DERMATOVENEROLOGIJA

Rozaceja se može uspješno liječiti

Rozaceja je kronična kožna bolest poznata od davnina. Već ju je 1872. godine Charles Darwin povezivao s emocionalnim poremećajima. Pojavljuje se često, i to kod tri do pet posto stanovništva, a posebno kod osoba svijetle puti, osobito fototipova I i II. Prvi simptomi obično se pojave nakon 30. godine, a vrh incidencije doseže između 40. i 60. godine.

ZDRAVLJE ŽENE

Savjeti za blaženo stanje bez probavnih smetnji

Trudnoća je vrijeme radosti, nestrpljivog očekivanja dolaska novog člana obitelji na svijet, no činjenica je da se mnoge žene nerado sjećaju i učestalih tegoba, a najčešće probavnih smetnji. Pri ublažavanju tih simptoma prehrana i životni stil imaju neizmjerno važnu ulogu.

Pružite bolji život osjetljivoj koži

Tijekom zimskih mjeseci ljepotu kože je teško očuvati – hladan zrak oduzima joj toliko potrebnu vlagu, a stanje dodatno pogoršava vjetar. Pritom su najviše na udaru loše zaštićena ili posve otkrivena područja, odnosno lice i ruke.

OSTALO

Što znanstvenici kažu o ljubavi?

Povodom Dana zaljubljenih donosimo vam nekoliko kratkih i slatkih zanimljivosti o ljubavi iz svijeta znanosti

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Kako pomoći osobi s epileptičkim napadajem

Vrlo je važno znati kako ispravno postupiti i pomoći osobi koja ima napadaj. Mnogo će ovisiti o konkretnim okolnostima, primjerice je li do napadaja došlo u kući ili negdje na javnome mjestu, je li riječ o osobi za koju znamo da ima epilepsiju ili je možda riječ o prvom napadaju.

OBITELJSKO ZDRAVLJE

Sretno djetinjstvo u sjeni epilepsije

"Mi smo jedna, mogli bismo reći, prosječna obitelj: mama, tata i djevojčica. Tu se još motaju i dvije mačke. Ali s nama živi i ona, nevidljiva i nečujna, a uvijek tako prisutna. I nema šanse da je ostavimo u nekoj ladici, stalno nas prati - ime joj je epilepsija. Toliko je već s nama da smo joj dali i nadimak pa je zovemo 'mrdanje', ne volimo je baš najviše, ali nije da je mrzimo, kako bi baka rekla 'nit smrdi nit miriši'."

    ANKETA

Koji bolovi vas najčešće muče?