaš život poprima novu dimenziju. Tim riječima počinje publikacija "Down sindrom - vodič za roditelje i stručnjake", objavljena na stranicama Hrvatske zajednice za Down sindrom, a njome možemo početi i priču o Janu Tomislavu Vrbiću.

NUTRICIONIZAM

Zdravlje je u sirovoj, biološki uzgojenoj hrani

Kada je riječ o zdravoj hrani, gotovo svaki tekst počinje ili završava slavnom izrekom oca medicine, Hipokrata: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.“ Tu nam je rečenicu više puta ponovila vitalna i vedra glumica Nada Rocco, autorica priručnika o sirovojedstvu „Moje sirove strasti“.

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?